Světlo na konci tunelu

Světlo na konci tunelu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381016/mid_svetlo-na-konci-tunelu-U9w-381016.png 5 28 11

Kniha, která je rozšířeným vydáním úspěšného titulu O smrti a životě po ní, přibližuje názory na život a smrt slavné švýcarské lékařky Elisabeth Küblerové Rossové, specialistky na paliativní péči. Skládá se z přepisů přednášek, na nichž lékařka s moudrostí a porozuměním, které získala za dlouhá desetiletí lékařské praxe, mluví o své práci s umírajícími dětmi, vlastních mystických zkušenostech a potřebě přijmout smrt a vědomí, že po ní budeme „jako motýl, který konečně opustil spoutávající kuklu života“. Kniha povzbudí ty stále žijící, aby vyřešili a uzavřeli své resty – aby tak byli klidní a moudřejší, až budou sami jednou stát smrti tváří v tvář.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Duchovní literatura , Psychologie a pedagogika

Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The Tunnel and The Light , 1983


více info...

Přidat komentář

Abia
13.01.2023 5 z 5

Kniha mi ukázala autorku ještě v jiném světle -jako vtipnou ženu, která umí předávat své zkušenosti a znalosti záživně a srozumitelně. Těžké téma dokáže uchopit věcně a lidsky. Načerpala jsem z knihy hodně inspirace pro svůj život.

Žuch34
01.11.2021 5 z 5

Vynikající kniha.
Líbil se mi například citát na str. 176 "Nevážíme si darů, které máme. Jak málokdo z nás je vděčný za to, že si může dojít na záchod..."


palladium
18.06.2021 5 z 5

Přepis přednášek autorky o smrti a umírání. Z knihy vyplývají lekce pro život a existující život po smrti, ve který autorka na základě práce s umírajícími i na základě svých mystických zážitků věří. Kniha jsem zhltl jedním dechem, je velice čtivá a poutavá. Měl by si ji přečíst každý.

reno rejns
12.04.2019

Autorku beru jako uznávaného a praxí prověřeného odborníka, který se velkou část svého života skutečně setkával a pracoval s lidmi na konci života (není to tedy teorie, ale opravdová praxe, z níž některé teoretické závěry vycházejí). Kniha byla neskutečně milým překvapením, protože navzdory titulu není nijak tragická, smutná (místy asi ano), těžká či bolavá. Vykoukla na mě v knihovně a sáhla jsem po ní, protože jsem se v krátké době vyrovnávala (a vyrovnávám) se smrtí dvou nesmírně milovaných lidí. Přednášky autorky mi přinesly útěchu, v jakou jsem ani nedoufala.

angelak
12.03.2019 5 z 5

Knížka mi moc pomohla když mi zemřela maminka.Ted už vím že maminka odešla domů.

Ronny
31.10.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla již před delší dobou, ale mám ji zařazenou ve své knihovně na čestném místě vedle "Lekce života" a životopisu autorky ( Das Rad des Lebens vyšel v němčině ). Elisabeth zasvětila svůj život práci s umírajícími a v této knize jsou její přednášky na téma umírání a co je po smrti. Byla to obdivuhodná žena a čtení jejích knih člověka obohacuje po duchovní stránce a přináší mu útěchu v těžkých dobách. Elisabeth, která na začátku své lékařské praxe měla daleko ke spiritualismu, navázala spojení s duchovním světem a je přesvědčena, že na každého umírajícího čekají "na druhé straně" jeho blízcí zemřelí, kteří se jej s láskou ujmou. Její knihy nás seznamují s tím, co je v životě podstatné a co mnohdy zanedbáváme.

banánovépyré
30.05.2017 5 z 5

Knížka, kterou by si měl přečíst asi každý. Protože člověku pomůže urovnat si myšlenky, a to ať už jste věřící nebo ne. Je o smrti, takže je to trochu těžké čtení, hlavně proto, že čteme o věcech, na které bychom normálně radši ani nemysleli, ale je to taky čtení, které nás posune, které nám pomůže, čtení, které je třeba. Tyhle sepsané přednášky rozhodně doporučuju nejen těm, kteří už se se smrtí blízkých někdy museli potkat...

Jelitovna
03.03.2017 5 z 5

Po prvních pár stránkách bylo jasné, že to chce velké balení papírových kapesníčků. K téhle knize se určitě ještě párkrát vrátím.

Hanulenka9595
28.03.2015 5 z 5

Po přečtení první stránky této knihy jsem nemohla uvěřit vlastním očím. Je mi neuvěřitelně blízká, shrnuje mnoho mých názorů a přesvědčení a mimo jiné je hlavně velmi přínosná. Přiznám se, že dokud jsem si na onu blízkost nezvykla, z bůhví jakého důvodu mi ukáplo pár slz.
Ač název je dle mého trošku klišé a katastrofa, obsah stojí za to!

edysy
04.04.2013 5 z 5

Knížka je záznamem přednášek známé psychiatričky. Je velice čtivá. Otevírá nám svět člověka, který se při práci s terminálně nemocnými lidmi spoléhal na duchovní aspekt osobnosti a intuici. Podle autorky smrt neexistuje, naše fyzické tělo přirovnává ke kukle, ze které se po smrti uvolní motýl -nesmrtelná duše. Náš život ve fyzickém těle je jakousi školou, ve které každý z nás má splnit svůj úkol, něco se naučit a složit zkoušky. To se neobejde bez útrap. Utrpení má vždy smysl, který je ale pro nás často skrytý. Knížku vřele doporučuji.

RomanaH
12.01.2013 4 z 5

není to lehké čtení, ale kdo se zblízka setkal se smrtí někoho blízkého, tak ji ocení.