Svět levného dopaminu: Průvodce pro přežití v době rychlého uspokojení
Jiří Kryštof Jarmar , Vojtěch Hlaváček
Proč chceš to, co chceš? Co ovlivňuje tvé motivace, touhy a potěšení? Jedním z hlavních vyjednavačů v mozku, který se podílí na rozhodování o tom, co považujeme za důležité, je neuropřenašeč dopamin. Má vliv na pozornost a učení, řídí motivaci s úsilím a pohání nás vpřed. V evoluční historii byl dopamin drahý ? na cestě za odměnou bylo nutné vyvinout úsilí a překonat překážky. Dnes je tomu jinak. Ve světě, kde je uspokojení neustále na dosah ruky v podobě telefonů, porna nebo sociálních sítí, naši pozornost a čas čím dál více kontrolují krátkodobá kyberpotěšení. Od další odměny nás dělí vždy jen jeden tah prstu. Dopamin je levný. Ocitli jsme se tak v boji o naši pozornost a energii. Jak se ve světě levného dopaminu pohybovat smysluplně? Kniha se snaží poukázat na jednu z největších výzev dnešní doby a zároveň přinést výzkumy podložený přístup k jejímu překonání. Vydáme se do tajů lidského mozku, podíváme se na fascinující fungování dopaminu a na mýtus štěstí, dozvíme se o psychotechnologii a nástrojích, které loví naši pozornost, i o tom, jak jim odolat. Zjistíme, jak nás ovlivňuje sociální status, jak ztišit hlas společenského já nebo jak zapalovat smysluplné digitální ohníčky. Společně si osvojíme nástroje, jak posilovat vůli a kultivovat smysl.... celý text

Jsem ráda, že jsem se do knížky pustila.
Po dlouhé době jsem u čtení celkem dost přemýšlela a snažila jsem se nasát co nejvíce informací.
Věděla jsem, že sociální sítě na nás nemají úplně nejlepší dopad, ale tak jak je to v této knize psané tak jsem nad tím nikdy nepřemýšlela.
Knížka je dost zajímavá, poučná i inspirativní.
Rozhodně stojí za přečtení.

Knihu jsem si koupila minulý rok v Luxoru a musím říct že mi otevřela oči. Věděla jsem jak negativní dopad mají sociální sítě na nás ale nevěděla jsem že tak moc. Naučila jsem se díky ní pár triků jak je omezit a nebýt na nich závislá.

Pro mě trochu zklamání. Kniha není špatná, ale jiné knížky mě inspirovaly víc. Je to asi i tím, že téma pro mě není nové. Přes některé kapitoly jsem se vysloveně nutila, byly takové těžkopádné. Takže odnasim si z knihy něco? Ne. Bohužel. Přesto dávám 3 hvězdy, protože pro někoho to může být objevné.

Velmi zajímavé a hutné čtení plné spousty informací. Oceňuji, že to nebylo jen sociálních sítích, ale i o motivaci a disciplíně.

Úžasný počin. Konečně někdo shrnul to, co my psychiatři a psychoterapeuté víme už minimálně deset let: levný dopamin je cesta do pekel a bude plodit nové a nové lidi bez motivace, očekávající dopaminový rauš bez námahy. Nebudou potřebovat vztahy a vlastní děti, protože to je nepohodlné. A budou se propadat do bezesmyslnosti svých prázdných životů, aniž by viděli světlo na konci temnoty. Jestli nějaká kniha dokáže laikovi přiblížit, kde je problém a jak z něj ven, za mně - je to tahle. Doporučuji ji všem blízkým, učitelům, pacientům, obzvláště mladým a ochotným se sebou něco udělat, než bude pozdě. Uvažuji, že tohle by mělo být povinné čtení na druhém stupni ZŠ. Moc a zhluboka děkuji autorům: chytrým a sečtělým klukům z Brain we are. Čerpají z ověřených zdrojů a operují s "base evidence" informacemi (založenými na důkazech). Pro dnešní svět je tahle kniha neuvěřitelným přínosem v záplavě nesmyslů.
Než jsem si přečetl tuhle knížku, koncept „levného dopaminu“, tak jak je zde představen, jsem neznal. V kontextu dnešní doby však dává perfektní smysl. Svět je jím dnes zřejmě opravdu přehlcen, pasti jsou všude, zejména ty virtuální. Vlastně i zde na DK – palce nahoru? Studie poukazující na negativní vliv např. sociálních sítí na psychiku jsou, myslím, i mezi laickou veřejností již celkem známé. Autoři ukazují, že oblast je však celkově mnohem rozsáhlejší. Kniha tato témata srozumitelně představuje širší veřejnosti. Text je rozhodně velmi zajímavý, čtení je to odlehčené, laicky skvěle pochopitelné. Autoři laikům přibližují základy neurovědy v kombinaci s psychologií, zároveň shrnují nejnovější poznatky v oboru. V textu je množství informací a příkladů z běžného života, čtenář má možnost se dozvědět, jak dopaminový systém reaguje v konkrétních situacích. Jak je regulována motivace a pocity odměny, a co se uvnitř nás děje, když je tento systém nějakým způsobem narušen – ztráta motivace, ztráta vůle, ztráta smyslu. Neurověda propletená s kognitivními vědami, s psychologií, evoluční i behaviorální. Vedle mnoha „teoretických“ informací ohledně fungování mozku a dopaminového systému, je to však též „self-help“, což tím nechci nijak shazovat. Právě naopak, praktičností rad mi připomněla etalon „self-help“ knih „Cítit se dobře“ od Davida Burnse. Text je plný praktických rad, tipů, konkrétních návodů, jak situace s levným dopaminem řešit. Jako u všech podobných návodů, je na každém, co si z uvedeného odnese. V oboru se nepohybuji, přesto mě zaujala bohatost a aktuálnost zdrojů, odkazů na nejnovější studie, vč. odvolávek na množství minulých velikánů, a stejně tak současných vědců popularizátorů: Fromm, Frankl, Campbell, nebo Haidt, Harris, Varvaeke. Ze značného množství konkrétních témat, kterým se autoři v knize věnují, bych za sebe vyzdvihl snad jen v současnosti nesmírně aktuální kapitoly o tom, proč mají někteří tendence věřit konspiračním teoriím, hledat alternativní pravdy, i když jsou to zjevné nesmysly. Kde, že je ten „neurovědný“ základ. Text zároveň samozřejmě nabízí srozumitelné řešení, které, ostatně jako všechny postupy mající za cíl opravit poškozený dopaminový systém, vyžaduje tvrdou práci. Přesto, nejen pro tento konkrétní příklad, kniha dává naději, že situace je změnitelná. Systém lze opravit, vůli a disciplínu lze znovu nastartovat, smysl lze znovu objevit. Není to zadarmo, ale lze to. Chcete-li se něco dozvědět o sobě, o svém životě, vnímání, uvažování, o společnosti, o roli dopaminu a škodlivosti levného dopaminu, knihu doporučuji.