Syndrom velkého vlka - Hledání štěstí ve společnosti nadbytku

Syndrom velkého vlka - Hledání štěstí ve společnosti nadbytku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50615/syndrom-velkeho-vlka-hledani-stesti-ve-spolecnosti-nadbytku-50615.jpg 4 47 8

Tématem další pozoruhodné knihy z pera známého norského sociálního antropologa (v Doplňku již vyšla jeho kniha Tyranie okamžiku) je spokojenost. Kniha psaná přístupnou a čtivou formou se snaží odpovědět na otázku, čím se vyznačuje šťastný a hodnotný život. My, příslušníci globální střední třídy, máme v podstatě ráj na zemi: dožíváme se vyššího věku než kdokoli před námi, méně pracujeme a jsme zdravější než předchozí generace. Dopřáváme si kvalitní a chutnou stravu, posloucháme hudbu, která se nám líbí, nabízí se nám nepřeberný výběr literatury… Přesto však nejsme spokojeni. Vědecké studie ukazují, že životní spokojenost od 50. let minulého století poněkud poklesla. Nadbytek nám nepřináší štěstí. Zdá se, že šťastný život nám uniká stejně jako v dobách chudoby a nedostatku. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie , Sociologie, společnost

Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Storeulvsyndromet , 2008


více info...

Přidat komentář

Booka
20.12.2022 odpad!

Rozbředlé, pomýlené, nesouvislé, žádná zajímavá myšlenka, která by byla řádně a do hloubky odargumentována, takové hospodské tlachání, místo argumentace rádobyvtipné příklady, které ale spolu nesouvisí, autor často vyvozuje nesprávné závěry -nebere v potaz další možné aspekty vlivu, většinou uvádí jen norské autory, zahraniční asi nemá načteny nebo co. Je vidět, že v Norsku je málo lidí, tudíž malá konkurence a psát knihy či učit na univerzitě může i tento strejda s průměrným intelektem. :-( Tahle kniha je fakt blábol. :-(

Booka
11.12.2022 odpad!

Naivni, velice zjednodusujici, cernobile videni. Jak muze toto ucit na univerzite?!


ebbe_voe
20.10.2021

(SPOILER) Eriksen si dává za úkol svoji tezi představit pochopitelně a čtivě. Jeho knihy nejsou dojmologie, je to kvalitní analýza. Opět nám pootvírá oči směrem ke spokojenému životu. Aneb růstem bychom se měli dopracovat k nerůstu.

RaDaR26
27.08.2019 5 z 5

Kniha nám dává podněty k přemýšlení, co znamená štěstí a co je v životě skutečně důležité. Tomuto tématu se věnuje celá řada autorů a vzniká nepřeberné množství publikací, ale z mého pohledu jen málokterá z nich je tak kvalitní jako tato kniha od T. H. Eriksena.

teltri
21.11.2016 3 z 5

Zaujímavý popis našej spoločnosti a civilizácie, ale otázky ...Prečo? ... nie sú zodpovedané správne.

tetref
08.10.2015 4 z 5

Začátek byl skvělý, přirovnání jsou vtipná, na konci se už opakuje a dělá ekologickou agitku.

Šmíša
13.07.2012 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která nabízí tolik zajímavých podnětů k zamyšlení. Za polovinou se už začly autorovy myšlenky trochu opakovat, nicméně považuji tuto knihu za jednu z obsahově nejhodnotnějších ve své knihovničce.

valda
07.03.2011 5 z 5

Kniha se zabývá zkoumáním dnešní společnosti z pohledu faktorů ovlivňujících míru štěstí a spokojenosti v životě.
Autor píše velmi čtivě. Nezachází do zbytečných podrobností, složitých tabulek a ani neopisuje dlouhé citace. Je však vidět, že má problematiku dobře nastudovanou. Na některé věci mám jiný názor, ale jeho sociologický pohled na svět mi byl velmi blízký, např., když se zmiňuje o supermarketové kultuře, nebo popisuje tzv. maximalisty a uspokojovače.
Jestli se chcete populárně vědeckou formou trochu zamyslet nad tím, jestli má smysl si koupit to nové SUV, nebo v čem je dobré číhání na prasátka, tak doporučuju přečíst. :-)

Štítky knihy

etika štěstí

Autorovy další knížky

2008  88%Sociální a kulturní antropologie
2010  84%Syndrom velkého vlka - Hledání štěstí ve společnosti nadbytku
2009  84%Tyranie okamžiku
2015  78%Odpady: odpad ve světě nechtěných vedlejších účinků
2007  83%Antropologie multikulturních společností

Kniha Syndrom velkého vlka - Hledání štěstí ve společnosti nadbytku je v

Právě čtených1x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce22x
Chystám se číst78x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x