Syn celerového krále

Syn celerového krále https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441686/bmid_syn-celeroveho-krale-zwf-441686.jpg 5 103 24

Soubor povídek, věnovaný slavným československým sportovcům, které měl autor rád a které důvěrně znal. Ota Pavel popisuje jejich sportovní dráhu, vítězství či prohry s velkou vnímavostí a notnou dávkou citu. V knížce nás seznámí s příběhy Jana Kubra, Alfréda Jindry, Rudolfa Kučery, Christiana Battaglii, Pavla Kouby a řady dalších slavných československých sportovců.... celý text

Přidat komentář
markulina711
markulina711
01.02.2024 4 z 5

Povídky věnované oblíbeným sportovcům Oty Pavla , povětšinou fotbalistům pražské Dukly a cyklistům. Dnes už jsou to mnohdy zapomenuté legendy československého sportu, ale ty sportovní reportáže jsou skvostné. Dýchá z nich život i navzdory propasti času, láska ke sportu, práci novináře a mnohdy opravdové přátelství s hlavními protagonisty. Roky odebírám deník Sport. Ráda bych si v něm něco takového přečetla, ale dnes už je jiná , zrychlená doba , na takovou práci už není čas.

Katka2382
Katka2382
03.10.2023 5 z 5

Krásné, milé počtení.


Kabuky
Kabuky
16.08.2023 5 z 5

Perfektní soubor povídek.

Podravka
Podravka
03.08.2023 3 z 5

Pár povídek je takřka geniálních, např. ta o taxikáři. Zbytek spíše prošedivělý průměr, kdy jsem při čtení té další pomalu zapomněl, o čem byla ta předešlá. Avšak jistou poetiku to stále má.

jprst
jprst
11.05.2023 5 z 5

Parádních 16 povídek ze sportovního prostředí, ve kterých autor předvedl, že tento žánr prostě ovládá, jeho schopnost vžít se a popsat příběhy sportovců, které nekončily vždy úspěchem, byla prostě mimořádná. Problém u povídkových knih bývá často v rozlišné úrovni povídek (horší x lepší), v tomto výběru povídek to nehrozí, tady jsou jen ty výborné (např. Sedm deka zlata, Poslední zápas Františka Kloze, Salto nazad) a ty další = hodně dobré.

Česneksmedem
Česneksmedem
26.04.2023 5 z 5

Tahle kniha je o sportovcích, o vůli, dřině, ale i o nespravedlnosti. Je psána velice přívětivou a přístupnou češtinou. A protože je to kniha o sportu, tak syn Celerového krále se logicky musí jmenovat Jarda. To je snad všem jasné. Nic na tom nemění ani fakt, že první vydání této knihy vyšlo ve stejném roce, kdy se jeden z nejslavnějších sportovních nositelů tohoto jména narodil. Vesmír už věděl...
TOP jsou povídky "Alfréd Jindra" a "Haló, taxi!".

esma
esma
01.04.2023 4 z 5

Hřejivé, lidské příběhy (ne)obyčejných lidí. Ota Pavel předesílá : jeden nemusí být génius, postačí, když je člověkem.

DádazPrahy
DádazPrahy
11.10.2022 3 z 5

Zajímavé povídky o sportovcích, kde není to hlavní sláva a úspěchy, ale nadšení a láska ke sportu. Nejvíce se mi líbily povídky: "Baroni na kolech" (o sourozencích Christianu a Blance Battaglia jsem dříve nevěděla), "Služebník náš Hubert" (dojemná pocta lékaři fotbalového mužstva) a "Alfréd Jindra" (nezlomná vůle nevzdat milovaný sport navzdory všem potížím způsobeným vážnými zdravotními problémy). Tato knížka byla moje první setkání s povídkami Oty Pavly a bylo to milé překvapení - knížku doporučuji nejen milovníkům různých sportů.

eva-lupen
eva-lupen
30.09.2022 5 z 5

Abych se přiznala, četla jsem jen povídku Baroni na kolech, protože jsem si Blanku s Christianem zamilovala při čtení románu Cyklistka. Těch 5* tedy patří této povídce, protože je z ní patrné, že je měl autor také rád.

MadlenkaM
MadlenkaM
15.12.2021 5 z 5

A mně se opět další z knih od Oty Pavla moc a moc líbila. Proč? Byla napsaná lidsky. Od srdce. Bez příkras. Tak jak to je. A navíc o sportu. Co víc může ilustrovat lidský život, než sport?! :-)

david6273
david6273
07.02.2021 5 z 5

To pohladí po duši. Psáno s nadhledem a od srdce.

radusak9806
radusak9806
30.11.2020 4 z 5

Výborné povídky o sportovcích, bez nichž by sport zemřel.

