Královský bukanýr – Crydee

Královský bukanýr – Crydee https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30359/kralovsky-bukanyr-crydee-30359.jpg 4 164 8

Synové Krondoru série

< 2. díl >

Prosperující přístavní město Crydee je při překvapivém nájezdu barbarsky vypáleno a vydrancováno. Po stopách podivných útočníků se vydává improvizovaná výprava vedená Nicolasem, třetím ze synů prince Aruthy, kterého doprovázejí i staří známí z keshanského dobrodružství jeho bratrů Ghuda Bulé a „antikouzelník“ Nakor. Dvousvazkový příběh, jehož děj se přesouvá až na vzdálený kontinent Novindus, spojuje Ságu Trhlinové války s Hadí ságou. (citace: www.legie.info)... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Wales
Originální název:

The King's Buccaneer , 1992


více info...

Přidat komentář

Hadati
11.08.2023 4 z 5

O něco lepší, než předchozí Královská krev. Je zde mnoho postav, ale ani jedna není natolik zajímavá, aby nějak významěji zaujala. Možná až na Nicolase, syna Aruthy, který se snaží vypořádat se svou chromou nohou. Naštěstí je tu i pár starých postav jako lord James, Amos Trusk a Nakor, kteří zaměnitelnost nových hrdinů částečně vyvažují.

Příběh je o něco zajímavější, kdy se skupina hrdinů vydává pátrat po unesených občanech Crydee. Velká část příběhu se pak odehrává na moři a mezi piráty. Feist tak odkrývá další části světa Midkemie, o kterých dosud nepadla žádná zmínka.

ludek.n
09.08.2021 4 z 5

Už z pohledu na originální název do tiráže knihy, kde se objevuje sekvence „Volume 1“, je jasné, že Královský bukanýr je jeden román rozdělený do dvou dílů, v české kotlině pojmenovaných Crydee a Novindus. Po Královské krvi, v níž úřadovali starší synové krondorského prince Aruthy - Erland a Borric, přišla nyní řada na jejich mladšího bratra Nicholase, který se společně s bývalým pirátem Amosem Traskem a dalšími hrdiny stává ústřední postavou a hybatelem děje nového dobrodružství. Tentokráte se společně s výpravou, které velí, vydáme za Nekonečné moře objevit záhadu kontinentu Novindus. Ale nepředbíhejme, protože kniha Crydee končí těsně před dosažením cíle. Jak sága o Midkemii bobtná a nabaluje na sebe stále další a další rozsáhlé texty, vkrádá se do vyprávění jistá statičnost a rozvleklost. To, na co v dobách Mága stačil Feistovi jeden odstavec, nyní zabírá deset stran, a tak je pochopitelné, že čtenářům Královského bukanýra hrozí sem tam nějaké to zívnutí či pokles víček. Samozřejmě je tu i řada silných a emotivních momentů, nicméně jsem měl pocit, že tvoří osamělé ostrůvky, oddělené mořem prázdného tlachání. A douška na závěr: číst Crydee bez Novindusu pak zcela jistě postrádá smysl.


Peter73
04.06.2019 5 z 5

Feist je Feist, odporúča 6 z 5 piratov, Dobrý rozpravačský talent spisovateľa, očistený od zbytočných zdlhavých opisov, kniha má dobrý dej, klasika fantasy kníh. No proste Feist je Feist .

špulo
20.07.2018 5 z 5

Jeden môj kamarát má taký pekný výraz, že "Ou, yes". Takže tak ;)))

p3tris
28.06.2016 5 z 5

Opět se setkáváme z několika známými postavami z minulých knih, jako je kouzelník Nakor, žoldnéř Ghuda nebo admirál Amos Trask.. Přesto, že je tato první polovina románu určena spíše k seznámení s novými hrdiny, je velmi čtivá a autor se jim nebojí ani zasadit citelné rány.

Eldar80
15.09.2014 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani to nebylo nijak zvlášť dobré. Podle mě se dá tahle knížka doporučit jen fanouškům Midkemie a těm, kteří mají k hrdinům z Trhlinové ságy určitý sentimentální vztah. Pocitově bych ji přirovnal k Mág Učedník, protože opět se postupně dostáváme k hlavní zápletce a tentokrát to trvá jen 130 stran. Ach jo. S hodnocením je to však horší, protože kniha má úplně otevřený konec a dá se tedy chápat jen jako první půlka úvodní knihy k Hadí sáze. Literárně je to lepší než Trhlinová sága, ale chybějí tomu originální nápady, úroveň je o trochu horší než Královská krev, takže opět pouze 3 hvězdy. Jinak je knížka hezky napsaná, dobře se čte a neopakuje se bída knih Odkazu. 70%

Peter.Melon
10.06.2014 3 z 5

Dobré dílko,celkem poutavý děj!

Saphira
23.06.2013

Super, trochu smutné,ale jinak se skvěle čte, úžasně vymyšlený svět :)

Autorovy další knížky

Raymond E. Feist
americká, 1945
1996  87%Mág – Učedník
1997  93%Dcera Impéria
1996  91%Mág – Mistr
2003  85%Čestný nepřítel
1996  89%Stříbrný trn

Kniha Královský bukanýr – Crydee je v

Přečtených307x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce135x
Chystám se číst9x
Chci si koupit9x