Světla a stíny husitství

Světla a stíny husitství https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73371/bmid_svetla-a-stiny-husitstvi-uTV-73371.jpg 4 14 2

Podnadpis: Události – osobnosti – texty – tradice. Kniha obsahuje čtyřiadvacet studií, které známý historik zveřejnil v uplynulém dvacetiletí na stránkách vědeckých časopisů, kolektivních monografií, sborníků i v populárně naučné revue Dějiny a současnost. Tematicky se zaměřuje na problematiku husitské Prahy, zvýšenou pozornost věnuje osobnosti Jana Žižky i kultuře a jazyku husitské epochy. Stranou neponechává ani velký a rozporuplný zjev ,,husitského krále" Jiřího z Poděbrad a formování českého stavovského státu. Závěrečný oddíl analyzuje podoby novodobé husitské tradice s důrazem na obraz husitství v krásné literatuře a ve filmu. Čtenář tak dostává do ruky namnoze objevnou publikaci, jež představuje stěžejní epochu starších českých dějin přitažlivě, plasticky a zároveň bez pověr a iluzí.... celý text

Přidat komentář

Clivicus
18.01.2023 5 z 5

Jsem Čornejův obdivovatel a od každého jeho díla bezděčně čekám dobré čtení, kteréžto čekání vždy dostojí svých tuh.
Kromě slídění po konšelích, leč i to zanáší čtenáře za zajímavé zákulisí pražského mechanismu, jsou snad všechny kapitoly velmi čtivé a každého zájemce o dějiny zaujmou.
Výklady pojednávají o věcech, jež lidé nezvídají ani v učebnicích, ani v popularizačních knihách. Právem, řekl bych, pokládáme husitství za jedno z nejpádnějších úseků naší historie a zrovna o těch nejskrytějších a nejjemnějších příčinách a okolnostech dovídáme se ze statí Čornejových mnoho, ba až nezaslouženě mnoho.
Doporučuji.

Finn123
05.10.2016 4 z 5

Cením si spisovatelova badatelského přístupu a zapálení pro věc,ale některé kapitoly jsou trochu suchopárné a hodně odborné.Třeba pátrání po pražských konšelích je určitě pro autora i napínavé,ale čtenáře to zas tak nezaujme.
Udělal bych z této silné knihy dvě .V jedné shromáždit texty odborného rázu,třeba pro studenty historie a druhou věnovat široké veřejnosti.
Ovšem neříkám,že dílo je špatné .Pan Čorněj píše s hlubokou znalostí naší historie,takže to,že mne některé kapitoly nezaujaly,je spíš volbou námětu.Ty zajímavé však naštěstí převažují.