Bruegel

Bruegel https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199499/bmid_svetove-umeni-bruegel-SEL-199499.jpg 4 9 4

Světové umění série

< 3. díl >

Edice Světové umění je zasvěcena nejvýznamnějším osobnostem v dějinách umění a jejich dílu. Dokonale graficky zpracované knihy obsahují velké množství kvalitních barevných reprodukcí, z nichž si čtenář může udělat dobrou představu o umělcově tvorbě. Doprovází je fundovaný biografický text, který shrnuje nejen základní informace o malířově životě, ale také o jeho postojích a názorech a obecně přístupu k umění. Díky praktickému formátu a vysoké kvalitě představuje série Světové umění dokonalé dárkové publikace. Pieter Bruegel starší (1525–1569), nejvýznamnější nizozemský malíř 16. století, proslulý hlavně krajinomalbami a selskými výjevy, ale rovněž obrazy s náboženskými motivy. K jeho nejslavnějším dílům patří například Selská svatba, Babylonská věž či Podobenství o slepcích.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Pieter Bruegel , 2013


více info...

Přidat komentář

Richie1
12.02.2020 4 z 5

Publikace plná vyobrazení děl Pietera Bruegela staršího i jeho synů. Bruegel měl osobitý styl, který dokáže zaujmout a navodit patřičnou atmosféru. Velice rád jsem si přečetl zajímavé informace o životě tohoto význačného umělce. 80%

Toffee
25.11.2018 3 z 5

Říkám si, na co tvůrci této knihy mysleli, že ji udělali právě takhle. Při letmém listování působí atraktivně - u každého obrazu výřezy s detaily, doplňují je krátké texty o malíři a o tom, co všechno scény jednotlivých obrazů zobrazují. Potíž je, když si nechcete jen listovat, ale Bruegel vás opravdu zajímá. Obrazy jsou v publikaci řazeny nahodile a bez souvislosti s textem, takže když začnete číst o konkrétním obraze, musíte si ho najít v rejstříku a nalistovat si obrázek v jiné části knihy.
Na Bruegela by pět hvězd bylo málo, zasloužil si lepší publikaci.


laepus
29.11.2016 5 z 5

Bruegela mám moc rád a po téhle knížce se mé zaujetí tímto starým Mistrem ještě prohloubilo. O jeho obrazech (i životě) je tady toho opravdu hodně a když pak člověk stojí před jeho obrazy (např. v Kunsthistorisches Museum ve Vídni, kde jich mají plno), může si to vše ověřit na vlastní oči a ještě vycítit tu správnou atmosféru. Jeho obrazy jsou opravdu plné, a to doslova. Babylonská věž je sice asi nejznámější, ale nejraději mám přesto Lovce v zimě nebo Dětské hry.

klerikkoza
11.04.2016 2 z 5

Na rozdíl od včerejší Kahlo je tahle knížečka přímo nabytá rozbory obrazů, přesto jí ale nedám víc jak dvě hvězdičky. Nebavilo mě to. Proč?

Protože mě opravdu nebaví číst o jednom obraze přes asi pět stránek a ještě se vracet do zadu nebo hledat, kde ten obraz co nyní popisují je, protože obrazy a popisky mezi sebou vůbec nejsou nijak provázány, a takhle knížka, bez ohledu na to, že je obsahem přímo bombasticky nabytá, na tohle totálně dojela. Je mi líto, ale nemohu jinak.

Celkově by tak obsáhlým popisům neškodil větší formát knihy, protože i kdyby jste měli popis zrovna vedle popisovaného obrázku, budete se muset vracet zpátky, protože popisek jednoho obrazu je na třeba třech nebo pěti stránkách, a i když to může znít jako vrchol lenosti, je to otravné, zvlášt když člověk musí ještě myslet na to, co chtějí textem o určité části obrazu říci.

Jinak musím říci, že snad každý obraz Pietra Brueghela "Selského" mě dostal a každý z nich byl totálně super. Bez diskuzí. Možná tam sice byli nějaké horší, ale bylo jich příliš málo než aby to pro diváka jako já bylo výrazné. Takže se jinak tomuto monumentálnímu umělci klaním, protože jen o málokterém tvůrci dokáži s čistým svědomím říct, že mě baví všechny jeho obrazy. Každé jeho dílo v knížce je jeden velký masterpiece, což je o to masakroidnější, vezmeme-li v úvahu, jak krátko tento souzněnec s selským lidem žil.

Uplatnuje neskutečnou a nekonečnou fantazii, podobně jako Hyeronimus Bosch, akorát se v určitých obrazech dere k realismu (např. Štědrost). Jinak se mi hrozně líbí do nebes se tyčící všechny jeho Babylonské Věže, hluboce citlivá a melancholická květinová zátiší a prakticky všechny jeho venkovsko-sedlácké žánrové výjevy. A stejně tak i ty bitevnější (vraždění nevinátek, triumf smrti). Jak je popsáno v knížce, Brueghel je nejenom mistr kreslení venkovských výjevů, zvířat, ale i své schopnosti zobrazit chumel lidí - každý z nich má jedinečnou figuru a přecejen přispívá k jakési "kolektivní duši" toho chumlu lidí ke kterému patří, což jeho dílům dodává neskutečnou uvěřitelnost a přirozenost. O to více je to fascinující, že to dělal v době, kdy fotoaparáty neexistovaly a nemohl si nic vyfotit a pak podle toho si v klídku kreslit momentální záběr, takže smekám.

O Brueghelovi by se skutečně daly pět nekonečné ody a chvály na jeho tvorbu, ale bohužel je to strašná nuda o tom pořád mluvit, tak jako obecně vychvalovat díla géniů.

Takže jen hluboce smekám, tohle je jedna z nejlepších osobností výtvarného umění vůbec. Nebo aspon podle mě.