Světla nad Prahou

Světla nad Prahou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490563/bmid_svetla-nad-prahou-4Sq-490563.png 4 50 14

Vítejte v temných uličkách staré Prahy, ve kterých zlo nikdy nespí. V temných uličkách noční Prahy číhají bytosti, o jejichž existenci nemají Pražané ani potuchy. Jen díky nebojácným lampářům – elitním lovcům příšer – je město chráněno před nadvládou upírů, vodníků, bludiček či duchů. Lampář Domek Myška patří mezi ty nejlepší. Poté, co odhalí spiknutí pijavic, které by mohlo rozpoutat zkázu denního světa, se ocitne v boji proti těm, kdo chtějí zneužít alchymii ve svůj vlastní prospěch. Taky se zdá, že jeho krásná přítelkyně Ora Fischerová možná nebude ta, za koho se vydává, a stojí na straně nepřítele. Podaří se jim najít společnou cestu a zachránit Prahu před přílivem monster?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Lights of Prague , 2021


více info...

Přidat komentář

Vampucha
03.01.2024 2 z 5

Když jsem si tuto knihu pořizovala, uhranula mi především obálka a zmínka o upírech. Upíři nezklamali, sice nespí v rakvích, ale jinak jsou to poctivé pijavice. A když už jsem u slova pijavice, nevím zda je to překladem nebo to v originále opravdu bylo, ale v knize to jsou opravdu “pijavice nikoliv upíří. Nechápu proč.

Prostředí staré Prahy je jedna z mála věcí, která mě v příběhu bavila. Bohužel to pak byla už jen hraběnka Ora, ale i ta ke konci knihy ztratila jaksi své kouzlo.
Příběh se odehrává v roce 1868 a hlavní postavou je lampář Domek Myška, který je ale také nebojácný bojovník s démony a nestvůrami. Jelikož lampáři se za své povolání kryjí a hlídají nebohé obyvatele Prahy před pijavicemi, vodníky, bubáky a nevím čím ještě.

Pijavice, tedy upíří, chystají jakési spiknutí a Domek Myška ho musí překazit. Zaplétá se do intrik upírů i lidí a najednou neví komu věřit a chytá se každé možné pomoci.
Příběh by to byl zajímavý, ale neuškodilo by mu, kdy byl tak o 100 stran kratší. Příliš mnoho omáčky, ke které není příloha. Navíc Domek není příliš sympatický hrdina. Samozřejmě má ty správné kladné vlastnosti, ale je takový nemastný neslaný.

Dočetla jsem s velkým sebezapřením a přiznávám, občas jsem nějaký ten odstavec prostě přeskočila.

Misty-K
04.07.2023 5 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Upíři! Akce! Napětí! Krev a střeva! LGBTQ+ reprezentace! Protagonista s divným jménem! A to vše v prostředí alternativní Prahy 19. století! Toto mi stačilo vědět, abych si koupila Světla nad Prahou. Obsahují však ještě mnohem víc. Pojďme si je bezspoilerově projít.

Již na prvních stránkách se společně s Domkem Myškou vrháme do akce. Většina bojových scén je přehledně napsaná a plyne rychle, tedy se skvěle čtou. Noční Praha prolezlá monstry navíc tvoří skvělou kulisu.

Co už mi tak obratně napsané nepřišlo, byla různá vysvětlení kontextu v první polovině knihy. Obsahovala na můj vkus zbytečně moc telling a málo showing, někdy navíc vysvětlovací odstavce přicházely bez zjevného důvodu a zpomalovaly tak děj. Naštěstí ale tento problém brzy zmizel a zanechal návykový styl bez poskvrnky; navíc se všechny takto podané informace ukázaly jako relevantní.

Čtivosti také velmi pomáhají postavy. Snad žádná z nich mi nepřipadala nudná; Domek i Ora jsou dobře definované osobnosti s motivacemi dávajícími smysl a pestrými vztahy (teď myslím jak k ostatním, tak ten jejich proměnlivý vztah k sobě navzájem), vedlejší postavy pak mají konzistenci, šarm a často i skryté záměry, které hlavní zápletku ovlivňují.

