Řeka zmrtvýchvstání

Řeka zmrtvýchvstání https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63021/bmid_reka-zmrtvychvstani-OC5-63021.jpeg 4 71 16

Svět Řeky série

1. díl >

Svět Řeky I. První díl nejdiskutovanějšího SF cyklu (Hugo 1972). Jak by to vypadalo, kdyby lidé dostali druhou šanci? Kdesi v kosmu existuje planeta, na níž se narodí všichni, kdo na Zemi zemřeli do roku 1984: Svět Řeky. Celé toto těleso totiž v tisíci zátočinách a zákrutech obtáčí veletok – Řeka. Lidé mohou žít pouze v jejím údolí – úzkém pruhu země podél řečiště. A ihned po zmrtvýchvstání se začínají projevovat typické lidské vlastnosti: sdružování do skupin, společenství a státečků. Hlavní hrdina tohoto dílu, sir Francis Burton, se spolu s dalšími svými společníky rozhodne podstoupit složité pátrání po tvůrcích tohoto nepochopitelného projektu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

To Your Scattered Bodies Go , 1971


více info...

Luigi1
Luigi1
20.01.2024 5 z 5

Moc pěkné sci-fi

olle3
olle3
01.12.2020 4 z 5

Atmosféra příběhu je dobrá, a pokud si nenecháte zkazit nadšení koncem, nadšeni určitě zůstanete.


JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
24.04.2020 3 z 5

Kniha se čte vážně dobře, ale při čtení ve mě stále sílil pocit, že děj vlastně nikam nemíří. Téma je to úžasné, ale připadalo mi to tak, že i sám autor nevěděl na začátku psaní jak to dopadne. Jako dobrodružné čtení o putování po řece na jejíž břehu žijí promícháni všichni lidé, kteří kdy na Zemi žili to bylo fajn, pokud se zajímáte o historii. Také mě na knize zaujalo to, že ani jeden hlavní hrdina mi nebyl sympatický.

eviku19
eviku19
20.08.2019 3 z 5

Čtivé scifičko, ktoré vás vcucne ako hospoda. Rovnako ale tak ako nie každé pivo,ktoré je na čepu vám sadne, tak aj nie vsetko v tejto knihe sa mi pacilo.

MaxQ
MaxQ
08.07.2019 4 z 5

Začátek velmi slibný. Až tak, že i očekávání byla příliš velká. Těch situací, které mohl autor na tomto půdorysu zpracovat! Vím, že existují ještě další knihy z této série, nicméně s klesající kvalitou. Takže, suma sumárum, nakonec tento první díl, se ještě dá celkem v pohodě číst, dokonce se zde dočkáme i mírné pointy, proč byl tento svět stvořen, ale když si to člověk představí, chtělo by to něco víc. A to se nekoná, ani konat nebude.

protokol
protokol
07.07.2019 odpad!

prvých 6 kapitol som netušil čo tím autor chce povedať plno nechutností divných dialógov o ničom proste nuda ďalší diel už nebudem

jardadr
jardadr
11.02.2019 3 z 5

Když o tom přemýšlím zpětně, vybavuje se mi určitá podobnost se seriálem Ztraceni. Také tam je skupina lidí (zde tedy poněkud větší), která je neznámo jak vržena neznámo kam, neznámo proč. A stejně jako u onoho seriálu (který jsem nakonec opustil jako ztrátu času) jsem poněkud skeptický, že ta všechna proč a jak budou laskavému čtenáři vůbec osvětlena (dočte-li někdy všechny knihy série).
Každopádně se to čte velice dobře a rychle, ideální četba na dovolenou.

WugWugs
WugWugs
18.10.2018 3 z 5

Neveľký, jednoduchší, ľahkovážne sa nesúci dobrodružný román, plný zaujímavostí. Moderný pulp ako vyšitý, s ničím sa veľmi nemazná, postavy a dej chŕli priamo a bez zdržovania - z jednej vety do druhej je to niekedy mesiac, niekedy rok, zo sna v spánku do neuveriteľnej akcie pár krokov. Nemení na tom nič ani originalita a neustále prítomná snaha o zamýšľanie sa z hľadiska spoločenskej fikcie (soc-fi), ktoré je skôr povrchovým kĺzaním. Niekto tu možno vidí hlbšie sci-fi so zaujímavou myšlienkou, najviac mi však ´To your scattered bodies go´ pripomína scenár dobrého filmového béčka, ktoré sa plasticky odvíja pred mojím zrakom. Mimochodom, Francis Burton ako historická predloha hlavného hrdinu Francisa Burtona, je sám o sebe viac ako zaujímavý, povedal by som, že zaujímavejší ako celá táto knižka, ktorej vďačím za naše zoznámenie sa:) Burton bol naozaj taký skutočne žijúci Indiana Jones, akurát smrteľnejší; a aj tu spomínaná/kritizovaná práca "The Jew, The Gypsy and El Islam" je voľne dostupná.
Z hľadiska obsahu rozumiem prirovnaniu k Rámovi, no ako sa u nás hovorí - Clarkove písanie a podanie je trochu iný level než Farmerov. Naporúdzi porovnania je tiež Harrisonova rajská trilógia, ktorá má chytlavejší príbeh, postavy, dobrodružstvo a rozpracovanú spoločnosť. Ak sú pokračovania slabšie, nemám dôvod ich čítať. 2.5

