Světla Říma

Světla Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44160/svetla-rima-44160.jpg 4 22 5

Rodné město Řím, jeho život a obyvatelé, drobní každodenní lidé, poskytli dnes nejúspěšnějšímu z italských spisovatelů látku k dlouhé řadě povídek, z nichž je tu čtenáři předkládán výběr. Stejně jako autorovy velké romány i jeho povídky upoutají vyprávěčským uměním, hlubokou analýzou psychologických a citových stavů hrdinů i věrnou kresbou prostředí a rozmanitých pramenů, z nichž prýští lidské radosti i strasti.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
18.06.2022 5 z 5

Autor se rozhodl zobrazit atmosféru poválečného Říma formou série povídek, kdy každá z nich je vyprávěna přímým účastníkem děje Ich-formou. Vypravěči jsou z různých vrstev společnosti a tak autor mohl rozvinout své umění v plné šíři. Různorodé příběhy, různé mezilidské vztahy a nalezl jsem i humorné situace.

boticelli
04.01.2019 5 z 5

Poněvadž pro mne bylo město Řím vášeň na první pohled, musím těmto kouzelným povídkám dát 5*, zavedly mne totiž zpět do tohoto neuvěřitelného města!


Gooverka
29.01.2014 5 z 5

Moje první povídková sbírka od Moravii a hned mě neskutečně chytla. Každý příběh měl něco do sebe. Některé měly pointu větší, další zase žádnou, ale u všeho jsem se tak nějak zamyslela. Umí skvěl zachytit momenty v životě "římského člověka".

thesilentman
13.06.2013 5 z 5

Tento titul je totožný s Novými římskými povídkami (Nuovi racconti romani), které u nás vyšly v roce 1976 společně s Římskými povídkami v jednom svazku, bohužel pouze jako výbor. Kompletní Nové římské povídky vyšly pouze ve slovenštině.

WEIL
21.12.2010 4 z 5

Kdo poznal, podobně jako já, nejdříve A. Moravia, jako autora knih o marnosti života, o lhostejnosti v mezilidských vztazích (třeba Nuda, Lhostejní), či jako autora sociálních dramat (Horalka), tak bude těmihle povídkami určitě dosti překvapený.

V povídkách se zračí povahy a pohnutky jednotlivých postav k různým činům, skvěle jsou zde charakterizovány různé mezilidské jevy, a z toho i vyplývající humor ze situací, který se sám nabízí.

Je to jiný A. Moravia, než jak je znám z jeho vrcholných děl.
Většina postav zde bojuje o holou existenci, hledá práci, zkouší drobně podnikat, usiluje o partnerské vztahy, či jiní zase neví co by roupama dělali.

A proč název "Světla Říma"?
Řada mladých lidí z venkova či malých měst chce poznat život ve větším městě a je jedno, jestli je to Řím nebo třeba Londýn.

Přitahuje je megapolis, chtějí do něho nahlédnout, a právě taková je i poslední povídka z knihy"Světla Říma", kdy v něm pobýva na hranici chudoby servírka z venkova, ale drží ji v něm stále pocit, že dosud se nenabažila pestrosti kterou velkoměsto nabízí, že jí poskytuje podněty, které ji zajímají, takže výdělek a tuctové zaměstnání je pro ni zatím stále méně podstatný.

Štítky knihy

Řím italská literatura

Část díla

všech 15 částí díla

Autorovy další knížky

Alberto Moravia (p)
italská, 1907 - 1990
2007  83%Horalka
1966  81%Římanka
1967  76%Nuda
1959  79%Pohrdání
1967  80%5 italských novel

Kniha Světla Říma je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x