Symbióza a autonomie

Symbióza a autonomie https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118083/symbioza-a-autonomie-118083.jpg 5 4 2

Traumata z narušeného systému rodinných vazeb Autor se zamýšlí nad tím, proč je často tak obtížné přivést k odpoutání od rodičů právě ty děti, které z jejich strany zažily jednoznačná poškození. Proč jsou právě ty děti, které byly ze strany svých rodičů nejvíce zanedbávané či zneužívané, nejméně schopné se od nich vnitřně distancovat? Odpovědí na uvedené otázky je skutečnost, že symbiotický proces mezi matkou a dítětem se pro ně stal traumatem – symbiotickým traumatem. V jeho důsledku dochází u dítěte k psychickému štěpení. Dítě je nuceno obracet svou pozornost k druhým lidem, na nichž se pak stává závislé. Knihu ocení psychologové, psychoterapeuti, psychiatři, pracovníci pomáhajících profesí i čtenáři se zájmem o psychoterapii a teorii rodinných konstelací. Prof. Dr. Franz Ruppert je diplomovaný psycholog a psychoterapeut, působí jako profesor na Katolické vysoké škole v Mnichově. Je autorem řady publikací. V nakladatelství Portál vyšla jeho kniha Trauma a rodinné konstelace (2008).... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Symbiose und Autonomie


více info...

Přidat komentář

M-arta
08.04.2018 5 z 5

Když tak čtu předchozí komentář, nedá mi to - jako by jeho autorka napsala:
"Včera jsem se dívala s mužem na fotbal a trochu mne zklamalo, že do toho ti chlapi tahají fotbalový míč..."
:-)
Franz Ruppert je autor a jeden z průkopníků psychoterapeutické metody konstelací traumatu (vychází ze základu Hellingerovy práce, ale od jeho klasických rodinných konstelací se podstatně liší). V této knize přibližuje své nejnovější myšlenky, poznatky, zkušenosti a závěry a dokládá je bohatou kazuistikou z konstelační praxe - bez ní by celé to povídání dávalo pramalý smysl. V celé jeho práci se na člověka pohlíží jako na duševně vícegenerační bytost a na stejném přístupu je založena i tato kniha.

Oproti předchozí Ruppertově knížce přeložené do češtiny, se mi tato sice četla trochu obtížněji, ale i tak je nesmírně zajímavá a hltala jsem každé slovo.

Mushka81
04.10.2017 3 z 5

Autor v knize popisuje různé psychické potíže a snaží se je vysvětlit v závislosti na prožitcích z dětství. Trochu mě zklamalo, že do toho tahá konstelace. Asi to někomu pomůže, ale myslím, že pro léčbu psychických poruch není potřeba znát životy mých prarodičů a ostatních příbuzných. Je samozřejmě dobré uzdravit vice členů rodiny, ale mě tohle na knize spis zklamalo.
Ale pár nových poznatků jsem si z toho vzala, tak to nebylo úplně k ničemu. Ale myslím, že se k této knize vracet nebudu. Měla jsem o ní malinko jinou představu.


Štítky knihy

rodinné vztahy

Autorovy další knížky

Franz Ruppert
německá, 1957
2008  78%Trauma a rodinné konstelace
2011  90%Symbióza a autonomie

Kniha Symbióza a autonomie je v

Právě čtených2x
Přečtených11x
Knihotéce3x
Chystám se číst10x
Chci si koupit12x