Syn podsvetia

Syn podsvetia https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496402/bmid_syn-podsvetia-W1j-496402.png 4 70 29

Nový príbeh z fantastického sveta. Dcéra zimy! Keď sa Matthewov obchodík prepadne pod zem, ocitá sa vo svete mýtických bytostí, o ktorom nemal ani poňatia. Ak chce svoj obchodík nájsť, musí sa vydať na nebezpečnú cestu do samotného podsvetia. Stretáva Sirínu, okrídlené dievča, ktoré prišlo o svojich priateľov, rusalku, ktorá stratila svoje srdce, aj lešija bez mágie. Spolu sa vydávajú na dobrodružnú cestu plnú priateľstva, lásky a mágie na miesto, kde končia všetky stratené veci. Čo tam nájde syn podsvetia, ktorý prišiel o všetko?... celý text

Přidat komentář

Fortuna7
12.04.2024 3 z 5

Když jsem před pár lety přečetla Dceru zimy, byla jsem neskutečně nadšená, takže jsem měla od Syna podsvětí velká očekávání. Ta se ale bohužel úplně nenaplnila. Chyběla mi výraznější zápletka, záživnější postavy a celkově trochu víc příběh rozepsat do hloubky. Za mě celou knihu zachraňovala linka z minulosti Taťány, o které bych se chtěla dozvědět daleko víc.

margareth1189
08.04.2024 3 z 5

K Dceři zimy jsem měla výhrady, ale příběh mi přišel čtivý. Tady jsem na rozpacích.
Příběh samotný by byl celkem fajn, ale od čtení mě v jednom kuse něco rušilo. Hodně se opakovaly stejné výrazy, sem tam přehozený slovosled, jindy záměna rodu, kdy jsem najednou tápala, o kom se vlastně mluví/kdo mluví. V úvodu scény mluví autorka o almaře, najednou je z ní truhla. Jak se řítí po schodech pomalu? Siréna se postavila a rozběhla k dřevěnici a Mathew tak zůstal sám s Finnem a Sirénou? Oprášila zasněžený kámen, na kterém se usadila? To si podle mě sedla a pak teprve ho začala oprašovat
Obecně mi přijde, že autorka má trochu problém s popisem činnosti. Někdy neodpovídá posloupnost, jindy chybí návaznost. Často jsem musela některé pasáže číst víckrát. Ono to na srozumitelnosti až tak neubírá, člověk si to nějak domyslí. Je to ale na škodu čtivosti a plynulosti, nedokážu se pak do příběhu skutečně ponořit.
Myslím, že kniha by si zasloužila větší péči.
Velkým bonusem je v mých očích obálka, ta je opět povedená.


Kenan
24.02.2024 4 z 5

Příběh zahrnující prvky slovanské mytologie. Potkáváme se s alkonosty, rusalkami, domovojem, lišejem. Pokud nevíte, co ta slova znamenají, já to taky nevěděla, proto nastoupil Google :). Matthew je obyčejný smrtelník, který miluje své železářství a žije nudný život. Jeho obchůdek, ale jednoho dne zmizí a on slíbí alkonostovi, že pomůže otevřít bránu do podsvětí, protože tam na louce ztracených věcí svůj obchod najde. Na cestu do podsvětí se proto vydává spolu s rusalkou Ťaťánou, alkonostem Sirénou, synem Velese Artěmijem, lešijem Finnem a černým kocourem Octoberem. Každý z nich má důvod proč tuto cestu podstoupit a riskovat tím svůj život. Příběh se nezastaví a stane se v něm spousta věcí a mně to moc bavilo.

strana394
09.02.2024 4 z 5

Pojďte se i vy spolu s Mattem vydat na nebezpečnou výpravu do Podsvětí. Společnost vám bude dělat odhodlaná a nebojácná okřídlená dívka, proti nepřátelům vás bude chránit krásná rusalka a Běsomar, který se tváří jako největší morous, ale ve skutečnosti má dobré srdce Dávat na vás pozor bude i vtipný Finn a v neposlední řadě kocour October, který není tak obyčejný, jak se zdá.

Doporučuji mít první přečtenou Dceru zimy, která se mi líbila o chlup víc Ačkoliv dějově to nijak nenavazuje, potkáte zde hodně postav z předchozího dílu a vše se tak krásně propojuje.

