Syndikát
Tohle není sci-fi. Tohle je příběh, co se stane. Kriminální. Nový detektivní příběh z pera autora Sudetenlandu. Příběh z budoucnosti tak blízké, že než knihu dočtete, určitě se stane. Možná, že každému z vás.
Komentáře knihy Syndikát
Výborná kniha! Nevím, jak ji uvidím za 10 let, až bude svět jiný, ale dnes do roku 2025 opravdu sedla.
AI je zajímavě popsaná. Trochu magie, která umí vše potřebné, ale zároveň trocha technických nápadů, které jsou zajímavé i pro lidi, kteří s AI pracují. Postavy jsou sympatické a nejsou to žádní super hrdinové, spíše normální lidi.
Potenciál na další díly to má také a rád se dozvím, kam se příběh může dál ubírat.
Kdyby to šlo, dám ještě hvězdu navíc za skvělé načtení audio verze v podání Vasila Fridricha.
Ó, to byla jízda! Mela jsem problém číst knihu před spaním, protože mě z ní bylo poněkud úzko, tohle si totiž člověk ve světě prodchnutém AI dovede docela dobře představit. A znovu musím obdivovat autorův humor, který mě několikrát rozesmál nahlas. Tak teď je na řadě Sudetenland.
Teda, vtáhlo mě to do děje od začátku do konce a jen jsem lapal dechem, jak to dopadne. Neustále jsem čekal, že ten závěr to zkazí. Že se to prostě stát musí. A vůbec ne. Povedlo se to. Takže asi začnu více objevovat Kyšu.
Docela akční pecka z blízké budoucnosti (která se stane dříve než knihu dočtete :) Na detektivku dost akční, děj se střídá tak rychle že jste permanentně ve vleku událostí a čumíte s otevřenou pusou co se vlastně děje. Jako audiokniha to nemělo chybu, čte to totiž Vasil Fridrich. Pozor varování: tato kniha je silně návyková, že Karle!
Kdo očekává Kotletu, asi se zklame. Ale pan Kyša umí psát i pod svým jménem, a mě to nejen tímto příběhem dokázal. Opravdu věřím i tomu, že za chvíli tento příběh nemusí být fikcí a trochu se té doby bojím. Téma je neotřelé, vtipu tak akorát a moje romantická duše si také přišla na svoje. Nejsem IT specialista, takže nemohu posoudit autentičnost názvů a odborných informací, ale myslím si, že pro potřeby příběhu byly dostačující a srozumitelné.
Syndikát pro mě bohužel představuje velké zklamání. Přes silné téma umělé inteligence a slibnou detektivní zápletku působí příběh uspěchaně, nevyváženě a chvílemi až chaoticky. Autor sice umí vytvořit napětí, ale místo promyšlené gradace často sklouzává k laciným zkratkám, nelogickým řešením a ke konci i k nevkusným sexuálním scénám, které k jinak vážně laděné knize prostě nesedí. Postavy se chovají spíš jako karikatury než jako uvěřitelní lidé, motivace působí vyumělkovaně a celkově se příběh zbytečně rozpadá do dvou nesourodých linií - jedné seriózní a jedné, která připomíná akční brakovou vložku. Po kvalitním Sudetenlandu jsem čekal úplně jinou úroveň; Syndikát ale působí dojmem, jako by na něm pracovali dva autoři s rozdílným stylem a výsledkem je nevyrovnaný text, který nedokáže využít svůj silný potenciál.
Příběh jsem zhltla téměř na jeden nádech. Je nejen napínavý a čtivý, ale také až znepokojivě uvěřitelný. Svět umělé inteligence mi není příliš blízký, a proto mě překvapilo, jak snadno jsem se v Kyšově světě zorientovala a jak blízko mým vlastním, byť sporadickým, zkušenostem ten příběh byl. Ten pocit uvěřitelnosti je pro mě jedním z největších kladů knihy. Žádné přehnané futuristické vize, žádné efektní, ale nereálné technologie – spíše něco, co je na dosah ruky, jen o krok dál od toho, co už dnes existuje. Kyša vytvořil postavy, které působí velmi plasticky a živě. Jeho hrdinové nejsou černobílí. Mají své chyby, pochybnosti, obavy, ale i sílu, kterou v sobě objevují až ve chvíli nouze. A kupodivu mi nevadily ani vulgarity. Snad proto, že nepůsobily samoúčelně.
Syndikát doporučuji každému, kdo si chce přečíst něco strhujícího, ale současně k zamyšlení. Mladším čtenářům nabídne nový úhel pohledu na technologie, které berou jako samozřejmost. Lidem mého věku ukáže, že moderní témata mohou být nejen pochopitelná, ale i mimořádně silná a inspirující.
Tahle kniha mě dostala.
Umělá inteligence je všude, hlavně je veřejný prostor plný různých analýz, komentářů a předpovědí různého druhu až po katastrofické scénáře budoucnosti lidstva. Leoš Kyša, tentokrát pod svým pravým jménem, přispívá k téhle celoplanetární diskuzi velmi dobrým příspěvkem.
Každý si tak nějak hrajeme s těmi všemožnými GPT čaty, ať už se jmenují jakkoli. Většinou se té "inteligence" vyptáváme na různé věci a snažíme se ji přichytit při chybě, nepřesnosti nebo lži.
Hlavní hrdina knihy jde ovšem trochu dál a vyrobil si svého virtuálního agenta Karla, který mu v mnohém pomáhá a (dobře) radí. Má ho ve svém telefonu a tak je pořád s ním a k dispozici. Idylka.