RenkaB
RenkaB
05.10.2020 5 z 5

Aniž bych to tušila, tak Otu Pavla jsem si zamilovala už jako malá. A to díky filmovým zpracováním jeho knih. Ale teprve čtením jeho knih se mi otevřely oči, jaký je pan Pavel mistr nad mistry, když se pustí do psaní. Nádherné, poetické čtení o věcech všedních i nevšedních, a zejména o neobyčejných lidech, o kterých bych se asi nikdy nedozvěděla, že existovali, i když měli své místo v našem sportu. Děkuji, pane Pavle.

MilanCFC
MilanCFC
20.08.2020 4 z 5

Spojit Otu Pavla, povídky a sportovní prostředí, to pak opravdu nemůže vzniknout nic špatného, ani nic průměrného. Natož pak, když se autor věnoval reálným sportovcům, kteří se chtěli dostat na vrchol, a jejich dost silným a smutným osudům. A opět se mi stalo, že mě hned první povídka Kolik má kůň chlupů dost zmátla, protože jsem se u ní docela i zasmál. To však bylo v této sbírce zároveň naposledy. Následovaly totiž opravdové lidské příběhy, které nekončily zrovna vesele, ať už za tím stálo cokoliv. Ota Pavel k tomu všemu hodí čtenářům nádherné a hluboké myšlenky, z lidského i sportovního hlediska. Opravdu krásná kniha.

"Dají vám strašně po hubě a pak se omlouvají. Mě to moc mrzelo, že to bylo právě ve sportu, protože sport by měl být jako studánka čisté vody."
"Už nikdy nebudou mistry světa. Ale copak může a musí být každý mistrem světa?"

kap66
kap66
08.08.2020 5 z 5

Syn celerového krále vyhovuje mému vztahu ke sportu ještě víc než např. Plná bedna šampaňského. Jak říká autor v mé nejoblíbenější, cyklistické povídce: „Sport: překonávat něco, a ne vždy někoho.“ Ota Pavel psal vždycky s porozuměním k lidské (sportovní) dřině, ale tady, po vlastním prožitém utrpení, píše tím svým zdánlivě jednoduchým způsobem o prohrách, smutku, bolesti – a já je cítím a prožívám. Prohrou v pravém smyslu ale žádná z povídek nekončí (ani smutkem, a to ani po smrti člověka - nádherná povídka Služebník náš Hubert). Boj se sebou samým, naplnění, to je to pravé vyznění.
Otu Pavla čtu desítky let, ale stále u něho nacházím přesně to, co v literatuře hledám.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
15.06.2019 5 z 5

Nádherné lidské příběhy ze sportovního prostředí.

Jitule17
Jitule17
11.09.2018 5 z 5

Už je to pár let, co jsem knihu četla, a určitě si ji ještě znovu přečtu.
Krásné lidské příběhy. Sportovní nadšení, smutek, radost, slzy...krásně napsáno!

Adelajda_4
Adelajda_4
14.07.2017 5 z 5

Otu Pavla mám strašně ráda, měl takový lidský způsob psaní a jeho knihy zbožňuju. Některé příběhy jsou k pousmání, u některých jsem si poplakala, ale je to psáno tak hezkým způsobem, s neuvěřitelnou pokorou. Marně hledám podobného spisovatele.

druzickaster
druzickaster
07.07.2017 5 z 5

Přiznám se bez mučení, žejsem knihu koupil kvůli názvu. Syn celerového krále, to musí být něco zajímavého. A ano, bylo. Ota Pavel velmi laskavým a lidským způsobem popsal osudy sportovců kteří se nadřeli v životě mnohem více, než jejich úspěšnější kolegové a stejně na mety nejvyšší nedosáhli. Nědo má holt kousek toho pokakaného štěstíčka a někdo si v životě musí zasloužit i tu kůrku chleba. Je dobře, že se píše i o těch dříčích, kteří na konci neměli tu sladkou třešínku na doru, ale zase když vidím některé dnešní sportovce, tak si říkám, možná dobře, tito lidé sport dělali pro lásku, pro radost, pro to co jim sport dal a ne pro prachy a jiné odměny.

Ony
Ony
18.10.2015 4 z 5

Jen taková poznámka pod čarou: Díky povídce Baroni na kolech jsem objevila krásný dokument Petra Václava Paní Le Murie (1993).