Matt měl krásný vývoj, kdy se z troufám si říct ustrašeného mladého kluka mění v muže, který se už jen tak ničeho nezalekne. Je statečný, odhodlaný si vzít zpět to, co mu patří. Ne každý smrtelník by měl na to vydat se na nebezpečnou výpravu do Podsvětí v doprovodu magických bytostí.

Další postavou, kterou jsem si strašně oblíbila je Siréna. Nenechte se zmást jménem, tahle holka vás nebude chtít zlákat do hlubin. Tato mladá slečna umí létat a díky jedné smutné události je bohužel jediná svého druhu. Nemůže se přenést přes to, co se stalo jejím sestrám a občas působí, že má až moc tvrdou kůži. Ale pod povrchem se skrývá mladá dívka, která jen neví, jak se vypořádat s tak velkou ztrátou. Mermomocí se snaží přivést zpět svůj druh a mít tak svoje kamarády, až si kvůli tomu nevšimne, že už nové kamarády dávno má.

Postupně se dozvídáme o minulosti dalších hlavních postav a máme možnost jim lépe porozumět. Na pozadí se nám odvíjejí rovnou dvě romantické linky. Celý příběh a svět byl skvěle promyšlený a všechno na sebe krásně navazovalo. Je to příběh o ztrátě a objevování, přátelství a šanci změnit svůj osud. Kouzelnými bytostmi se to tady opravdu jen hemží, tak si dávejte pozor, ať se vám při čtení nic nestane.

Hodnocení: 4,8/5
Knížku jsem četla v rámci spolupráce s nakladatestvím Albatrosmedia.
IG: @strana394

andrejci
26.01.2024 5 z 5

Toto je nádherná knížka o slovanské mytologii. Já se čtení moc užila a možná mě to bavilo o trošičku víc než Dcerra zimy.
Moc se mi líbilo, že tady máme více postav a tím pádem i víc charakterů, předností a příběhů. Jejich příběhy se mi clíbilo a to, že jsme se vraceli do jejich minulosti bylo super. Krásně jsme se do nich ponořilil a hned zase byly v současném ději a to bylo super. Děj z různých pohledů byl super. Já byla nadšená. Navíc jsem se vůbec neztrácela. Každá postava mě okouzlila jinak a já si dáky tomu nedokžu vybrat, která byla nejlepší. Co se mi líbilo bylo navíc to, že tam byl i obyčejný smrtelník.
Nav, svět, mytologie já se opět zamilovala a doufám, že se od autorky dočkáme i dalších knih do série. Plus dávám ještě za to, že se tam objevily postavy z první knihy a za krásnou obálkku.

lenka7679
15.01.2024 5 z 5

Za mě je Syn podsvětí o kočičí choupek lepší, než Dcera zimy. Kniha byla opět velmi čtivě napsaná a děj svižně ubíhal. Postavy a jejich charakter byly skvěle popsané. I když zde bylo více hlavních postav a s nimi i více dějových linek spletených do jedné, nic se mi nepletlo. Přechody mi nevadily a byly srozumitelné, nikde jsem se neztrácela. Milostné linky mohly dostat více prostoru, byly uspěchané, ale i tak mě všechno hrozně bavilo. Svět byl tak barvitě vykreslen, že jsem vše měla skoro před očima. Krásná obálka. Pět hvězd a zaslouženě. Děkuji.

cestina_s_linus
12.01.2024 3 z 5

Zkusím nejprve na knize ocenit něco, co se mi líbilo:
- pasáže, kde se objevila Morana
- trik s cibulí a jazykem

Co bylo na knize slabé:
> postavy - tuto skupinku “hrdinů bych popsala jako Avengers z Wishe...
> minulost x přítomnost - nejednoznačné přechody (občas oddělené odstavcem, jindy bez výrazného přechodu), člověk se snadno ztratí
> hrubky jak blázen - netuším, kdo dělal korekturu, ale divím se, že to prošlo redaktorem...
> romantické linky - jsou tu hned dvě a ani jedna není dobře uchopena... ta, která by mohla být zajímavá, tak moc prostoru nedostane a ta druhá nedává smysl...

Jsem zvědavá na další tvorbu.

