Svítání na západě

Svítání na západě https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12487/bmid_svitani-na-zapade-ume-12487.jpg 4 17 5

V prvním svazku románové tetralogie, zasazené do dramatické éry velšského středověku, rozvíjí známá britská prozaička životní příběh prvního velšského knížete Llewelyna, charismatického sjednotitele velšských panství v bouřlivém období bojů s anglickou korunou. Llewelyn, vnuk legendárního vládce gwyneddského panství Llewelyna Velkého (1173 - 1240), je odhodlán uskutečnit svůj sen o sjednocení země, dosud rozdělené na malá samostatná území, a prosazení její nezávislosti na rozpínavé anglické moci, v cestě za vytouženým cílem však stojí vedle silného protivníka a sporů mezi jednotlivými velšskými náčelníky i ambice jeho bratrů Owena, Davida a Rhodriho... Podobně jako v předchozích prózách zůstává Pargeterová i v novém cyklu věrná dobovým faktům, čtenáře si však nepochybně znovu získá především barvitým historickým obrazem zalidněným množstvím skutečných i fiktivních postav, jejichž spletité vztahy se v autorčině podání spojují se širším dějinným příběhem velšského národního sebeuvědomování v mimořádně poutavý a přesvědčivý románový celek. První kniha tetralogie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Sunrise in the West , 1974


více info...

Přidat komentář

Prokeš
05.03.2020

No, nakonec jsem se ztěžka prokousal až do 1/3 knihy, ale musel jsem skončit. Nemám ve zvyku nedočítat knihy, je to něco jako odejít od rozdělané práce, ale tady jsem už nemohl dál. Hrozná nuda. Možná kdybych byl Velšan.....

Aya81
24.09.2019 3 z 5

Asi to nebyl můj šálek čaje... přišlo mi to takové utahané a zdlouhavé a o ničem. Trvalo mi dost dlouho knihu přelouskat.


vlkcz
22.06.2017 3 z 5

Průměrný historický román. Nejsem schopen posoudit, do jaké míry čerpá skutečně z historie a do jaké míry jde o fikci (předpokládám, že postava Samsona je fiktivní), ale zřejmě bude míra shody velká. Nepřišlo mi, že by román byl psán příliš strhujícím stylem, spíš mi to připomínalo nezúčastněný komentář z kroniky. K přehlednosti nepřispívá ani množství nevyslovitelných velšských jmen.
Když k tomu připočtu, že další díly v češtině vydány nebyly a zřejmě ani nebudou, není vcelku důvod knihu číst.

aninkah
01.12.2015 3 z 5

Svítání na západě je historicky přesný román, a zároveň takový "odrazový můstek" pro zbylé tři díly, které jsou dle mého názoru ještě mnohem čtivější a více nabité dějem. Je velká škoda, že v ČR nevyšly. Pokud tedy budu Svítání.. hodnotit samostatně, tak za 3. Čekání na další díly doporučuji zkrátit četbou knih Sharon Kay Penmanové (Rytířská píseň a The Reckoning), kde vystupují stejné postavy a odehrávají se ve stejném období, jako Svítání na západě.

Smiragl
18.07.2011 4 z 5

Po dlouhé pauze jsem se vrátila k Pargeterové a ta mě rozhodně nezklamala. Svítání na západě je působivý historický román, nelze než doporučit.