Svoboda volby

Svoboda volby https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437820/bmid_svoboda-volby-pxr-437820.jpg 5 14 5

Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman ve spolupráci se svou ženou sepsal široké veřejnosti přístupné dílo o vztahu ekonomie a svobody. V knize, jež se stala bestsellerem, rozebírá na příkladech z praxe, jak nadměrná byrokracie, mrhání veřejnými prostředky, vysoká míra inflace a složité zákony dusí ekonomický růst a omezují svobodu jednotlivce.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Grada , Liberální institut
Originální název:

Free To Choose , 1979


více info...

Sitting-Bull
Sitting-Bull
26.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha plná důležitých myšlenek a informací. Ač je řada příkladů z knihy již zastaralá (doba vzniku knihy), nejsou příklady tak moc zastaralé, aby člověk netušil rámcově, případně si nedohledal informace. V některých chvílích se mi zdálo vysvětlování některých jevů a názorů zbytečně obšírné a rozvláčné a zeštíhlení by knize prospělo, to ovšem nic nemění na významu knihy a informací v ní obsažených.

HelenBarbora
HelenBarbora
29.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha, naprosto osvětluje souvislosti, kam se západní civilizace dostala a proč. Doporučuju.


momo67
momo67
09.11.2022 4 z 5

V knihe sú súhrnne zopakované poučky liberálneho myslenia. Najzaujímavejšia myšlienka je však uvedená na strane 102. "Velké nebezpečí, které hrozí spotřebiteli, je monopol - ať už soukromý nebo státní". To považujem za Achillovu pätu liberálneho myslenia. Vznik všemocných korporácií silnejších ako niektoré štáty zabíja samu myšlienku liberalizmu. Veľmi poučná pre dnešnú dobu je aj odsek na strane 264 "Výhody, které vládě prináši inface". Preto si myslím, že dnešná demokracia je asi tak "liberálna" ako bola tá predošlá "socialistická".

mmister
mmister
14.12.2020 5 z 5

Spousta příkladů z knihy byla těžko přenositelná už v prvním vydání, ono přece jenom je něco jiného USA v roce 1980 a Československo v roce 1992. Tím spíše platí pro USA 1980 a Česko 2020. Avšak ekonomická analýza daných problémů je nadčasová, stejně jako pečlivý pohled manželů Friedmanových.

A historické lekce, např. z Velké hospodářské krize nebo z počátků hospodářské politiky USA jsou samozřejmě platné stále. Stejně tak jako obecné zákony ekonomiky a politiky, které manželé Friedmanovi odhalují.

Kniha je psaná velmi přístupným jazykem, aby jí porozuměla široká veřejnost.

LordBexr
LordBexr
07.07.2013 4 z 5

Sice líčí ekonomické děje na podmínkách americké ekonomiky. Řada věcí je ale platná v každém tržně orientovaném hospodářství a tak si i český čtenář přijde na své. Dávám 4 hvězdy. Kdybych byl Američan, dal bych plný počet.