Siwan
26.11.2023 3 z 5

Bavilo mě určitě víc než první díl, ale to je tak všechno.

parvitas
01.11.2023 5 z 5

Syn podsvetia ma bavil omnoho viac ako Dcéra zimy. Známy svet slovanských božstiev a bájnych bytostí ostáva, príjemným bonusom je mix postáv a ich spoločný cieľ. Vlastne, dobrodružné výpravy sú vždy skvelá forma, ako postupne do príbehu vniesť rôznorodosť, akciu a zmenu. Humoru mohlo byť trochu viac, lebo niektoré časti si ho priam pýtali. Človek, alkonosta, lešij, rusalka a besomar sa trmácajú do pekla v snahe doviesť tatkovi jeho vzdorujúceho syna, čo sa nechcel stať následníkom No, kto už chce vládnuť podsvetiu, že? (Ambiciózna Morena nech sa nehlási, aj tak je prvá v rade.) Ako to už býva, občas spolupracujú, občas sa bránia, niekedy vysvetľujú, spomínajú, či bojujú s démonmi spomienok, ale aj s tými skutočnými. Mačka, čo si chodí, kam chce, stratené kľúče (aj so zámočníctvom) a roztancované kvietky (že niekto pil kvitnúci čaj?), domový škriatok, ktorý všetkých nachová a nič za to nepýta a drak, ktorého čestne porazíte v kartách. Je toho samozrejme viac, okrem motívu rodiny, strateného srdca (to bolo naozaj prudko romantické, len sa mi ku koncu v hlave ozývalo Elsiným hlasom “Let It Gooooo), postupného rozkladu sveta, keď sa naruší rovnováha, (aj keď príbehovo o strome nikto neprekoná knihu Tobiáš Lolness) by som sa chcela podobnou atmosférou nadchýnať aj ďalej. Ak hľadáte podobné knihy, slovanský folklór a legendy nájdete v knihách od Andrzeja Sapkowského, no podobne o slovanských motívoch píšu aj Karherine Arden, Naomi Novik a Zuzana Kuglerová. Užite si čítanie!

Iva095
24.10.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale Dcera zimy se mi líbila o trochu víc.

ginger.books_
23.10.2023 5 z 5

Tohle byla moje už druhá kniha se slovanskou mytologií a bylo to opět skvělé, tou první byla Legenda o Ladě. Knížka se hned od začátku hezky četla a opravdu mi sedl autorčin styl psaní. Zaujalo mě, do jaké doby byl příběh zasezený, odehrával se na rozdíl od Legendy o Ladě v dnešní době a ikdyž se to na první pohled nezdá, slovanská mytologie k této době dobře sedla. Celý příběh a svět byl hezky promyšlený a vše na sebe hezky navazovalo a sedělo. Všechny postavy jsem si hned oblíbila, ale nejvíce si mě získal černý kocourek October, sama mám černého kocoura, kterého naprosto miluju, takže si mě kniha díky tomu snadno získala. Taky jsme se zde setkali s mojí oblíbenou bytostí, která se objevila i v Legendě o Ladě a to je domovoj. Líbilo se mi jak našim hrdinům při krájení cibule poradil, že mají vypláznout jazyk, aby z cibule neslzeli. Autorka na konci knihy prozradila, že tento trik opravdu funguje, takže to musím taky někdy zkusit. Posledních pár stran jsem přečetla jedním dechem, protože to bylo neskutečně napínavé a úplný závěr knihy se mi velice líbil a jsem ráda, že to takhle skončilo.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuju: Humbook blogeři

Ann1307
22.10.2023 5 z 5

Dceru zimy jsem nečetla, ale řeknu vám, že po dočtení Syna podsvětí mám chuť se do ní hned pustit!
Autorka píše naprosto skvěle! Její postavy se během čtení staly mými přáteli a ač hlavní hrdinové nejsou černobílí, tak jsem si je snad všechny oblíbila.

