Svět tajemných sil Arthura C. Clarka

Svět tajemných sil Arthura C. Clarka https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59859/bmid_svet-tajemnych-sil-arthura-c-clarka-wMT-59859.jpg 4 57 10

Knižní podoba světoznámého seriálu A. C. Clarka o záhadách. Za hranicemi světa, který můžeme měřit a analyzovat je ještě jiný, tajemnější svět. A právě tento nadvědecký svět pro nás v této knize odhaluje Arthur C. Clarke, jehož brilantní prorocké a varovné povídky čtou miliony lidí. Na jeho pokyn procestovali Simon Welfare a John Fairley 5 světadílů, aby zpovídali svědky podivných událostí a nevysvětlitelných jevů. Rozmlouvali s muži i ženami, kteří viděli obludy z hlubin oceánů a jezer, s těmi, na něž padaly z nebes žáby a ryby, ale i s těmi, kteří viděli neidentifikovatelné létající objekty (UFO), křižující noční oblohu v oslnivém jasu. Mluvili též s cestovateli a horaly, kteří viděli Yettiho, sněžného muže, dlouho ignorovaného jakožto produkt fantazie, i jeho bratrance, Bigfoota/Sasquatche, neboli Velkou stopu, který se krade severoamerickými lesy. Hrozivější události byly mimoto vyhodnocovány v naději, že můžeme shromáždit taková svědectví, jež možná zabrání budoucí katastrofě. Ohnivý předmět z nebes, který v roce 1908 zničil rozsáhlé území sibiřské tajgy, mohl koneckonců srovnat se zemí Paříž, New York nebo Londýn. Kdy máme čekat příští návštěvu? Arthur C. Clarke, tvůrce klasického díla 2001: Vesmírná Odysea, který se zahleděl zpět, k počátkům člověka, i dopředu, k meziplanetárním letům, by nerad dával odpovědi (jako že to stejně není možné) na všechny otázky, jež tato kniha klade. Napsal: "Vesmír je tak podivný a podivuhodný, že vždycky překoná tu nejbujnější představivost." (zdroj: kniha Svět tajemných sil A. C. Clarka)... celý text

Žánr:
Záhady

Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Arthur C. Clarke's mysterious world , 1980


více info...

Přidat komentář

vvikingg
22.01.2024 4 z 5

Svět tajemných sil byl v ,, devadesátkách,, skvělý seriál. Knihu která vyšla máme v knihovně dodnes. Nejlepší je kapitola o tunguzském meteoritu, už jako kluk jsem četl nějaké sci-fi, že šlo o ztroskotání vesmírné lodi , autora už nevzpomenu ( myslím Lem) V 80. letech vyšla kniha od ruského autora B. Vronskij Tajemství tunguzského meteoritu , také je zde popsaná tato varianta, pád vesmírné lodi na atomový pohon.

12341
28.03.2021

Milujem ten seriál. Znovu som si ho pozrel po dlhej dobe a všetky časti. https://youtu.be/wnrMCJuS_-8


Eicherik
28.04.2020 5 z 5

Svět tajemných sil je kniha plná záhad, s bohatým obrazovým materiálem. Všech dvanáct kapitol bylo zajímavých. Mě nejvíce zaujala ta devátá, s názvem Velký sibiřský výbuch, která pojednává o tunguzském meteoritu, dle mého názoru spíše o tunguzské kometě. Nutno podotknout, že kniha je už čtyřicet let stará. Na její zajímavosti to, myslím, neubralo a mnoho nových poznatků se v této oblasti asi neobjevilo. Jediné, čeho se obávám, je, že plocha pralesů se za těch 40 let podstatně zmenšila, vodní plochy jsou díky znečištění méně obyvatelné a některé starobylé památky jsou nyní v ohrožení díky přibližujícím se lidským sídlištím.

Janadvorackova
02.07.2018 5 z 5

Nevím tedy, jestli byla u mně první kniha, nebo seriál. Každopádně mě jedno z toho dovedlo k dílu pana Clarka. A ten pak k dalším autorům sci-fi.
Nejspíš asi platí, pokud se mohu považovat za fanouška žánru sci-fi, že tahle kniha/seriál/Clarke, ho ze mě udělali.
A to je sakra dobře.

Doteď pamatuji na část, tedy seriálu, v níž se chodilo po žhavém uhlí. A já pak často toužebně čuměla do kamen, protože my doma topili uhlím :), a říkala jsem si, jestli bych to taky dala.
Naštěstí jsem se k tomu u nás v obýváku nikdy neodhodlala, ale furt je to na seznamu věcí, které by mě bavilo minimálně vidět naživo.
Poznámka: oni k tomu ale nepoužívali ořech jedničku, (to bych to vymňoukla).
Poznámka č. 2: spáleninu od kamen ovšem vlastním. Je vidět i po čtvrt století.

Vlk.kh
05.01.2018 4 z 5

Jako dítko školou povinné jsem se zatajeným dechem sledoval seriál Svět tajemných sil, takže jakmile jsem vyčenichal, že existuje i kniha, okamžitě jsem bafnul našetřené kapesné a šel si jí koupit. Čekal jsem tehdy více duchařiny, co si vzpomínám, ale i tak se mi kniha hodně líbila.

kannibal28
01.12.2017 3 z 5

celkom slušná kniha

OldaB
21.12.2016 5 z 5

Tohle jsem jako dítě miloval. Záhady, tajemno, možnost objevovat něco nového. Škoda, že i po létech je plno záhad nevyřešených. A nebo je to dobře?

WolfIssen
13.01.2016 5 z 5

Myslím, že pro milovníky záhad není třeba dalšího popisu jak samotné knihy, tak autora stejnojmenného seriálu a spoluautora tohoto významného záhadologického díla. Obrovským přínosem knihy je kromě výborné čtivosti a množství informací také fotografická část knihy. Dle mého názoru jsou fotogradie velmi zdařilé (musíte brát v potaz, že kniha vyšla před více než 30-ti lety). Jsem toho názoru, že žijeme na jednom z nejúžasnějších míst vesmíru a člověk bude ještě dlouho žasnout nad tím, co všechno zajímavého, tajemného a záhadného tento překrásný svět nabízí nebo ukrývá. Pokud jej tedy dříve nezničíme nebo nevyhubíme sami sebe... nemáme k tomu příliš daleko...

Bob34
15.09.2015 5 z 5

Hodně zajímavá kniha.Měl jsem rád i původní seriál.

Obuvník
07.07.2015 4 z 5

Jakožto fanoušek všemožných záhad jsem se do knihy s radostí ponořil. Škoda, že jednotlivé kapitoly jsou podány výrazně faktograficky - záplava míst a jmen působí místy únavně a ubírá napětí ze samotných výpovědí "očitých" svědků. Sesbírat všechny případy včetně fotografií do přehledného svazku chtělo celoživotní vášeň a spoustu energie. Smekám klobouk. Nejcennější pasáže jsou doslovy od samotného A. C. Clarka, které oddělují zrno od plev. Clarke nehraje divadýlko a některé mýty posílá rovnou k šípku svými pádnými argumenty. Tam, kde váhá... panečku, z toho běhá mráz po zádech :-)