Svět podle Alexe

Svět podle Alexe https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488945/bmid_svet-podle-alexe-gs2-488945.png 5 15 11

Příběh o pravé lásce, přátelství, odvaze, zradě, odpuštění a životních rozhodnutích, jež nejdou vzít zpět... Alex, rozpolcený mezi dosud důvěrně známým světem a novými neznámými pokušeními, postupně ztrácí kontrolu nad svým životem. Zažívá volný pád, ze kterého nebude mít prospěch nikdo. A ze všeho nejméně on sám. Vysokoškolák Alex je v dlouhodobém zdánlivě spokojeném vztahu se svou přítelkyní. Přesto si začne dopisovat přes gay seznamku se zajímavým protějškem, který se skrývá pod přezdívkou Neo. Jejich nečekané setkání rozehraje osudovou hru všech postav příběhu. Přestože se kniha soustředí na homosexuální vztah, otázky, které otevírá, mají obecnější platnost. Hledání odvahy k překonání obav, vzpomínek na minulost a otevření se citu - to jsou témata univerzální a stále platná.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Halegg
více info...

Přidat komentář

Plangi
06.09.2023 5 z 5

Těch několik hodin, které jsem měl možnost prožít s příběhem Alexe...Saši alias příběhem sebedestrukce mladého člověka, jehož činy ovlivňují nejen sebe sama, ale velkou měrou i všechny v jeho okolí, bylo opravdu bolestivých a přitom úžasných. Paní autorka netlačí zbytečně na pilu, zvládá ukočírovat množství témat, jež ve své prvotině otevírá, a vykresluje postavy a situace uvěřitelným způsobem. Alexova historie je zasazena do prostředí Ostravska, což mi umožnilo si živěji představit mnoho knižních momentů. Jisté rezervy vidím v tempu děje, zejména ve druhé třetině. Nicméně, tleskám a doufám, že kniha nabude na větší popularitě. Smršť emocí za 5* a nově jedna z mých top knížek.

SáraHašková
04.09.2023

Dobrý den, kdo by měl o knížku zájem, můžete mě kontaktovat, jelikož je k dostání pouze v našem knihkupectví ve městě. Knihu svým čtenářům posílám poštou.
Zdraví Š. Hašková


TomTomis
22.05.2023 4 z 5

Tato kniha mě bavila i nebavila. Musím říct, že jsem trpěl. Ani ne tak stylem, ale kvůli vylíčení té Alexovy cesty, kam až může lidský život zajít. Kniha o tom, co dokáže i nedokáže člověk pro lásku udělat. O ztrátě smyslu života, o hledání cest. Témat v knize je hodně. Místy bych knize ubral stránky, ale jinak se četla dobře.

ondras666
04.08.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazil náhodně, koupil si ji a začal číst po delší době.
Kniha mi svým obsahem a tématikou byla velmi blízká, v hodně věcech jsem viděl i sebe a svůj život.
Děj je předvídatelný, ale pěkný. Příběh je hodně reálný, postavy jsou výborně uchopené a nejde nikoho nemít svým způsobem rád. V knize bych uvítal i pár kapitol z pohledu rodičů Martina a Doroty, obzvlášť ke konci knihy. Za mě mohli ten prostor v tom množství stran dostat.
Jednu hvězdu musím strhnout za množství chyb v textu, což je škoda. A zároveň i za to obsáhlé a opakující se popisování něčeho dokola. Nevím zda to byl záměr, aby bylo více stran nebo jen styl autorky, ale na můj vkus to bylo místy až otravné. A nesedlo mi vůbec to opakující se používání názvu všech aplikací, značek a podobně. Je moderní doba, ale nesedlo mi to.

Marekh
14.07.2022 5 z 5

Jedná se o prvotinu, kterou napsala spisovatelka, která žije v Bohumíně a vyučuje na střední škole v Karviné. Tato informace mě zaujala, poněvadž bydlím v Karviné a také mě oslovila anotace knihy. Upřímně řečeno jsem na tuto knihu narazil náhodou, když jsem navštívil knihovnu v našem městě. Určitě by si tato kniha zasloužila více pozornosti. Autorka na samotném závěru děkuje městu Bohumín za finanční dar a panu Leonardu Fulneczkovi za vydání knihy.

V PŘEDMLUVĚ napsal Vladimír Pustówka, že tento text by po malých úpravách mohl být použit i jako filmový scénář, a proto je přesvědčen, že o této autorce ještě hodně uslyšíme. Na filmové zpracování bych se rád podíval. Doufám, že autorka časem napíše další knihy, poněvadž má čtenářům co říci.

Je to příběh o pravé lásce, přátelství, odvaze, zradě, odpuštění a životních rozhodnutí.

