Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů

Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139760/bmid_synove-svetla-a-synove-tmy-svedectv-I6u-139760.jpg 4 9 3

Pozoruhodně dovede autor, vynikající znalec svého oboru, vyprávět historii objevů starých rukopisů u Mrtvého moře. A stejně zajímavě shrnuje i dějiny lidu, jehož život a myšlení nalezené rukopisy dokumentují. Nejvíce si hledí osudu esejců jakožto nositelů jednoho výrazného židovského náboženského směru. Sdělení o nejnovějších výdobytcích světového bádání i srovnávání nálezů je dobře stmeleno s historiografickým průřezem raného vývoje židovského národa. Celek je velmi zdařilým populárně vědeckým dílem.... celý text

babicka_amalka
babicka_amalka
19.02.2017 5 z 5

velmi čtivé a zároveň znamenitý zdroj informací

woodward
woodward
06.04.2016 5 z 5

Kniha Stanislava Segerta, duchovního a vědce, je zvláštním skloubením historie objevu tzv. kumránských rukopisů s vyprávěním o dějinách náboženského společenství esejců, o jejich učení a zvycích, i s úvahami o tom, jak se esejské učení promítlo do utváření prvních křesťanských společenství po Kristově ukřižování.
Zpočátku se kniha čte téměř jako detektivní thriller. Čteme o prvních náhodných nálezech beduínských pastýřů. Sledujeme snahy vědců o shromáždění všech rukopisů, obtížnou práci restaurátorů a složité spory o správné časové zařazení a interpretaci textů.
V závěrečných kapitolách nás potom autor seznámí s dějinami esejců, jejich zvyklostmi a pravidly života, učením a odkazem - existuje mnoho náznaků svědčících o jisté spřízněnosti s křesťanstvím - dalo by se možná říct, že doba byla "v očekávání", které Kristův příchod naplnil.
Zajímavé je zjištění, že tato kniha vyšla v Československu v roce 1970, v době, kdy normalizace byla v plném proudu a kdy Stanislav Segert už napevno zakotvil jako profesor biblických studií a severozápadních semitských jazyků na Kalifornské univerzitě v L.A..
Opravdu stojí za přečtení. Pět hvězd!


kannibal28
kannibal28
06.11.2015 2 z 5

mna táto kniha dosť sklamala ale aspom som sa dozvedel niečo nové o esejcoch nevedel som že boli až taký nabožensko založeny.

Štítky knihy

Kumránské svitky starověké rukopisy rukopisy esejci (judaismus)

Autorovy další knížky

Stanislav Segert
česká, 1921 - 2005
1970  84%Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů
1995  93%Starověké dějiny Židů
1966  93%Dějiny Afriky, svazek 1.
1956  100%Mluvnice hebrejštiny a aramejštiny
1966  0%Dějiny Afriky, svazek 2.

Kniha Synové světla a synové tmy: Svědectví nejstarších biblických rukopisů je v

Přečtených11x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x