A co tedy ta zápletka? Podle mě má akorát tu správnou míru tajemství, odhalení a zvratů, aby se dobře sledovala, něco málo se dalo předvídat, ale neztratily se napětí a zájem čtenáře. Jen mě trochu rozhodilo uvědomění, že se to celé odehrává během pár dní. Stane se toho totiž tak moc, že to zní těžko uvěřitelně. Ale to je asi problém na mé straně.

Pokud hledáte historickou městskou fantasy s povedenou romantickou linkou, špetkou humoru a pořádnou dávkou akce, jež se hlavně zabývá tématem zodpovědnosti, lidské pýchy a sebeobětování, Světla nad Prahou vás snad nemohou zklamat. Naopak pokud se díváte po knize, kde by byla středobodem ona zmíněná reprezentace, asi zvolte něco jiného - nezanedbatelná část postav je sice gay či bi, je to však zmiňováno spíše okrajově.


denoush
16.04.2023 5 z 5

Moc zajímavý příběh, který jsem si velice užil. Líbilo se mi, jak se děj sledoval střídavě lampáře Domka a pijavici Oru. Jinak se mi kniha hezky četla, i když musím uznat, že tam bylo pár pasáží kdy jsem si říkal "Už by se tam mohlo zase něco dít." Ale to bylo asi jen dvakrát, kdežto pasáží, kdy jsem nemohl dát knihu z ruky a četl jsem i pozdě do noci, tam bylo spoustu. Trochu mě mrzelo, že jsem tam našel poměrně dost chyb v tisku, ale v tomto ohledu jsem četl i horší výtisky, a tak mi to nezabránilo si knihu užít.

Gurtha
09.02.2023 4 z 5

Velice milé překvapení - čekala jsem, že se pobavím na tím, jak si v Americe představují starou Prahu a ejhle, autorka si dala nejen práci s reáliemi, ale vytvořila i dost originální příběh. Není to nijak skvěle propracované dílo, jako četba pro radost však Domek s Olou postačí a komu jsou vodníci, duchové, intriky a temné postavy ve stínech málo, může se procházet Prahou a tipovat, kde bydlela Ola a kde sídlili "pijavice". (Ps: taky je zde jedno moc povedené rakousko-uherské ministerstvo)
Nevím jak to vyzní v překladu - strategicky jsem knihu četla v angličtině - ale je neskutečně rozkošné, jak z textu trčí ta česká jména :)

Sirina
05.02.2023 4 z 5

Upřímně mi dlouhou dobu trvalo zvyknout si na jméno Domek Myška :-) Ale jinak je kniha povedená. Líbí se mi prostředí tajemné Prahy, proto jsem si knihu i vybrala. A tady je plno tajemných uliček a nebezpečných příšer. Překvapilo mě, jak autorka zpracovala povolání lampářů, o kterých se toho podle mě moc neví. Celkově autorce fandím za to detailní zpracování města za velkou louží.

May
04.02.2023 5 z 5

Pokud bych hodnotila jen knihu, jako příběh, román, fantasy, ... váhala bych asi mezi třemi a čtyřmi hvězdami a sama nyní neumím říct, kam bych se přiklonila ... Ale to, že si američanka dala takovou práci a zjistila si toho tolik o naší pidi zemičce a zvolila si ji jako místo děje svého příběhu, mě naprosto nadchlo. Nevím, zda má v naší historii nějaké chyby a nehodlám to zjišťovat, historii naší země znám asi jako každý ze školy a trochu z knih, ale autorka si ji skutečně nastudovala a Prahu také a díky tomu upozorňuje na jednotlivé historické události a významné stavby a místa v Praze .... Navíc ... nevím to samozřejmě, ale mají američani vodníky a bludičky... :)? A ano i příběh samotný se mi líbil, nápadem i stylem jak je napsán. Pro někoho možná trošku ... rozvlekle, ale to mi u dobrých knih nikdy nevadilo :)

Šebestová3
30.01.2023 3 z 5

Hmmm, tohle nebyl můj šálek kávy. Ale jistě si své čtenáře najde. Atmosféra je příjemná.

