Synové a milenci

Synové a milenci https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24240/bmid_synove-a-milenci-pki-24240.jpg 4 53 9

Autobiografický román anglického spisovatele, jenž svými pracemi, zejména románem Milenec lady Chatterleyové, vyvolával v čtenářích i kriticích právě tak nadšení, jako bouře odporu. V tomto díle svého tvůrčího mládí, jež je obecně uznáváno za práci mistrovskou, soustřeďuje pozornost k vždy novému problému lásky mateřské a synovské. Zachycuje složitý problém dospívání i staví pomník své matce, která ve zvroucnělém vztahu k němu nacházela odškodnění za své ztroskotavší manželství..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Sons and Lovers , 1913


více info...

Přidat komentář

MiJant
03.07.2023 2 z 5

Fakt nie pre každého, ale dočítal som, a pravdepodobne budem pokračovať v sérii... Veľmi podrobne rozobraté osobnosti!!!

milito999
10.02.2023 4 z 5

Kniha, která byla napsána před více než 100 lety. Doba modernismu, ač Lawrencuv styl není jednoznačně takový.

Vidíme do nitra hlavních postav, jejich myšlenky a vnitřní boje. Silný příběh, ale věřím, že ne pro každého.


Denny45
15.06.2018 5 z 5

Kde to bolo napísané, že z obľúbenej knihy nám nemusia zostať spomienky na príbeh, postavy, alebo miesta, ale na prežité pocity pri čítaní? A práve tie by som už v spojení s touto knihou nikdy nechcel zabudnúť.
Ľudské charaktery tu boli vykreslené tak, ako nikde inde (z toho čo som zatiaľ čítal). Mnohé scény a osoby sa mrazivo podobali na tie, ktoré poznám z môjho života. A vďaka tomu, že som vyrastal blízko baníckeho prostredia, táto téma je mi blízka.
Túto knihu si zamilujete alebo sa pri nej unudíte...

uzasna
29.03.2018

Nedočítané . Myšlienku to iste má ale ku mne sa nedostala ani za svet. Nevedela som sa stotožniť s postavami a prostredím. Možno dozreje čas a ja sa k nej vrátim . Preto nedám hodnotenie .

Pawlisman
26.03.2018 3 z 5

Nechal jsem se zlákat některými zdejšími pochlebnými recenzemi. Za mě spíše ztráta času a dílo považuji za podprůměrné. Nejzajímavější je první část z dospívání chlapců a se zaměřením na hornické prostředí. Následující románky Pavla již dílo nerozvíjejí, ale spíše postupně klesá a cyklí. Možná jako zhutnělý film by byl zajímavější. Jako vzopmínková kniha na mládí - například s poetickým Pagnolem - nesrovnatelné. Už mi pak došel čas a nervy a na 270. stránce ukončil četbu. Za mě od desíti k pěti.

Vidlička
13.10.2017 3 z 5

Ač klasik a angličan (obé má oblíbená kategorie), jeho styl psaní mě neoslovil... Nikdy jsem pořádně nechápala, nebo možná jen nesouhlasila, jednání a motivace hlavních postav. Navíc mi byly krutě nesympatické. Bohužel... Ale chápu, že ve své době šlo asi o přelomová stěžejní díla.

millan
31.10.2012 5 z 5

Veľké dielo, u nás veľmi nedocenené. Nikdy som o Lawrencovi nepočul a preto som mal pochybnosti či Synov a milencov vôbec čítať, mal som strach, že ide o brak. Po pár stranách mi bolo jasné, že je to kniha mimoriadna. Nechápem prečo sa Lawrence neobjavuje v školských osnovách.

zuzulique
27.06.2012 4 z 5

Čítanie klasiky človeka väčšinou nesklame, pokiaľ má rád knihy, v ktorých cítiť staré časy. Na Synov a milencov som počula samé chvály a po prečítaní by som knihu určite odporučila, no keďže som pred ňou čítala Middlemarch, trochu mám pocit, že S&M jej nesiaha ani po päty. Každopádne veľmi dobré čítanie, trochu monotématické, mám radšej bohatšie a rozvetvené príbehy.

WEIL
11.09.2011 4 z 5

Kde autor žil, tak si moc slávy neužil. Vážili si ho jinde, ne doma. A to proto, že tam kde žil, tak se lidem líbila maximálně červená knihovna, většina z nich nevěděla co to beletrie je. On si na to asi zvykl, protože čím více zlosti vyvolal, tím přesněji zapisoval řadu lidských charakterů, a právě tenhle rozsáhlý autobiografický román je důkazem, že v každé době žije hodně blců, jen ti blci neví, že jsou blbci. Díky tomu jsou i nadále blbci a jiné hlavní potřeby než kolektivně blbnout, nemají.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

David Herbert Lawrence
britská, 1885 - 1930
2008  73%Milenec lady Chatterleyové
2005  76%Synové a milenci
2004  74%Ženy milující
1999  76%Duha
1966  79%Panna a cikán a jiné povídky

Kniha Synové a milenci je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce56x
Chystám se číst67x
Chci si koupit11x
dalších seznamech5x