Svět Edeny (limitovaná edice)

Svět Edeny (limitovaná edice) https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378643/bmid_svet-edeny-limitovana-edice-sGY-378643.jpg 4 43 7

Moebius (vlastním jménem Jean Giraud) byl jednou z nejjasnějších hvězd francouzského komiksu, jestli ne tou nejjasnější vůbec. Mnoho děl vytvořil ve spolupráci s jinými významnými osobnostmi, méně jich je zcela autorskými díly. Sem kromě přelomového cyklu Arzach patří právě Svět Edeny, který se paradoxně vyvinul z krátkého dílka objednaného jako reklamní komiks pro automobilku Citroën. Moebius jej pojal hodně svérázně a za léta práce pak celý koncept rozvinul v mohutný, ale při své různorodosti pozoruhodně myšlenkově i výtvarně kompaktní svět „rajské planety“ Edena, v němž se skvěle snoubí jeho hlavní dvě celoživotní autorské posedlosti: futuristická SF a psychologizující mystika.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Monde d'Edena , 2001


více info...

Přidat komentář

ebbe_voe
26.07.2022 4 z 5

Moebius je genius, bezesporu, Edena v krásném formátu leč na obyčejném papíru je pěkný počin. Pro mne jsou tyhle polosnové fantaskní světy trochu za trest, Edeně bych dal normálně 3 hvězdy za formát je čtvrtá. Ale i tak velký dík Argu, že nám tyhle lahůdky vydává v češtině.

asakz
26.09.2021 4 z 5

Komiksy mám rád už od dětství, kdy jsem pravidelně hltal Čtyřlístek a další časopisy pro mládež, kde se vyskytovaly komiksové příběhy na pokračování. Narozdíl od těch časů nyní je trh zavalen komiksy různé úrovně, ale podobně jako u knih najít dobrý komiks představuje hledání perly v kupce hnoje, hlavně co se ideové roviny týče (ta grafická je většinou celkem na výši). Svět Edeny mě nalákal na "spirituální a ekologickou fresku", čekal jsem trochu víc než běžný sci-fi příběh. Po grafické stránce mne Moebius zcela uspokojil - jeho kresby sice nejsou tak propracované a jemné jako třeba u dvojice Morvan-Buchet, ale zato mají svoje neopakovatelné kouzlo, které mi evokovalo fantastickou publikaci Beatles v písních a obrazech, kterou mohu listovat stále znovu a znovu. Co se však týče obsahové stránky, kouzlo už tak silné nebylo. Většina díla si nějak pohrává se snovou realitou - sen ve snu, sen jako realita, realita jako sen atp. Druhá rovina je pak jakýsi kosmický Orwell se zjevnými poukazy na naši přebyrokratizovanou civilizaci. Není to vůbec špatné a čte se to samo, ale nějakou skutečně hlubokou myšlenku jsem v tom nenalezl. Buďto jsem ji nepochopil a nebo tam prostě není.


Hadati
18.09.2019 4 z 5

Začátek příběhu je podivný, ale když se hlavní hrdinové konečně dostanou na Edenu, začne to být dost zajímavé. Komiks ale vypravěčského vrcholu přichází někdy v druhé třetině, když je osvobozeno místní hlavní město od útlaku. U dalšího pokračování mi pak přišlo, že si Moebius nevěděl rady, jak pokračovat a jak to celé zakončit, a závěr byl pro mě přímo zklamáním.

FireOfFilth
03.03.2019 3 z 5

Výlet do šíleného světa, kde si nemůžeme být jisti, zda to co se odehrává je skutečnost či sen.
Moebiova mysl vytvořila šílený svět, který jak bylo řečeno, začal jako reklama na automobilku Citroen. Celkově pak příběh rozvinul do větších rozměrů. V jedné části se dostaneme do místa zvané Eden, kde nám hrdinové putují a poznávají její zákonitosti. Nakonec jsou odděleni a nastane pravé peklo, člověk opravdu začne ztrácet co je a co není skutečné.
Osobně moc kresbu Moebia rád nemám, je na mě taková moc dětská, tím ale nechci říct, že je špatná, právě naopak.
Celkově kniha určitě špatná není, ale má své slabší chvilky.
Celkové hodnocení 50%

Disease
02.11.2018 3 z 5

Moebius zkrátka není autor pro mě. I když v tomto případě se to celkem dá, pokud si člověk zvykne na tu hipízáckou kresbu.

davidurban1973
06.07.2018 1 z 5

Příběh mě nechytl a nebavil. Kresba nezaujala. Ani jsem nedočetl :(

Norri
18.06.2018 4 z 5

Propagace automobilky, jakou svět ještě neviděl. Moebius vás Citroënem doveze až na rajskou planetu, kde vám ukáže vlastní představu ráje. Jedno z vrcholných Moebiových děl, ve kterém vás nelítostně protáhne světem vlastní fantazie. Hodnotit komiksy Moebia anebo Joda je vždycky hrozně těžké. Každý si z toho vezme něco jiného a to se potom těžko popisuje slovy. Nejvíce mě na příběhu mrzelo asi to překlopení ze sci-fi roviny (a z návratu k přirozenosti) do snového mišmaše. Přesto toho Edena nabízí tolik, že stojí za přečtení.

Štítky knihy

mystika fantaskní

Autorovy další knížky

Mœbius (p)
francouzská, 1938 - 2012
2011  83%Incal
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur
2017  63%Andělské drápky
2012  71%Arzach
2018  80%Svět Edeny

Kniha Svět Edeny (limitovaná edice) je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x