Alíček83
20.09.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila, protože zde byla pěkně popsaná Praha a její strašidla (bubáci, bludičky, duši, kostry, pijavice, Bílá paní, vodníci). Mohlo jich být klidně i více. Toto se mi líbilo. Popisy Prahy, historie, i ty všechny postavy. Trochu nudnější pasáže byly, když hrdinové o všem dlouze přemýšleli, a pak se ukázalo, že je to vše úplně jinak. Úplně v první větě mě teda zarazilo jméno Domek Myška, jelikož to bylo na začátku věty, tak jsem si říkala, že se mluví o domečku pro myši :-) Takže za mě spokojenost.

cathyblack
31.08.2022 2 z 5

Světla nad Prahou mne zaujala nejrpve obálkou, pak prostředím Prahy a zasazením děje do roku 1868. Někdy je lepší knihy jako tato brát s humorem. Musím knize uznat snahu o čtivost, místy zaznělo pěkně přirovnání či popis místa, objevil se i kus českých dějin, který autorka nejspíše musela nastudovat. Avšak ani tajuplná historie Prahy s nočními tvory v ulicích mi nepomohla k vyššímu hodnocení. Kniha byla takovou slátaninou všeho možného (od upíru, přes bílou paní k bludičkám a vodníkům). Celé to na mě prostě nepůsobilo tajemně, nevytvořilo to tu pravou atmosféru a občas jsem se naivnímu ději několikrát musela smát. Kniha si určitě najde čtenáře, kteří nejsou moc nároční a chtějí si u knihy odpočinout. Ačkoli jsem tedy čekala něco úplně jiného. Mnohem víc temného, viktoriánského, upířího... jsem někde mezi dvěmi, třemi hvězdami.

tom8157
08.07.2022 4 z 5

Na Světlech nad Prahou mě zaujalo hlavně prostředí potemnělých uliček staré Prahy a především fakt, že kniha je dílem zahraniční autorky. A musím říct, že s českými reáliemi si poradila skutečně na jedničku.
Příběh je napínavý, tajemný a blýská se noblesou 19. století. Romantická linka samozřejmě nechybí, ale vyskytuje se jen okrajově (což já osobně oceňuji).
Jen škoda, že se děj soustředí především na "pijavice" a není dáno více prostoru dalším pražským strašidlům.

Ditules
16.06.2022 3 z 5

Když napíše zahraniční autor knihu z českého prostředí, vždy mě to zajímá. :) Vcelku povedené, čtivé.

alishek
30.05.2022 5 z 5

Kniha mě velice bavila, nádherné využití Prahy a okolí z pera americké autorky mě opravdu mile překvapilo, četla jsem ji v originále a líbilo se mi, jak používala česká jména a pojmenování. Bylo to napínavé, zajímavá zápletka, fakt super, doporučuji :)

Ív688
26.05.2022 4 z 5

Kniha je pohádkou pro dospělé, bavila mne od začátku do konce, škoda, že nedostali víc prostoru i vodníci...Domek Myška je ovšem skoro superhrdina, netvoři se kterými bojuje, se vyvíjejí a dělají i chyby, stejně jako lidé, podléhají vlastní důležitosti a touze po moci...inu čtěte a dozvíte se, jak to dopadlo...a hlavně, vše se odehrává v Praze, magické město...souhlasíte? :-)

DreamerX9
03.05.2022 4 z 5

Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Zajímavé jak se autorka nechala inspirovat zrovna Prahou. V knize jsou velmi známá místa hlavního města obohacená mystičnem. Zároveň se mi líbí doba jakou autorka zvolila ale co musím vyzdvihnout je styl psaní to vážně krásně střídá nádheru od popisu až po přirovnání. Autorka umí velmi čtivě psát. Co bych knize vytkla je místy zdlouhavý dej, který se táhne až moc. Na druhou stranu většina informací nebyla zbytečná a do děje krásně západli. Trochu toho napětí a špetka humoru který pobaví. Za mě kvalitně zpracované a obohacují čtení především co se inspirace Prahou týče :)

Autorovy knížky

Nicole Jarvis
americká
2022  73%Světla nad Prahou

Kniha Světla nad Prahou je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce97x
Chystám se číst102x
Chci si koupit28x
dalších seznamech3x