Tabáková cesta / Boží políčko / Trápení v červenci

Tabáková cesta / Boží políčko / Trápení v červenci https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48899/bmid_tabakova-cesta-bozi-policko-trapeni-VKG-48899.jpg 4 24 5

Tabáková cesta (1932) je román ze života chudé zemědělské rodiny žijící na jihu Spojených států. Boží políčko (1933) vypráví o sedlákovi Ty Ty Waldenovi, jenž je se svými syny Buckem a Shawem posedlý kopáním zlata na své farmě a zanedbává svá pole. Kousek země dal jako dar Bohu a všechno, co na něm vypěstoval, dával církvi. Ovšem kvůli kopání zlata se toto Boží políčko neustále posouvá, protože Ty Ty nechce narazit na zlatou žílu jenom proto, aby ji pak musel odevzat kněžím. Kandidát ve volbách Pluto Swint, kterému se líbí Ty Tyho dcera Darling Jilla, se u Ty Tyho zastavuje a vypráví, že zlatou žílu spolehlivě zaříkává jen albín. Třetí román (Trápení v červenci, 1940), který kniha obsahuje, líčí životní epizodu šerifa Jeffa McCurtaina, který se za každou cenu chce v této funkci udržet. Přijde hlášení, že mladý černoch Sonny Clark znásilnil bílou dívku. Bílí lidé ho chtějí najít a zlynčovat. Šerif chce udržet věc politicky čistou a tak odjede na ryby, aby nemusel zasahovat. Muž zákona tak balancuje mezi přáním lidí lynčovat a požadavky farmářů, kterým by po lynčování utekli černoši z farem a nikdo by neobdělával půdu...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Tobacco Road / God’s Little Acre / Trouble in July , 1945


více info...

Palivo
Palivo
11.05.2022 4 z 5

Bom dia kemo,

Trable v červenci všichni známe. Mě třeba celej den svítí do obýváku, takže nemůžu hrát plajstašon. Podobně těžký to měli v Americe černoši před sto lety. Třeba šli po ulici a najednou je někdo chtěl zabít. A jak už zpívali lingvističtí matadoři Debustrol, "tvoje vražda ti zkazí den."

Tahle knížka tedy řeší šlamastyku, do které se dostane jeden Morgan Not Freeman, přičemž to sledujeme skrz šerifa, kterej neví jak to před volbama řešit, jestli jet spíš na ryby, nebo honit nějaký fanoušky Davida lynče. Sice je to napsaný takovým rozkošným jižanským jazykem, ale celý je to smutný až na půdu, na konci mi málem ukápla slzička. Džouky stranou, rasisti patří do pekla, společně se Zemanem a brokolicí.

Vostatní valby jsem recenzoval jinde, ale viděl bych to 9/10, 7/10, 8/10, takže celkem je to dost!

Pavlaj
Pavlaj
16.06.2019 5 z 5

Síla. Strhující vykreslení života na americkém Jihu. Člověk by nevěřil, že takhle se tam žilo ještě před 90 lety. Příběhy mají podobnou stavbu, dlouho se jakože nic neděje, hlavně se dlouho mluví, ale přesto víte, že se postavy pomaličku posouvají ke svému nevyhnutelnému tragickému konci. Přemýšlím nad tím, jestli autor svými hrdiny opovrhoval anebo je svým způsobem miloval.


Etvel
Etvel
28.05.2019 5 z 5

Ústřední témata Caldwellových příběhů: nepřikrášlená pravda, obyčejná lůza a její peripetie, ženy představují pro muže pouze matrace, černoši jsou podlidi, spravedlnost je jen slovo.

Tabáková cesta:
Do kolečka se omílající, lehce depresivní a nikam neústící, respektive v nic rozumného neústící příběh o jedné opravdu hodně bezútěšné, neschopné a naprosto prázdné rodině. Naštěstí je to napsáno takovým způsobem, že to ani nevyvolává sympatie, či jiné "nebezpečné" emoce. Hrdinové nepřirostou k srdci. Čtenář spíše sleduje jejich nesmyslné, zbytečné, či opravdu velmi podivné plácání se na jednom starém, Bohem zapomenutém místě někde na dalekém americkém Jihu, nezasažen ani kousíčkem porozumění.
Tři hvězdy

Boží políčko:
Hrůza, hrůza! To se v té době opravdu točilo všechno tak strašně kolem sexu? Odcházím od tohoto příběhu s pocitem smutku a odporu, ale dávám tři hvězdičky, protože ve mně autor vyvolal citovou odezvu, což většinou kvituji s povděkem, kvůli toho jsem se snažila taky přečíst příběh co nejrychleji, abych se dozvěděla, jestli je někdo všechny na konci konečně propleskne. A nepropleskne. Škoda.

Trápení v červenci:
Skvělé! Konečně můžu autora za něco pochválit! Perfektně vykreslený příběh o bezpráví na černoších. Uvěřitelné, kruté, smutné, silné! Člověk si tak aspoň zase jednou může uvědomit, že se nám v dnešní době žije mnohdy líp, že to bylo kdysi v lecčems mnohem horší, a že kdokoli, kdo se narodil jako "bílý", by měl "děkovat Bohu". Takový člověk to prostě měl, ale i nyní stále má, jednodušší.
Navíc se zde konečně dočkáme jakéhosi zadostiučinění, ačkoli se jedná o zadostiučinění polovičaté. A tak nějak obvyklé. Aneb vždy je potrestán spíše naivní vykonavatel než samotný strůjce komplotu.
Udílím pět hvězd

Jája92
Jája92
18.02.2017 3 z 5

Tabákovou cestu bych hodnotila dvěma *, líbila mi ze všech příběhů nejméně.
Boží políčko naopak bylo nejlepší. Dala bych čtyři *
Trápení v červenci bych hodnotila třemi *.
Celkově jsem nepřišla na chuť této knize, znovu bych si jí už nepřečetla. Náměty sice byly zajímavé , ale nezaujalo mě jejich zpracování. Navíc mi většina postav přišla dosti nesympatická...

gadyn
gadyn
07.09.2015 5 z 5

Po čase člověku tečou nervy ze zmaru a demence všech postav, ale je to jistě záměr a jako takový je dotažen do dokonalosti.

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Erskine Caldwell
americká, 1903 - 1987
1974  73%Svět je krásné místo
1946  82%Tabáková cesta
1966  86%Tabáková cesta / Boží políčko / Trápení v červenci
1980  83%Střecha nad hlavou
1948  78%Boží políčko

Kniha Tabáková cesta / Boží políčko / Trápení v červenci je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce43x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x