Svobodu medvědům

Svobodu medvědům https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124848/bmid_svobodu-medvedum-v5A-124848.jpg 3 229 18

Student vídeňské univerzity a rituální krmič ptactva Siggy Javotnik se poznají v motocyklové dílně na periferii města: narychlo kupují motorku a vyrážejí na trip, kde čas a nějaké plány nehrají žádnou roli. Už první zastavení ve vídeňské zoo se ukáže jako osudové. Pohled na uvězněné zvířectvo inspiruje Siggyho ke zprvu nevážně míněnému nápadu - zvířata osvobodit. Po mnoha peripetiích, které korunuje Siggyho tragická smrt, je smělý, ba šílený plán nakonec opravdu realizován. Svobodu medvědům je Irvingův první román. Do značné míry předznamenává spisovatelova pozdější témata i konstanty a prvky zdánlivě nespojitelné: bizarní, charakterově nejednoduché postavy a stěží uvěřitelný příběh s velmi reálnou a faktograficky dobře podloženou kulisou Vídně. Přeložil Pavel Kříž - v tomto překladu 1. vydání. Americký spisovatel John Irving (1942) se proslavil románem Svět podle Garpa (č. 1987), po němž následovaly např. Pravidla moštárny, Modlitba za Owena Meanyho či Čtvrtá ruka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Příroda, zvířata

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Setting Free the Bears , 1968


více info...

karel9045
karel9045
31.07.2023 4 z 5

Knihy Johna Irvinga nejsou snadným čtením, protože nedají ani na chvíli vydechnout. Irving chce, aby čtenář příběh spoluprožíval. Každá stránka je pečlivě budována spoustou detailů, příměrů a metafor. Jednání postav je možná podivné, ale nikdy nelogické, což nakonec vyplyne z celkového kontextu knihy. Svoboda medvědům je příběh krátkého přátelství dvou studentů Siggyho a Graffa a jejich společné prázdninové cesty. Zatímco Graff by si jen rád užíval života, mládí a sexu, Siggy je hnán vnitřním tlakem, jehož příčinu odhaluje kronika jeho rodu. Touha napravit a potrestat zlo páchané na zvířatech je vyústěním rodinného příběhu, do něhož zasáhla krutá válka a těžký poválečný život, v němž se Siggy pocházející ze smíšeného chorvatsko - rakouského manželství musel vyrovnat se životem bez otce. Už tento první Irvingův román nese známky všech následujících, tedy mimo literární kvality dokonalou propracovanost, pečlivé ošetření i sebenepatrnějších detailů a také mimořádnou znalost reálií, v nichž se příběh odehrává.

lusila
lusila
09.12.2022 2 z 5

Tak toto ma vôbec neočarilo.


Datr1
Datr1
25.10.2022 2 z 5

Irvinga mám ráda, ale tohle je na mně dost "ujetý", tak jsem knížku odložila. Třeba někdy jindy...

Majto
Majto
06.03.2022 3 z 5

Uvažoval som, koho kniha ma kedysi zaujala a spomenul som si na Irvingovu "Svět podle Garpa". Vzhľadom k tomu, že tá je asi nenávratne u niekoho stratená, zohnal som si prvé 3 jeho výtvory.
Priznávam, že sa mi spočiatku ťažko čítalo a chápalo, čo sa vlastne deje. Postavy i dej boli riadne chaotické až šialené, no s pribúdajúcimi stránkami sa začali objavovať mnohé zaujímavé časti a čítanie sa stalo pôžitkom. Chaos a šialenstvo vydržali síce až do konca, no začal prevažovať dobrý dojem. Najviac sa mi asi páčili výlety do minulosti. Na prvotinu dobré dielko, hoci ma úplne neohúrilo.

Sofonisba
Sofonisba
07.02.2022 1 z 5

Již nikdy více! škoda papíru spotřebovaného na vytištění knihy :-(( Nebýt čtenářské výzvy, skončila by mezi nedočtenými...

Bandini
Bandini
21.12.2020 1 z 5

Jako co? Vůbec jsem to nepochopil...ale místy to bylo vtipný, to cením, páč smysl pro humor je strašně důležitej. Usměj se, vážně. Ale je to poslední kniha, kterou jsem od tebe četl Johne! Hrnec přetekl.

Stanenka
Stanenka
06.02.2019 4 z 5

Souhlasím s predchozimi komentari. Knizku jsem cetla zhruba 4 mesice. Zajimalo mne, jak pribeh dopadne, netusila jsem. Ale nedokazala jsem se do deje zacist, jako u jinych knizek (Pravidla mostarny se ctou velmi dobre). Ale i tak hodnotim dobre, zajimave cteni, dost na zamysleni.

TreborDor
TreborDor
06.11.2017 3 z 5

Prokousával ztěžka. Nějak celé zmatené, rozsekané, jednání postav podivné ... pochybnosti jak moc je "správný" český překlad. Nicméně zajímavé ... především historický podklad Rakouska (Uherska) a finální osud postav.

MayB2
MayB2
10.07.2016 3 z 5

Nejzajímavější se mi jevila historická linie druhé části. Jinak už v prvotině lze narazit na klasické Irvingovy momenty – za všechny jmenuji opravdu bizarní způsoby smrti.

whack
whack
22.04.2016 3 z 5

Prvých 120 strán som nechápal čo to čítam a prečo to čítam, spád a pointu príbeh začal naberať až keď sa ustáli v prostredí ZOO, v ktorej nočný strážnik, starý esesák, rád tyranizuje zvieratká (druhá časť). Hoci konanie postáv bolo častokrát nepravdepodobné, najmä v tej prvej časti, vyvrcholenie poslednej (tretej) časti ("Jak jsme je osvobodili") zaujalo.

martunka
martunka
11.01.2015 2 z 5

Dobrá kniha, ale musím si ji přečíst znovu - smysl mi asi unikl.

themarksokol
themarksokol
27.10.2014

krásná! :)

awitja
awitja
21.06.2013 4 z 5

No ano, Irving zkrátka není čtením pro každého :-) já ho mám velmi ráda a tato knížka je opravdu dobrá, když ji dokážete pochopit ;)

Dáma s hrnstjm
Dáma s hrnstjm
04.04.2013 3 z 5

Knihu jsem koupila ve slevě za pár korun, hlavně kvůli autorovi. Téma mi přišlo zajímavé a netradiční. Děj byl místy dost složitý a propletený, především odbočky od hlavní linie příběhu bylo chvílemi těžké přelouskat. Musím se přiznat, že Siggy mi byl velmi nesympatický a pro mně až nepochopitelně šílený. Oceňuji, že byla do příběhu začlneněna reálná faktografie. A líbí se mi obálka. Knihu nedoporučuji jako odpočinkovou četbu, je třeba k ní přistupovat jako k Irvingově prvotině.

aannyy
aannyy
21.01.2013 4 z 5

Opět klasický Irving :-) ač jeho první román, moc se mi líbil.

Sedlmajerka
Sedlmajerka
16.09.2012 5 z 5

Trochu mě mrzí, že se tato kniha dostala do žebříčku nejhůře hodnocených knih. Pravda, je z ní znát, že je to Irvingova prvotina, ale i tak je skvělá.

s.macuska
s.macuska
08.04.2011 3 z 5

Lehce bez spádu, ale opět plné Irvingovy nápaditosti.

Lidka
Lidka
16.02.2011 4 z 5

Opět výborný Irving, jinak ani být u něj nemůže. Je to můj srdeční autor.