Svet, ktorý nie je na mape

Svet, ktorý nie je na mape https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82345/svet-ktory-nie-je-na-82345.jpg 2 2 1

Hlavnou postavou je 40-ročný spisovateľa Alá Sallúm. Východiskovým bodom a zároveň vyvrcholením zápletky je násilná smrť jeho milenky Nadžwy. Polícia obviňuje z vraždy jeho, no on to rezolútne odmieta. V spomienkach sa usiluje vybaviť prežité udalosti a tak do jeho rozprávania vstupujú príbuzní a priatelia, na ktorých osudoch sa odráža historická aj súčasná realita života v arabskom svete.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Álam bilá chará'it, Al-Mu'assasa al-arabíja li d-dirása wa n-našr , 1982


více info...

Přidat komentář

Jizi
23.05.2021 2 z 5

Spolupráce dvou velkých osobností, dvou velikých talentů, dvou Spisovatelů, kteří se zapsali do dějin moderní arabské literatury tak tučným a výrazným písmem, že se o nich učíme všude na světě. Muníf, pan vypravěč, právě pod hrotem jeho pera ožívá poušť a příroda hraje často klíčovou roli, Džabrá, básník, prozaik, experimentátor. A Svět, který není na mapě - tolik možností, tolik cest, kterými se mohli vydat... a místo velkého příběhu tu máme jen zas a znovu převyprávěný osud rodiny z horních vrstev společnosti - boháčů a intelektuálů, kteří si mohou dovolit všechno to drama a hysterii, všechny ty výkřiky a hroucení se, protože běžný život s jeho strastmi se jich netýká. Univerzální exaltovaná smetánka v univerzálním městě. Potud je kniha zábavná a zajímavá, náznak sociální a politické kritiky bohužel nejde dál, a dál než za běžné rodinné drama nejde ani příběh samotný. Pro arabskou prózu typicky meandruje, odbíhá, aby odvyprávěl příběh toho a onoho. Oproštěn od místa, zasazen do času, se snaží obsáhnout všechno a nakonec jako by nepojímal nic a rozmělňoval se v nudě.
Přehnané emoce a vypjaté scény působí až divadelním dojmem - pokud vás velká gesta baví, pokud vás otravují, uvidíte v nich spíš lacinou telenovelu.
Co pro mě byl nakonec největší zabiják, byla postava tety Nasrat. Sakra, pane Drozdíku, pří vší úctě, to jste ji nemohl přejmenovat třeba na Fátimu? Nasrat se nakonec postarala o to, že Svět, který není na mapě, pro mě nakonec vždycky sklouzl ke komedii.

Autoři knihy

Džabrá Ibrahím Džabrá
palestinská, 1920 - 1994
Abdarrahmán Muníf
saúdskoarabská, 1933 - 2004

Kniha Svet, ktorý nie je na mape je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chci si koupit1x