Svět se mnou, svět beze mě

Svět se mnou, svět beze mě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147277/bmid_svet-se-mnou-svet-beze-me-iiU-147277.jpg 4 2 1

Kniha vzpomínek významného českého hispanisty a překladatele Josefa Forbelského (nar. 1930, Skřivany u Nového Bydžova). Autor vypráví o svém životě, ale zároveň podává svědectví o tom, jak komunistický režim sice do detailů zasahoval do osudů obyčejných lidí, ale pod hladinou života sešněrovaného hesly a směrnicemi nepřestávalo žít společenství lidí, kteří si zachovali vnitřní svobodu a nezávislost. Josef Forbelský studoval na Filozofické fakultě UK v Praze, po absolutoriu v polovině padesátých let až do roku 1969 vyučoval španělštinu na středních školách. V letech 1969–1974 působil na Filozofické fakultě UK jako pedagog v oboru překladatelství a tlumočnictví a poté vyučoval – až do změny režimu v roce 1989 – na Vysoké škole ekonomické v Praze. V roce 1991 se na Filozofické fakultě UK habilitoval a vedl španělské oddělení Ústavu románských studií. Vedle četných odborných studií a článků a knižních doslovů napsal rozsáhlou zásadní příručku Španělská literatura 20. století (1999) nebo pozoruhodnou historickou práci o česko-španělských vztazích v době třicetileté války Španělé, Říše a Čechy v 16. a 17. století (Osudy generála Baltasara Marradase) (2006). Nelze pominout jeho bohatou překladatelskou činnost (José Ortega y Gasset, Gabriel García Márquez, Jorge Luis Borges, Lope de Vega ad.; podílel se rovněž na překladech veršů Vladimíra Holana do španělštiny).... celý text

Přidat komentář

Matematicka
12.07.2013 4 z 5

Mám to štěstí, že Josef Forbelský, významný český hispanista, je strýcem mého manžela. Máme tedy společné příjmení a patříme do jedné velké rodiny - četba jeho pamětí pro mě tedy byla "povinnou četbou".
Přečetla jsem je poměrně snadno a rychle. Vzhledem k tomu, že nemám moc znalostí ani o Španělsku a jeho literatuře ani o české historii 20. století, občas jsem se trochu "ztrácela", ale zase jsem si trochu obohatila obzory. Paměti jsou to dost obšírné a správně "humanisticky rozbíhavé", což je občas dost obtížné sledovat. Ale především z nich vystupují vzácná setkání se vzácnými lidmi.
Z lidí mě zaujali např. Josef Hiršal, s kterým Josefa Forbelského pojí celoživotní přátelství, a rodina Němcova - vůbec jsem nevěděla, že se do ní J. Forbelský přiženil. Z událostí pak návštěva koncentračního tábora Flossenbürg, kde zemřel mj. Dietrich Bonhoeffer. Popis atmosféry tohoto "výletu" byl naprosto brilantní.
Jsem hrdá na své příbuzenství s tímto člověkem a těším se na některý z jeho překladů ze španělštiny...