Zámečník Matthew, který si žije obyčejný, poklidný život jednoho dne ztratí svůj, po otci zděděný, obchůdek. Jo, zkrátka ze dne na den zmizí. Jakoby se propadl pod zem. Což Matthew zjišťuje, že se skutečně stalo. A tak musí svůj pohodlný život narušit dobrodružnou a nebezpečnou výpravou do podsvětí, ke které ho přemluví okřídlená Siréna, kterou vyhostili z jejího světa za zradu a ona doufá, že v podsvětí najde nový smysl svého osamělého života. Do jejich party se přidá i lešij, který loví kouzelné předměty, kterými se to v podsvětí hemží a rusalka, která přišla o své srdce. Ke svému putování ale musí přesvědčit ještě jednoho člena, bez kterého se tam nedostanou a tím pádem ani jeden z nich nezíská, po čem touží. Jde o syna podsvětí - mocného muže, který na sebe umí vzít podobu medvěda a zbožňuje kočky.

Celá skupina musí odolat mnoha nástrahám, příšerám ale i vlastním touhám, které je někdy svádí ze správné cesty. Každého táhne do cíle jeho odměna, ale možná nakonec bude něco jiného, mnohem důležitější, než jejich vlastní potřeby.

Při čtení mi chvílemi i běhal mráz po zádech a i když má “jen 300 stran, tak mi příběh přišel krásně komplexní a vše co jsem potřebovala bylo vysvětleno. :)
Jsem nadšená kombinací všemožných folklorů, protože například o lešijích jsem doposud neslyšela.

Jak sama říká autorka: je to příběh o ztrátě a objevování, odvaze, přátelství a šanci změnit svůj osud.

A za kočičí linku má kniha další plusové body!

Moc doporučuji! :)

Akléda_
18.10.2023 3 z 5

Po Dceři zimy jsem se těšila co dalšího autorka napíše a doufala jsem, že mě to bude bavit minimálně stejně jako předchozí dílo. No, bohužel Syn podsvětí mě tolik nenadchnul. Rozhodně to není špatná knížka, ale v porovnání musím říct, že Dcera zimy je prostě mnohem lepší. Tady mě to čtení nebavilo tolik a tolik mě netáhlo, neměla jsem problém se odtrhnout. Líbilo se mi, že je knížka rozdělená na několik částí, opět tu máme severskou mytologii, spoustu mýtických postav a bytostí, bylo to vtipné a vlastně mě to bavilo. V Dceři zimy jsem byla překvapená, že mi nechyběla romantická linka a stačilo mi to sesterské pouto. Tady máme romantické linky hned dvě a za mě teda nic moc ani jedna z nich. Opět, nebylo to špatné, ale prostě mě to úplně nevzalo. Ten svět a zvraty, to všechno bylo fajn, ale nějak mi nesedlo že se to odehrává v přítomnosti. Celkově nemůžu říct, že by na knížce bylo něco úplně špatně, jen s každou věci která mi přišla super se pojí něco, co už tak super nebylo. Na navození podzimní atmosféry to ale bylo fajn. Pokud ale chcete od autorky něco zkusit, jděte do Dcery zimy. #spoluprace #humbookblogeri

Verii_chan
14.10.2023 5 z 5

Tohle bylo naprosto skvělé čtení do začínajícího podzimního počasí

Jako první mě zaujala nádherná podzimní obálka a skutečnost, že se jedná o slovanskou mytologii.
Kniha toho může nabídnout ale daleko více!

Setkáváme se zde se skupinkou nadpřirozených bytostí a jedním člověkem - zámečníkem, kteří se vydávají na nebezpečnou cestu do podsvětí.
Všechny postavy o něco přišly nebo po něčem touží a věří, že to na této výpravě naleznou

Chvílemi se čtení poměrně táhlo, jelikož se autorka dost zaměřuje na popisy, ale ve výsledku jsem za to byla moc ráda, protože jsem si mohla celý svět krásně představit
V příběhu není nouze o akci, emoce a také trošku romantiky

Mám skvělou zprávu i pro ty, kteří četli předchozí autorčinu knihu Dceru zimy, jelikož se zde setkáváme i s její hlavní hrdinkou Moranou
A nadšená jsem byla také z množství koček, které se v knize objevilo!

Děkuji @humbook_blogeri @humbook za poskytnutí této skvělé knihy

Jira88
13.10.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala, protože mě zaujala anotace a obálka a četla jsem zajímavé recenze.
Rozhodně jsem vybrala správně, tohle bylo, tak krásně vymyšlené a zpracované.

