Svět viděný z Řípu

Svět viděný z Řípu https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69360/bmid_svet-videny-z-ripu-sIh-69360.png 4 17 5

Zahraniční politika pro každého z nás Autor útlé publikace, vzděláním sociolog s politologicko-ekonomickou profilací a dlouholetý ředitel hamburského institutu Haus Rissen, přináší patnáct kapitol věnovaným jednotlivým tématům mezinárodní politiky. Publikace cílená na převážně laickou veřejnost je rozdělena do regionálně definovaných kapitol (Rusko na cestě, Evropská unie – velký skok) a tematicky dělených epizod (Národ a jeho zájmy, Politik: věrný šerpa, nebo podlý povaleč), Robejškův text je doplněn ilustracemi Vladimíra Jiránka.... celý text

Přidat komentář

Hobo
14.11.2023 4 z 5

V roce vydání bych přidělil plný počet *, ale časový rozestup již odkrývá nedostatky a chyby. Např. Rusko, ale nejen. Právě to ovšem dobře ukazuje, kam a kudy se vývoj ubírá. Trošku mám dojem, že autor je takový malý český Kissinger.
Za přečtení ovšem kniha stále stojí.

Skallarix
30.07.2017 4 z 5

Petr Robejšek je velice vzdělaný a moudrý muž, který má co říci. Obzvláště v oblasti sociologie, mezinárodních vztahů a zahraniční politiky/ekonomie je pravým odborníkem, což dokazuje i tato publikace. Samozřejmě nemusíte se všemi názory pana Robejška souhlasit, ale fakta, která zmiňuje v této knize, jsou nesporná, nad kterými nejde jen zavírat stále oči, nebo zakroutit hlavou a dívat se jiným směrem.
Ačkoliv je "Svět viděný z Řípu" dnes starý už jedenáct let, je pořád aktuální, i když se ten svět kolem samozřejmě někam hnul, posunul.
Také musím ocenit, že pan Robejšek tuto knihu napsal velmi čtivou, nenásilnou a i dokonce zábavnou formou. Způsobem, aby ji pochopili i ti, kteří se v daném oboru třeba nevyznají, neorientují - ale zároveň ne "jednoduchým", triviálním způsobem. Prostě řečeno - politologie pro širší veřejnost.


Boby17
06.11.2016 4 z 5

Zajímavé a poučné čtení. Zdalipak i naši politici si tuto knihu přečetli? Mám dost velké pochybnosti.

jiri2737
25.07.2016 5 z 5

Na pár stránkách autor dokáže přesně a jednoduše popsat geopolitiku všech hlavních velmocí. Pokud se chcete vyznat v současném světě je to kniha první volby.

repli2dev
17.04.2016 5 z 5

Lidský a čtivý vhled do toho jak funguje ((mezi)národní) politika, jakým způsobem funguje vzájemné vztahy, o co se snaží, porovnává různé přístupy zemí v našem okolí a různý způsob prosazování se v národních spolcích.

Autor působí trochu jako proti EU, ale spíše vlastně kritizuje nejasnost cílů většiny spolků a jejich neuvěřitelnou schopnost přežívat i když pozbyly svého účelu a neschopnosti najíst si účel nový.

Zajímavé číst v kombinaci s knihou Evoluce boha