Světlo v okně

Světlo v okně https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500764/bmid_svetlo-v-okne-0JQ-500764.jpg 4 17 10

Margarétina cesta série

1. díl

Margarete se vypotácí z trosek vybombardovaného domu. Prach kolem ní sedá jako sníh. Člen vyprošťovací čety se jí ptá, jestli nepotřebuje pomoct. Margarete sklouzne očima k místu, kde ještě před chvílí zářila nenáviděná žlutá hvězda, sebere odvahu a řekne: „Ano.“ Berlín, 1941: Margarete Rosenbaumová pracuje jako služka u vysokého nacistického důstojníka. Když je jeho dům vybombardován, ona jediná přežije. A když si ji navíc spletou s důstojníkovou dcerou, rozhodne se, že se chopí příležitosti… S novou identitou za sebou nechává svůj židovský původ a zdá se, že je relativně v bezpečí, dokud ji nevypátrá syn jejího bývalého zaměstnavatele a zároveň její „bratr“, důstojník SS Wilhelm Huber. Ten ale kupodivu nechce odhalit Margaretin podvod. Trvá pouze na tom, aby s ním bydlela v Paříži a dál předstírala, že je jeho sestra. Margarete se obává odhalení i toho, co by Wilhelm mohl chtít na oplátku. Může svěřit nacistickému důstojníkovi to jediné, co jí zbylo... bezpečí, život, a dokonce i své srdce?... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

A Light in the Window , 2021


více info...

Přidat komentář

SirenKa
14.12.2023 3 z 5

Neuvěřitelný, ale čtivý příběh o vůli žít, o strachu, naději a beznaději zasazený do válečného Berlína, Lipska a Paříže. Autorka je znalá historických a místních souvislostí a tyto informace, přiměřeně dávkované do téměř romantického příběhu mne docela obohatily.
Konec za mne trošku rychlý a nedotažený ve věci "financí".

"Opravdu je dobro zabíjet jiné lidi?" V této otázce jsme se jako lidstvo evidentně nikam neposunuli.

MayaTom
09.11.2023 3 z 5

Kniha mile překvapila. Nenabízí hluboký příběh válkou soužených lidí. Vývoj děje byl nečekaný, nechyběla ani akce. Zase trochu jiné pojetí knihy s válečnou tématikou.


Szilvia1
06.10.2023 4 z 5

Knížka ukrývala příběh,ve kterém Margarete dostala šanci přežít ve válce a ona se vzchopila a využila svou šanci.I když se bojí,ale pokračuje dál,a má velké štěstí,že se to daří.Je to pěkný příběh,jsem zvědavá jak se jí bude dařit a co asi bude dělat dál.jenom doufám,že pokračování bude brzo.

Pepina19
30.08.2023 4 z 5

Příběh židovky Margarete, která v průběhu války hodně riskuje, aby přežila. Je to hodně neuvěřitelné. Ale čtivě napsané.

patch
05.06.2023 2 z 5

Příliš mnoho náhod a málo uvěřitelných okolností. Ale dobře popsaná realita působení propagandy na normální Němce.

bookcase
31.05.2023 4 z 5

Trochu "soft" válečný příběh s nádechem romantiky.

18LenkA12
27.12.2022 5 z 5

Kniha mě ze začátku míč nebavila, jelikož v ní nebyla pořádná akce. Pak se dějová linka a zápletka rozběhla na plný obrátky a nutila mě číst dál a dál bez přestávky. Každým otočením stránky jsem četla s větším napětím a příběh prožívala s hlavní hrdinkou. Můžu jen doporučit.

Renatecka
26.11.2022 4 z 5

Líbilo se mi, příjemná kniha a pokračování si určitě přečtu :)

Knižní střípky
18.11.2022 4 z 5

Čekala jsem další z mnoha příběhů z tohoto období, ale dostala jsem něco trochu více. Byť zápletka byla velice zajímavá, nečekala jsem, že ve mně příběh vzbudí nakonec tolik otázek a důvodů k zamyšlení. Autorka perfektně zachytila obyčejný život Němců, kteří sympatizovali s Hitlerem. To, jak měli vymyté mozky propagandou, která se na ně roky valila ze všech stran, bylo šílené. Samozřejmě jsem to již četla v mnoha knihách, ale pokaždé mě to nepřestane udivovat a děsit, jak relativně jednoduše se dá zmanipulovat obrovská masa lidí. A o následcích, které toto vše mělo pro židovský národ, víme všichni své...