Matthew se stará o obchůdek, který založil jeho tatínek.
Jednoho dne Matthewa požádá policie o pomoc pri řešení případu, Matthew pracuje ve svém klíčníctví a vyzná se v zámcích, což policie potřebuje. Na služebně mu nesedí nějaké věci, ale nejvíce ho zaskočí, když potká dívku, kterou vidí jen on, dívka se představí jako Siréna a říká věci, kterým Matthew nerozumí.
Když se falešní policisté snaží Matthewa přesvědčit, aby jim prozradil informace, které požadují a ohrožují ho, objeví se Siréna a zachrání mu život. Matthew už ničemu nerozumí, hlavně nechápe, kam zmizel jeho krámek, najednou už není na svém místě. Siréna potřebuje na své cestě do podsvětí pomoc a Matthew se nakonec nechá přesvědčit. K úspěšné cestě potřebují ještě lešije Finna, rusalku Taťánu a hlavně Artěmije, syna boha podsvětí. Veles totiž vypsal odměnu pro toho, kdo mu přivede syna zpátky.

Povede se splnit úkol a získají to co si přejí?

Více už v této úžasné knize.

Doporučuji, tohle je perfektní příběh, který jsem si zamilovala .

#humbookblogeri #humbook #spoluprace (instagram - Booktherapy )

michaelakoc
11.10.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala hlavně kvůli obálce a slovenské autorce. Neměla jsem vůbec žádná očekávání a to je jedině dobře, protože teď po dočtení mohu říct, že jsem z knihy nadšená. Navíc má takový krásný podzimní a slovanský vibe, že je nyní ten ideální čas si knihu přečíst.

Knihu žánrově řadím do fantasy a slovanské mytologie, plus zde máme hned dvě romantické linky.

Na začátku se seznamujeme se Sirénou, alkonostem, která se objeví v lidském světě a zámečníkem Matthewem. Dvojice, kterou byste nečekali. Siréna potřebuje od Matthewa pomoct, chce po něm, aby ji pomohl odemknout bránu do podsvětí. Matthewovi se moc nechce, ale okolnosti ho k tomu přinutí a i on musí v podsvětí splnit svou misi. Připojí se k nim ještě rusalka Taťána, lišej Finn, kocour October a sám syn vládce podsvětí Artěmij.

Postupně poodkrýváme minulost všech zúčastněných a poznáváme, kým doopravdy jsou. Chtěla jsem Vám sem vypsat nějaké střípky těchto zjištění, ale pak jsem si řekla, že Vám nebudu tu nádheru spoilerovat, protože to mě na knize pomalu nejvíce bavilo. Přítomnost se prolíná s vyprávěním z minulosti.

Příběh začíná v Londýně, poté se dokonce podíváme na chvíli do Prahy a skončíme v podsvětí. Moc se mi líbí ten kontrast mezi člověkem Matthewem a kouzelnými bytostmi a tím, jak se s tím on vypořádává. V podsvětí se setkáme také s Moranou (Bohyně smrti), Mokoší (Bohyně přírody) a Velesem (Bůh podsvětí, otec Artěmijův).

Na začátku jsem si myslela, že to bude příběh hlavně Sirény, ale celé je to spíše o Artěmijovi, proto mě mrzí, že na konci se dozvíme, co se stane se Sirénou a Matthewem a s Finnem, ale už nevíme, kde skončili Artěmij a Taťána. A vzhledem k tomu, že se spolu vydali za něčím/někým, bylo by krásné pro ně z autorčina pera pokračování.

Za knihu děkuji spolupráci s @humbook_blogeri , @humbook a doporučuji ji všemi deseti. A až nám udeří zima, tak si tematicky přečtu také Dceru zimy.

P.S.: Nezapomeňte. Když loupete cibuli, vyplázněte jazyk.

