Švédská kuchařka - kulinářské tradice Severu

Švédská kuchařka - kulinářské tradice Severu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347331/bmid_svedska-kucharka-kulinarske-tradice-P8p-347331.jpg 5 14 4

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou, jako je ta středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu, houby či jahody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice s jídlem spojené. Může tedy sloužit i jako průvodce po kulinářské mapě Švédska. Dozvíme se také, co se považuje za domácí klasiku, proč říkáme oblíbené formě stolování švédský stůl, jaká jídla najdeme na vánočním stole, jak se slaví Velikonoce nebo letní slunovrat a co se skrývá pod tajemným slovíčkem fika. Nevšední kuchařka je rozdělena do deseti kapitol, z nichž každá pojednává o určitém kulturním fenoménu a jídle s ním spojeným. Knihu doplňují krásné fotografie drsné švédské přírody.... celý text

Přidat komentář

Calinda
13.04.2023 5 z 5

Krásná kuchařka, jak graficky, tak obsahově. Požitek je už samotné prohlížení fotografií a pročítání receptů. Jen škoda, že dost receptů je v našich podmínkách (omezená dostupnost, sporná kvalita, vysoká cena, některé suroviny jsou zcela nedostupné) obtížné realizovat, ale i tak se tam něco vyzkoušet dá.

Mánička178
10.11.2020 5 z 5

Když jsem kuchařku obdržela jako dárek, zvědavě jsem si prohlížela mističku, ve které leží brambůrky na přebalu. Až po chvíli mi secvaklo, že jde vlastně o mapu Švédska :D Tak bych popsala svůj první pobavený dojem, který mě navnadil na další čtení.
Kuchařka kombinuje tři zásadní věci, které ji činí vážně skvělou: recepty, které překvapivě obsahují většinou dobře přístupné suroviny i v českých podmínkách, opravdu poučené seznámení s kulturními, folklorními nebo historickými souvislostmi a hezký design tvořený fotkami (i z přírody). Co mě zvlášť těšilo - názvy všeličeho v originále ;-) Jde vidět, že autorka nepatří k nějakým rychlokvaškám, ale k vzdělaným lidem, kteří věci tvoří se smyslem pro detail - prostě paráda. Kopr, brambory, zakysaná smetana, ryby - už se těším, až dle receptů něco dobrého uvařím a zavzpomínám na milované Švédsko - už jen při čtení se mi po něm stýskalo :)


magnolia
13.11.2019 5 z 5

Je to krásná kniha, kterou si beru do ruky, když se chci doma naladit na příjemnou severskou pohodu. Čtu si recepty, představuji si chutě a nahlas říkám těžko zapamatovatelné švédské názvy jídel...
Knížka obsahuje kromě receptů také popisy svátků a tradic, zajímavosti a zážitky autorky i krajové speciality jednotlivých oblastí země. Má příjemný druh papíru a fotky, jaké mám v podobných knihách ráda. Je prostě jako falunská uzenka - ta ze všech nejlepší :)

pavel9410
01.01.2018 5 z 5

Neni to jenom kucharka, je tam i moc zajimave povidani o Svedsku a ke kazde kapitolce i o zvycich, ktere se k tomu poji. Jde to opravdu cist jako knizka. Zaradil jsem si ji do Ctenarske vyzvy 2018 - kniha o jidle.

Štítky knihy

tradice kuchařky Skandinávie Švédsko skandinávská kuchyně

Autorovy další knížky

2017  91%Švédská kuchařka - kulinářské tradice Severu
2019  93%Chilli - průvodce světem pálivého jídla

Kniha Švédská kuchařka - kulinářské tradice Severu je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce15x
Chystám se číst10x
Chci si koupit11x