Syntetické apriori

Syntetické apriori https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157295/synteticke-apriori-157295.jpg 5 2 2

Když Kant postuloval jako základní otázku celého svého myšlenkového úsilí problém "Jak jsou možné syntetické apriorní soudy?", odkázal následujícímu filosofickému myšlení úkol, který dodnes nepřestává být předmětem sporů a kontroverzí. Rozsáhlá antologie 34 textů, jejichž autory jsou významní světoví filosofové a k níž napsal úvod Vojtěch Kolman, mapuje základní postoje k této otázce s důrazem na rozmanité proudy filosofie 20. století.... celý text

Přidat komentář

stilgar1
01.11.2013 4 z 5

Zajímavě sestavený sborník historických i soudobých textů, které se dotýkají široké škály problémů točících se kolem jedné filosofické otázky: Existují syntetické soudy a priori? Jen mě mrzí, že jsou některé texty příšerně osekané, čímž je téměř až neúnosně redukovaná jejich čitelnost. Na druhou stranu může sloužit jako "odrazový můstek" - tj. pokud někoho určitý text více zaujme, nepochybně sáhne po celku, do něhož patří.

PMR
24.06.2013 5 z 5

Krásný sborník kratších textů plných hodnotných postřehů k noetické problematice - především pak k problematice vztažené k matematice. Trochu mi to připomíná situaci, kdy nesprávný publikovaný text (v tomto případě Kantovy spisy) má vysokou citovanost vzhledem k tomu, že ho kdekdo chce opravovat. Ale vzhledem ke Kantovi se člověk musí mít dost na pozoru, protože jeho výklady mají nečekaně tvrdé jádro. V matematice existují opravdu rozsáhlé oblasti, které se dají chápat čistě analyticky, nicméně ale existuje i poměrně neurčitá oblast syntetických poznatků, která člověka zaráží a fascinuje.
Některé příspěvky k problematice jsou skutečně pozoruhodné...


Autoři knihy

Hynek Janoušek
česká, 1977
Vojtěch Kolman
česká, 1975

Kniha Syntetické apriori je v

Přečtených3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x