Hlavní postavou je vysokoškolák ALEX (studuje na VŠB v Ostravě), který má sice přítelkyni, ale začne si dopisovat s jedním klukem (jeho nick je NEO) přes gay seznamku..

Na prvotinu je kniha poměrně obsáhlá, ale připoutala mě k sobě. Kapitoly se střídají z pohledu hlavních postav. Knihu bychom mohli zařadit do žánru YoungAdult s tématikou LGBT. Kniha obsahuje aktuální současná témata. Je to čtivá kniha, děj je umístěn do Ostravy a popisovaná místa v knize znám (např. VŠB, Stodolní ulice aj.).

Dialogy a chatování působí reálně a uvěřitelně. Autorka zbytečně nesklouzla do popisování intimních scén.

Kniha má také své nedostatky a mezi ně patří pravopisné chyby a překlepy. Někdy mě rovněž vytáčely některé opakující se věty typu „Podíval se do stropu“, „Podíval se do země“ aj. Určitě bych zvolil jinou formulaci. Nicméně musím uznat, že autorka měla příběh promyšlený a kniha se četla jedním dechem..

Na ALEXE a NEA (jaké je skutečně jméno Nea se dočtete v této knize ) budu dlouho vzpomínat. Příběh se mi vryl pod kůži a měl jsem pocit, jako by to byl příběh, který se stal ve skutečnosti. Nastaly okamžiky, kdy mne mrazilo po celém těle. Někdy jsem byl naštvaný na chování některých postav, jindy jsem jim odpouštěl a omlouval je, ale život není černobílý a čím jsem starší, tak všechno vidím s větším nadhledem. Závěr knihy mě dostal do kolen..

Kniha je určena zejména pro mladší čtenáře, ale myslím si, že si knihu může přečíst kdokoliv v kterémkoliv věku. Celkově hodnotím knihu na 90 %.

Kniha je vytištěna na kvalitním papíru. Kniha má pěknou obálku.

Citáty:

Myslím si, že každý člověk má v sobě obě stránky, tu dobrou, i tu špatnou. Pokud ovšem nežije v pohádce, kde jsou postavy černobílé, buď jen dobré, nebo ty špatné. Ale v životě to tak není.

mysak518
19.05.2022 5 z 5

Tak tato kniha mě bavila od začátku do konce nemohl jsem se od ní odtrhnout furt jsem četl i když jsem tušil jak to dopadne smutné ale krutá realita autorce děkuji že takovou knihu napsala a přeji aby psala dál hned bych od ni četl další

SáraHašková
22.02.2022

Dobrý den, kdo by měl o knížku zájem, můžete mě kontaktovat, jelikož je k dostání pouze v našem knihkupectví ve městě. Knihu svým čtenářům posílám poštou.
Zdraví Š. Hašková

Tanakin
16.02.2022 5 z 5

Kniha mě moc mile překvapila, nečekala jsem, že mě bude tak bavit, takže klobouk dolů autorce. Chválím zpracování, téma, silný a napínavý závěr, známé lokality to vše ještě umocňují. Zezačátku jsem trochu bojovala s jazykem a dialogy některých postav, ale asi se tak dnes mluví :)

35medvidek35
10.02.2022 5 z 5

Kniha je velmi krásná dobře se čte pro mě zatím nejhezčí kniha kterou jsem četl spisovatelka ji napsala moc krásně,doufám že se vrátí k tomuto tématu knihy a napíše další knihu kterou si hned od ní koupím. Doporučuji tuto knihu si přečíst kdo má rád LGBT příběhy za mě super kniha.

Alus02
05.02.2022 5 z 5

Knížka je úžasná, strašně se mi líbila. V knížce nejsou žádné nudné pasáže, od začátku až do konce dobrý děj, nemohla jsem přestat číst. Knížka je moderní a ze současnosti.
Konec knížky byl smutný, ale závěr knihy byl pěkně ukončený, úplně mě to dojalo.
Knížka je výbornou předlohou k natočení filmu. Myslím si, že ještě o paní Štěpánce Haškové hodně uslyšíme. Autorce přeji další skvělé nápady na další knížky. Knížku Svět podle Alexe všem doporučuji přečíst.

redy019
02.02.2022 5 z 5

Tak to byla teda jízda! Knihu jsem si přečetl na doporučení a ze začátku jsem se toho trochu bál, jestlikož to není vůbec můj žánr. Ale od prvních stránek mě kniha vtáhla a nepustila. A to až do samého konce, který také oceňuji, že nebyl tuctový. Tomu říkám spisovatelský um! Klobouček dolů a už teď se těším na další spisovatelčin počin.