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

kristy.books
27.09.2022 4 z 5

Svetlo v okne je prvý diel trilógie Margarétina cesta. Margarete je mladé židovské dievča, ktoré pracuje ako slúžka v rodine vysokopostaveného nacistického dôstojníka. Keď počas bombardovania zničia ich dom, ako jediná prežije. Počas úniku z domu zoberie doklady dcéry svojich zamestnávateľov, pretože si uvedomuje, že tak sa jej podarí ľahšie dostať do bezpečia. Keď bude predstierať, že je nacistické dievča Annegret, má väčšiu šancu, že prežije Hitlerov režim a vyvražďovanie Židov. Darí sa jej žiť nový život...až kým jej lož neodhalí Annegretin brat Wilhelm, príslušník SS. Na jej veľké prekvapenie ju však nenahlási za podvod, naopak chce, aby sa k nemu presťahovala a naďalej predstierala, že je jeho sestra. Čo sa skrýva za jeho správaním? Podarí sa Margarete zachrániť život?

Vojnové príbehy sú pre mňa vždy náročným čítaním a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Vždy sa zhrozím nad tým, čoho sú niektorí ľudia schopní. Často ma dvíhalo zo stoličky a mala som chuť si zanadávať, najmä keď som počúvala názory niektorých "mudrlantov". Svetlo v okne sa sústreďuje predovšetkým na židovskú otázku - na to, ako sa k nim správali, ako ich nenávideli, ponižovali, trestali, prenasledovali, odvážali...

Keď Margarete pracovala ako slúžka, celá rodina sa k nej správala otrasne. Ešte keď začalo bombardovanie, odstrčili ju, aby sa nedostala do úkrytu... čo jej paradoxne zachránilo život. Bolo pre ňu ťažké hrať sa na Annegret, ktorá bola rozmaznaná, namyslená, krutá, ale keď človek bojuje o holý život, musí zaťať zuby a urobiť, čo je potrebné. V skutočnosti bola dobrosrdečná, inteligentná, pracovitá, šikovná. Z rodiny jej zostala už len teta, ostatných deportovali. Teta jej poskytla pomocnú ruku a aj kvôli nej sa Margarete snažila nepútať na seba pozornosť, pretože by do problémov dostala aj ju. Na Margarete čakalo množstvo prekážok, ktoré musela prekonať, aby neprezradila pravú identitu. Ani na chvíľu nemohla stratiť ostražitosť.

Wilhelm bol pre mňa takou "komplikovanou" postavou. Na jednej strane bol ovplyvnený ideológiou a otvorene dával najavo svoj postoj k Židom a súhlas s Hitlerom. Na druhej strane však nebol taký krutý ako otec či starší brat a ešte keď lepšie spoznal Margarete, začali sa v ňom biť protichodné postoje. Áno, postupne začal mať isté pochybnosti, ale svoje názory úplne nezmenil. Avšak tým, čo urobil na konci, si získal moje sympatie. Posledné kapitoly ma emočne veľmi zasiahli, možno aj najviac z celého príbehu a aj po dočítaní som nad nimi stále premýšľala.

Dostali sme aj menšiu romantickú linku. Škoda, že jej autorka nevenovala trochu väčšiu pozornosť, potom by to celé bolo pre mňa ešte viac emotívnejšie (a asi aj uveritelnejšie). Musím sa priznať, že z Wilhelmovej strany som city cítila viac ako od Margarete (aj keď chápem, že pre oboch bola táto situácia, vzhľadom na okolnosti a dobu, veľmi náročná).

Som zvedavá, čo na Margarete čaká v ďalších častiach.

Autorovy knížky

2022  75%Svetlo v okne

Kniha Světlo v okně je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce71x
Chystám se číst40x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x