Michalka98
08.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Vladimíra Šebová je talentovaná autorka, která skvěle zvládá zpracovávat tematiku slovanské mytologie. Syn podsvětí mi však bohužel nepřirostl k srdci tolik jako Dcera zimy. Příběh Velesova syna je za mě slabší po všech stránkách. Autorka se rozhodla věnovat většímu počtu postav, což vedlo k tomu, že žádná nebyla propracovaná natolik, abych si ji výrazněji oblíbila. Zápletka byla taky celkově slabší, nebyla jsem napjatá, a dokonce zde byla místa, kdy jsem se nudila. Není to však špatná kniha - jen Dcera zimy mě prostě nadchla a Syn podsvětí mi přišel jako její slabý čajový odvar. Chválím styl psaní, práci se slovanskou mytologií, kočičky a mnohé další detaily, které mi vykouzlily úsměv na tváři (což znamená, že autorka svůj cíl splnila - ti, co četli doslov, ví). Doufám, že se Vladimíra Šebová bude dál "hrabat" ve slovanské mytologii a přinese nám další příběhy (třeba kniha o polednicích by nebyla špatná).

monikasbookclub
07.10.2023 5 z 5

Jednoznačný must have pro všechny milovníky fantasy a nadpřirozených bytostí. Příběh je protkaný hned od začátku napětím, spolu s akcí a dokonale vás pohltí svou atmosférou. Není v něm však nouze ani o emoce a trochu té romantiky. Celý děj se točí kolem pěti hlavních postav, které byly sympatické a věřím, že si je zamilujete stejně tak jako já. Každý z nich má za sebou ne příliš pěknou minulost a v knize sledujete cestu za jejich touhami, nalezení přátelství a celkově jejich osobní vývoj. Musím také pochválit svět, ve kterém se děj odehrává. Dlouho jsem nečetla knihu, která by byla tak nádherně propracovaná a svět krásně vykreslený. Oceňuji také styl jakým byla kniha napsaná. Autorka má opravdu cit pro jazyk a nekonečnou představivost. Rozhodně můžu knížku jenom vřele doporučit.
#humbookblogeri #spoluprace
PS. V knize dokonce zamířite i do Prahy

annicka.v.knize
05.10.2023 5 z 5

Dceru zimy jsem četla jako štafetu a nesmírně sem si ji užila. Když jsem zjistila že autorka bude vydávat další volně navazující knihu bylo mi jasné že si jí budu muset přečíst. Takže jsem měla celkem velká očekávání, ale že to bude až TAKHLE dobrý jsem fakt nečekala.

Děj se točí okolo pěti hlavních postav které se společně vydávají do podsvětí.
Nejvíc jsem si asi oblíbila Taťánu protože její minulost se mě dotkla nejvíc. Ale i všechny ostatní postavy jsou skvělé a líbilo se mi sledovat jak se během příběhu vyvíjí.
Obě dvě romantické linky byli taky top.

Ten svět byl stejně jako u Dcery zimy velmi propracovaný a moc sem se těšila až se tam Morana objeví.

Kapitoly byly krátké takže čtení strašně utíkalo.

V knize je i mapa která je stejně nádherná jako obálka.

Čtení sem si mooc užila a knihu vám fakt doporučuji. Jestli jste četli Dceru zimy a líbila se vám Syna podsvětí určitě nesmíte vynechat, a jestli jste ji nečetli vůbec nevadí i tak si knihu určitě užijete

5/5

Knihu jsem četla vrámci spolupráce s Humbookem

Prokrastinuji
04.10.2023 5 z 5

Po Dceři zimy jsem se na další knihu od autorky moc těšila, a moje očekávání Syn podsvětí naplnil. Přiznávám, úvod byl pro mě trochu zmatečný - seznámila jsem se tady s pro mě úplně novým druhem nadpřirozených postav alkonosty, ale pak jsem se chytla, a jela si na té vlně inspirované slovanskou mytologií. A že se to tady těmi bytůstkami jen hemžilo :D

Hlavnímu hrdinovi Matthewovi zmizí krámek, a aby ho našel musí se vydat na nebezpečnou cestu do podsvětí, protože právě tam končí všechny věci, které lidi ztratili. A na jeho cestě mu bude dělat společnost okřídlená dívka, lešij, rusalka, běsomar a nesmím zapomenout na totálně božáckýho černého kocoura Octobera. Všichni o něco přišli, nebo po něčem touží. Mně tyhle postavy, jejich minulost a motivace dost sedly.

Příběh mi přišel skvěle promyšlený, není zde nouze o emoce, napětí, akci, ale i trochu romantiky. V knize zavítáme i do Prahy, a naši hrdinové dokonce narazí na mou oblíbenkyni Moranu (hlavní postavu z Dcery zimy) :D

4,5/5