Bašťák
Bašťák
12.10.2018 3 z 5

Docela originální sci-fi příběh, který mě dost zaujal. Příběh v rychle se měnících kulisách Řeky má spád, správné napětí a nevyřešené otázky. Snad jen ten Göring byl poněkud úlet :-) ale jinak dobré.

atletico
atletico
18.08.2017 5 z 5

Tahle knížka je hodně podobná Propasti času. je to stejně zajímavý mix různých kultur a pohledů na svět. Stejné odhalení lidské podstaty až na kost a přitom je to neskutečně zábavné sci-fi.

SONP
SONP
27.11.2016 5 z 5

Dílko jsem si vypsal z Kroniky Sci-fi, koupil jsem si jej při návštěvě Krakatitu a dobře jsem udělal. Po delší době jako bych se totiž vrátil do mých zlatých 90. let sci-fi, kdy jsem se pravidelně vypravoval do knihkupectví "U Jednorožce" na Staroměstském náměstí, zde nakoupil poměrně tenká brožovaná dílka klasiků a ty poté louskal.
Kniha je opravdu útlá, nesrovnatelná s dnešními monstrdíly, která se ani pomalu nedají udržet v ruce. Námět je klasický - na neznámé planetě se přičiněním něčeho či někoho neznámého začínají probouzet mrtví ze všech historických údobí a nejdříve to vypadá, že půjde o ráj ničím nezatížených (a častou souložících) naháčů v zemi zaslíbené. To by ovšem nesmělo jít o příslušníky rodu Homo Sapiens, pocházejících (slovy autora) ze zabijácké opice, jen dočasně spoutané na vodítku zvaném společnost. A tak se začínají objevovat více či méně autoritativní režimy, sekty, bojůvky a další vymoženosti našeho druhu.
To celé se výborně čte, je to trochu Matrix a trochu Tajuplný ostrov. Je tu zábavný střet mezi ostrým individualistou Burtonem (Anglosasové jej mají opravdu rádi, už jsem četl jedno steampunkové dílko, kde byl též hlavní postavou) a mnoha ostatními lidmi, kteří chtějí spíše jen žít svou druhou šanci a přesto se s ním vypraví na cestu, která má vysvětlit, co se vlastně stalo. Bohužel jde o sérii, a tak se toho moc nedozvíme, ale na stranu druhou je to série staršího data, a tak se z tajemství Řeky dozvíme aspoň něco. V dnešní tvorbě bychom k tomuto poznání museli přelouskat pět knih deset centimetrů širokých.
Od dalších dílů série mne trochu zrazují záporné komentáře o klesající úrovni, ale aspoň ještě jednomu asi ještě šanci dám.
90%!

Terva
Terva
19.04.2015 5 z 5

Příběhy napsal Philip J. Farmer v roce 1971 a podle těchto příběhů jsou natočeny zatím dva filmy.
Filmy jsou z roku 2003 - Svět řeky a 2010 - Riverworld.
Tento první knižní příběh beru jako geniální, další čtyři příběhy už se jen vezou ve stínu toho prvního. Nejsou však k zahození a určitě je přečtu.
Kniha první se strašně rychle čte a úplně vás pohltí.

Příběh muže jménem Burton, který se probudí na neznámé planetě, kde žijí všichni lidé z celého světa a všech časů.

BobbyB
BobbyB
07.09.2014 5 z 5

Spolu s Rámou pro mě dvě nej scifi. V rámci celé řady ucelené povídání, či spíše světonázor. A k tomu krásná studie lidství...

adorjas
adorjas
29.03.2014 5 z 5

Prvý diel z cyklu Svet rieky. Prvá časť ma prekvapila svojím potenciálom, nápadom, zrealizovaním. Knihu som dočítala za pár hodín a tešila som sa na zvyšné diely. Túto časť z cyklu hodnotím najvyššou známkou, presne kvôli téme. Zvyšné diely ohodnotím pri konkrétnych dielach :)

Ps. A ešte jedna poznámka, prosím, ak si chcete zachovať myseľ na mieste- nikto si nepozerajte filmovú adaptáciu :)

Amadys33
Amadys33
17.12.2013 5 z 5

Jedna z klasik sci-fi. První kniha z cyklu Svět řeky, jehož kvalita se s každým dalším dílem zhoršuje. Když jsem unavený, nechce se mi přemýšlet a chci se zabavit četbou, dostane se mi nějakým záhadným způsobem do ruky.

rakytnik
rakytnik
08.02.2013 4 z 5

Když jsem začal tuto knihu číst, byl jsem z námětu doslova nadšen.
Bohužel musím říct, že s každým dalším dílem nadšení umíralo, až se nakonec o žádném zmrtvýchvstání nedalo mluvit.
I přesto hodnotím jako dobrou fantasy.