Svoboda pod bodem mrazu

Svoboda pod bodem mrazu https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69170/svoboda-pod-bodem-mrazu-Zjk-69170.png 4 8 2

Práce se snaží o sympaticky objektivní pohled na rozporuplnou a trochu záhadnou postavu moravského cestovatele. Tento dobrodruh strávil mnoho let cestami po východní Sibiři. Zážitky z cest sepsal v knize Třicet let na zlatém severu. Po návratu na Moravu koncem 20. let 20. století proslul v rodném Zábřehu jako vypravěč neuvěřitelných příběhů a podivín. Svá vyprávění poskytl jako podklad pro knihy spisovatelů E. Valenty a B. Golombka. V roce 1929 opět odjel na sever a usadil se v kanadském městečku Dawson City, kde v r. 1948 v chudobě zemřel. Názory na jeho osobu jsou různé: někdo jej považuje za mluvku a mystifikátora, který na Novosibiřských ostrovech nikdy nebyl, jiní jej uctívají jako slavného českého polárníka. Pravdou je, že jeho knihy zaznamenávají velký čtenářský úspěch a jeho hrob v Dawson City navštěvuje stále více českých návštěvníků.... celý text

Přidat komentář

R47
03.02.2021 3 z 5

Obsáhlá a poctivá kniha. Grafická úprava ovšem jak e-mail od seniora (jeden vykřičník nikdy nestačí, čím víc barev a fontů, tím lépe, a nezapomenout nechat občas zapnutý CAPS LOCK). Už dlouho jsem neměl v ruce knihu s tolika pravopisnýma i typografickýma chybama. Proto snižuju hodnocení.

valda
07.03.2011 4 z 5

Docela obsáhlá kniha, která se vydává po stopách Eskymo Welzla od narození v Zábřehu po jeho smrt v Dawson City. Obsahuje mnoho krásných fotografií z míst, které se Welzla dotýkají, jako je Sibiř, Aljaška nebo Novosibiřské ostrovy. Vyvrací mnoho mýtů o něm a popisuje veškeré základní fakta, souvislosti a nejnovější poznatky (neshody s vydavateli, umístění hrobu, atp.), které je dobré o Welzlovi znát. Také obsahuje mnoho popisů míst a rozhovorů osob s Welzelem nějak souvisejících, ať už jeho kamarádů nebo Welzlologů. Autor sice není příliš poutavý spisovatel, ale pokud chcete získat základní přehled o prvním českém polárníkovi a nahlédnout do základů welzlologie, nebo si jen lépe přiblížit místa, kde se welzlovy příběhy odehrávají, tak vřele doporučuji.


Štítky knihy

osobnosti cestovatelé Jan Eskymo Welzl, 1868-1948

Autorovy další knížky

Martin Strouhal
česká, 1965
2009  85%Svoboda pod bodem mrazu
2015  100%O Šroubkovi a Matičce
2012  80%Pragovkou na Haiti

Kniha Svoboda pod bodem mrazu je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x