Nechci spoilerovat, taže jenom řeknu, že se to zvrtne a celý příběh nám předvede jednu verzi vývoje umělé innteligence v našem současném reálném světě. Leoš Kyša vystavěl skvělý příběh o prolínání virtuálna a skutečna ... a bylo to napínavé od začátku do konce.
Pobavilo, poučilo. Doporučuji.
Nebylo to spatny. Zajimavej trendy konstrukt, ale jinak vicemene klasickej kotleta. Prvni ctvrtina vubec netahla, pak postupne lepsi. Zasazeni do soucasnosti na tom bavilo. Jinak jako vzdy, pro potreby stylu, pritazene za vlasy. Prijdou mi usmevne komentare, ze si z toho nekdo sednul na zadek a je z toho vydeseny :)
Mírné zklamání, ale možná je to tím, že je autor tak opěvovaný, takže jsem čekal víc.
Děj plyne skvěle, zápletka je také zajímavá. Palec nahoru za uvěřitelné dialogy a za asistenta Karla, který mě hodně bavil.
Zároveň to působilo jako úvod, pořád jsem čekal, kdy se to pořádně rozjede, a to se nestalo. Kniha je překvapivě nevýrazná, tipuju, že za měsíc už si z děje nevybavím skoro nic. Vulgarismů a prasečinek tam na mě bylo zbytečně moc, a hlavně to místy působilo křečovitě, jako by si autor co pár stránek vzpomněl, že musí naplnit nějaké kvóty. Překvapila mě taky spousta odkazů a vtipů, kterým už za pár let nikdo nebude rozumět, je ale pravda, že tohle dílo je extrémně pomíjivé už tím námětem. A musím uznat, že zmínka o hajlujícím Filipovi Turkovi mě aktuálně velmi pobavila.
Zpočátku mě to moc nebavilo, ale jakmile začalo vylézat na povrch o co vlastně jde, to bylo už docela jiné kafe. V závěru pak už tedy pořádná jízda. Zajímavé téma a kdo ví, možná i pokračování…?
Vyslat na literární scénu něco tak rafinovaného a přitom neuvěřitelně svižného, připomíná pokus upéct dort, co chutná i bez cukru a přitom tě donutí k druhému soustu s úsměvem od ucha k uchu. Každý tah je jako šachový gambit, kdy se čeká, kdo první zamotá drátky víc než cirkusový klaun v nepředvídatelném vystoupení, a přesto tě neustále baví sledovat, jak se z chaosu rodí precizní elegance. Když se humor s elegancí potkají na tanečním parketu, vzniká něco tak svěžího, že i náročná dáma s kávou v ruce by se u toho přistihla, jak si potajmu popiskuje, protože tady chytrý úšklebek není luxusem, ale standardem. Říká se, že kdo šetří smích, platí dvakrát, a tady by se to mohlo vzít jako životní motto, protože smích i napětí kráčí ruku v ruce jako dva staré známí, co se nikdy neztratí v davu. Některé věci se nechtějí složitě hledat, občas stačí jen nasadit správné brýle a sledovat, jak vypadá, když inteligence a šarm dělají domácí úkoly za nás. Chytrost s příchutí nevyzpytatelného koření nikdy neomrzí a tady máš na talíři něco, co chutná jako sladká pomsta všem nudným odpoledním hodinám. V případě, že hledáš něco, co umí beze slova říct víc než tisíc rozkvetlých metafor, je tohle přesně to, co nezklame.
Tleskám. Ráda si od spisovatele koupím další knihu, protože mě to vážně bavilo, jen autorovy texty na facebooku, jak z klubu dizidentů, jsou dost odstrašující.
Poslechnuto na ČRo. Přiznám se, že detektivky moc často nečtu, tady mě zaujalo téma práce s umělou inteligencí a nakonec i myšlenka jak se z prekérní situace opět pomocí umělé inteligence dostat. Fajn je, že zatím je rozvíjena fantazie okolo dopadů užití AI jen v knize.
Poslechnuto na CRo - skvělé zpracování, hezky se to poslouchalo, brzy uvěřitelný příběh - bavilo mě to.
Bavilo mě to, ač nejsem úplně fanoušek podobných témat, určitě pomohlo načtení Janem Holíkem. Sexuální scény mi přišli trochu zbytečné, nebo zbytečně rozepsané, ale proč ne, někdo to tak třeba potřebuje :)
Děj, napětí, vtip, akce ... bylo tam vše potřebné a ve vyváženém poměru. Za mne příjemné překvapení.
Poslouchala jsem na ČRo. Moje první setkání s panem Kyšou. A bylo to super! Celou dobu jsem se fakt dobře bavila a to téma bylo skvělý. Líbilo se mi to moc.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
detektivní a krimi romány česká literatura umělá inteligence, AI české detektivky a krimi BDSMLeoš Kyša také napsal(a)
| 2016 | Spad |
| 2014 | Příliš dlouhá swingers party |
| 2010 | Hustej nářez |
| 2020 | Operace Thümmel |
| 2017 | Poločas rozpadu |

94 %
71 %

Dostal jsem jako dárek od kolegů, kteří mají od autora přečtené všechno. Bez ohledu jestli je zrovna Kyša nebo Kotleta. Už rozumím proč:-).
Zajímavé téma o AI, které se tak trochu utrhne ze řetězu (uvidíme, jak hodně téma v čase zestárne) se svižným, napínavým dějem a otevřeným koncem. Když už se zdálo, že příběh trošku vadne, tak autor otočí kormidlem a emoce vystřelí nahoru.
Nemám příliš velké srovnání, ale myslím, že mezi podobnými knihami je to jasně pětihvězdičková záležitost.