Svoboda v exilu - autobiografie 14. Dalajlamy

Svoboda v exilu - autobiografie 14. Dalajlamy https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76793/svoboda-v-exilu-76793.jpg 5 20 4

Dalajlamova autobiografie Svoboda v exilu se dá číst jako poutavé vyprávění prostého mnicha i jako příběh pohnuté tibetské historie 20. století. Tändzin Gjamccho líčí, jak v něm v útlém věku rozpoznali nového dalajlamu, jak vyrůstal pod přísným dozorem svých učitelů v paláci Potála, popisuje neklidné roky po "mírovém osvobození" čínskou armádou, dramatický útěk do exilu a život v Indii. Vyjevuje i mnohé z buddhistického učení a optimistického přístupu k životu, jež se v jeho podání staly inspirací mnoha lidem po celém světě. Druhé, upravené vydání překladu známého tibetologa Josefa Kolmaše je kromě obrazové přílohy s unikátními fotografiemi doplněno zasvěceným doslovem znalce Tibetu Ľubomíra Sklenky.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Občanské sdružení LUNGTA
Originální název:

Freedom in Exile , 1990


více info...

gimli35
gimli35
26.12.2020 4 z 5

Zdařilá dalajlámova autobiografie s kvalitním překladem Josefa Kolmaše je pro českého čtenáře takovým kompletním tibetským balíčkem - je zde vylíčen život v Tibetu před čínskou okupací i po ní; dobře popsána jsou zvěrstva, kterých se Číňané v Tibetu dopustili; dalajlámův životopis obsahuje i méně známé období od roku 1959 dál. Zkrátka kvalitní publikace, v níž potěší i předmluva Václava Havla, informačně hodnotný doslov Ľubomíra Sklenky a několik fotografií.

DiggingFox
DiggingFox
17.07.2020 5 z 5

Naprosto skvělá, pouční kniha!
Dalajlama zde popisuje svůj život. Od útlého věku, jak se stal dalajlámou, jaké dělal rošťárny v paláci až po údobí exilu v Indii. Popisuje zde i tibetský Buddhismus, základní vztahy a zákony tohoto náboženství. Velmi živě tu je popsán vpád čínských vojsk a jejich nelidské praktiky vůči Tibetskému obyvatelstvu. Tato část je velmi naučná a smutná. Je ale důležité, abychom tuto historii. Velmi hezky je zde také popsán exil v Indii a způsob soužití tibeťanů v indiském prostředí.
Je až neuvěřitelné, co si ti lidé museli vytrpět...


tygřík2
tygřík2
15.04.2017 4 z 5

Poučné čtení!!! Velice!!!
Shodou okolností jsem knihu četla v době, kdy se náš prezident veřejně plazil před soudruhy, kteří způsobili nezměrné utrpení mírumilovného, bohabojného a bezbranného národa.
Plakala jsem.

evarec
evarec
06.01.2016 5 z 5

Krásné a upřímné vyprávění plné optimismu, víry v dobro, v pravdu. Knížka na mě udělala opravdu silný dojem.