Symbolismus lidského těla

Symbolismus lidského těla https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138993/symbolismus-lidskeho-tela-138993.jpg 5 16 5

Tato kniha nám objevuje nový a zároveň prastarý vztah k druhým lidem i k sobě samému: dokonalé sebepoznání, vědomí, že existují dva zdroje poznání, mozek a srdce, pochopení, že svět i lidé nutně dosvědčují nezměrnost božích možností. Zároveň je předobrazem nové a přece starodávné medicíny; ostatně jak můžeme léčit, nevíme-li z jakého archetypu vzniká nemocný orgán či pomíjíme-li metafyzické kořeny nemoci i utrpení a zbavujíce člověka jeho božské dimenze, "klademe na stejnou úroveň psychologii s ontologií"? Stojí na předpokladu, že člověk je archetypální bytost. Ve světě, kde fyzika a metafyzika jsou dvěma aspekty jedné a téže skutečnosti, kde náhoda je prozřetelností a život se řídí zákony, tam je nutně každý živý tvor vtělením archetypů, stojících v pozadí projeveného. Jakožto mikrokosmos, někdy též makrokosmos, spojuje člověk nebe se zemí; povolán k pojmenování všech tvorů rekapituluje celé stvoření; vládne všem třem říším, je "stvořen k obrazu božímu". Každý orgán, struktura, funkce či mechanismus je v určité rovině pouze vnějším projevem některého ze základních životních archetypů. Oddělit je od tohoto archetypu, znamená zahradit cestu k jejich porozumění.... celý text

Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Unitaria
Originální název:

Symbolisme du corps humain , 1991


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
15.04.2021 3 z 5

Kniha plná hledání skrytých významů a souvislostí, která se dost špatně čte. Úsměvný je komentář pana Smotlachy na zadní obálce vydání Unitaria, tuším se i on trochu ztrácel :-)

Autorka prochází podrobně postupně celé tělo od chodidel nahoru, v té souvislosti prochází a vykládá též strom sefirot, to celé v souvislosti s duchovním vývojem člověka, potažmo celého lidstva. Do toho si hraje s hebrejským jazykem, přehazováním písmenek tvoří nová slova a hledá nové souvislosti, vypočítává jejich číselné hodnoty a neustále jí je všechno jasné. Zdá se být svým poznáním nadšená, ale tak úplně ho předat neumí. Navíc v tom nějak nevidím praktické využití. Když se mluví o symbolickém procházení branami do vyšších levelů vývoje, tak se stejně nedozvím, jak.

Zajímavé zato byly výklady řeckých bájí, takto jsem se na ně zatím nedívala.

desert.fox
05.12.2018 5 z 5

Inspirativní!


Tyet
15.01.2018

Někdy je třeba si přiznat, že na knihu nestačíte. Skutečně jsem se snažila, ale velmi mi překážela moje neznalost Kabaly, Tóry a hebrejštiny. Pasáže, kterým jsem rozuměla, byly pro mě ale velmi zajímavé a kdybych měla chuť vzdělávat se v tomto směru, určitě bych se ke knize vrátila.

Holmann
16.08.2017 5 z 5

Z Malvernu mi přijde kniha dobrá. Její hloubka a vhled autorky jen touží, provokuje a vyzývá k hlubšímu studiu daných témat a souvislostí. Ponoření se do sebe. Osobně se ke knize budu často vracet. Jednoznačně nejlepší dílo autorky.

vlkcz
17.04.2017 5 z 5

Kniha k věčnému studování a člověk s ní bude nacházet stále nové souvislosti. Nevím jak vydání v Malvernu, to z Unitarie z roku 1994 bohužel trochu trpí odbytou korektorskou prací, možná místy překladatel nedodal kvalitní podklady (špatné pády, nesouhlasící číslování v poznámkách apod.).