Svedok

Svedok https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369761/bmid_svedok-gXy-369761.jpg 4 205 60

Detektiv Anton Brekke série

1. díl >

Vincent Giordano sa v 60. rokoch v New Yorku stáva členom neslávne známej mafiánskej rodiny Locatelliovcov. Ako krst ohňom dostane za úlohu zbaviť sa svedka. Vo Fredrikstade je zavraždený najbohatší muž v meste a všetko naznačuje, že motívom boli peniaze. Vyšetrovanie vedie Anton Brekke – trúfalý a drzý policajný inšpektor, so slabosťou pre ženy a poker. S horlivým študentom policajnej akadémie Magnusom Torpom v pätách postupne odhaľujú niekoľko navzájom prepletených príbehov, ktoré prekvapivým spôsobom vyústia do veľkého finále.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

Tysteren , 2010


více info...

Přidat komentář

rezzba
26.01.2024 4 z 5

Tak toto je velký konkurent Nesba a Anton je parádní týpek. Konečně i severská krimi kde už nejde jenom o to, kolik bude mrtvol, jak budou zabíjený, jak budou mučený,jak budou vystavený. Ne, jenom 1 mrtvola. Stará dobrá krimi. A dokonce nemá žádnou kokegyni, další plus. 2 díl objednaný.

oleg
19.01.2024 4 z 5

Pěkná detektivka, i když nemám ráda, když se skáče v čase ale ve finále to bylo dobrý.....


Lavender756
09.10.2023 4 z 5

Příjemné překvapení. Příběh bez zbytečných akčních výmolů, ale čistě vypravěčská práce. Dialogy by mohly být propracovanější, ale snad se budou s dalšími knihami zlepšovat. Také oceňuji nepřítomnost jasnovideckych schopností vyšetřovatelů, ale bylo třeba si vše vypátrat. Příběh je poutavý a vyprávění od různých postav je osvěžující, vše do sebe postupně hezky zapadne.

Tolki
15.08.2023 4 z 5

Ale nakonec mě bavila.

Riccione
06.08.2023 1 z 5

V polovině jsem knihu vzdala, nedokázala jsem si zapamatovat postavy, nikdo mi nebyl sympatický, rozčilovalo mě přeskakování, nudilo mě to. Přirovnání k Nesbovi nechápu, ten mě vtáhne hned.

Esterka_book
14.07.2023 5 z 5

Pokud máte rádi mafii, severské knihy a napětí tak je to pro Vas. Je tam vše, osudy jsou propletene v průběhu desetiletí.

koolsavage
13.03.2023 4 z 5

Překvapivě jsem se okamžitě začetla a na to, že mě tématika mafie vůbec nebaví, tak tohle šlo. Občas mi přišel zvláštní jazyk - snad překlad - knihy, že ty dialogy byly takové komické a nepřirozené. Celkově se mi ale kniha líbila a i přes 400 stran to byla jednohubka.

Margerite
26.02.2023 4 z 5

Slabší 4*. Příběh dobrý, i když mafii moc ráda nemám, tady to šlo. Nějak mi nesednul překlad, kde vtip občas nevyzněl jako vtip a domýšlela jsem si vše až zpětně, nevím, zda chyba originálu, překladatele či moje. Každopádně zkusím druhý díl, Brekke je sympaťák.

zpevSusannah
21.02.2023 odpad!

Omlouvám se autorovi, ale tohle se opravdu nedalo...
Jsem ten typ čtenáře, co se nikdy nevzdává a snaží se knihu dočíst za každou cenu, ale zde mně nějak došly síly. Když se konečně totiž prokoušu za polovinu příběhu a ono se pořád nic a nic neděje, tak je to opravdu k uzoufání!
A přirovnávat knihu k Jo Nesbo mi přijde jako naprostá drzost!
A ještě jen tak mimochodem - všechny postavy mi byly nesympatické, skoro až protivné. Což mi k dočtení knihy taky moc nepomohlo...
A tak, bohužel, asi tak po druhé v mém životě musím ohodnotit knihu jako odpad, jako velkou ztrátu drahocenného času.

myrna0868
19.02.2023 2 z 5

Do knihy jsem se pustila po přečtení chvály na tohoto autora a čekala jsem opravdovou bombu. Nic takového se bohužel u mne nekonalo. Fjell mne vtáhnout do děje nedokázal.
Přesto si ze zvědavosti možná přečtu i další díl série ( když už ji mám doma:-)), ale už bez přehnaného očekávání

PPardinio
28.01.2023 4 z 5

Při čtení PRÁSKAČE jsem se oprostil od srovnávání s jinou severskou tvorbou a bylo to dobře. Neměl jsem tak přehnaná očekávání. Propojení dvou světů (Policie x Mafie, Norsko x USA) vedlo v závěru k velmi zajímavé zápletce, která byla ušetřená zbytečných akčních scén. Autor přišel s trojicí detektivů (Brekke, Haugen, Torp), u které jsem neměl problém se stylem vedení vyšetřování a vzájemnou chemií postav. Kladně hodnotím i Antonův styl humoru. Zdařilá prvotina, těším se na další díl série.

Magrata15
14.01.2023 3 z 5

První půlka pro mě byla dost nudná a do čtení jsem se musela nutit.
Pak se to trochu rozjelo.
A konec už jsem přečetla skoro na jeden zátah.
Ale stejně bych se k této knize už víc nevracela.

berila
31.08.2022 5 z 5

Tohle byl tedy povedený thriller a začátek nové série. Ač téma mafie nemusím , tak tady se vše pěkně prolínalo, že mi to nevadilo. Napsané čtivě a svižně a právě proto bych já osobně autora nepřirovnávala k Nesbøvi, protože ten je na můj vkus moc rozvláčný a pro mě hůře stravitelný.

martunka
11.06.2022 3 z 5

Nooo...co k této knize říct? Mohla by být trochu kratší...ze začátku se děj dost vleče. Jinak je příběh docela zajímavý a líbí se mi překvapivý konec.

Gabri-88
18.05.2022 4 z 5

Tohle vás bude bavit! Sice souhlasím, že ze začátku je těžké se vyznat ve jménech, ale potom si to užijete. A Antona, nenapravitelného gamblera, a jeho prořízlou papulu mám ráda, je zábavný :)))
Zde dvě citace z příběhu, které Antona dobře vystihují:
,,...Nevyhnutelné se stalo realitou a její pohár trpělivosti se naplnil. To odpoledne se vrátil z práce domů a na chodbě uklouzl po vodě, která z její číše tolerance přetekla.”

,,Tak, lidi. Tohle to je Anton Brekke z Kriposu. Pravděpodobně nejlepší vyšetřoval, jakého znám, byť musím podotknout, že jeho talent pro vyšetřování zcela pohltil dobré mravy.”

Majto
02.03.2022 3 z 5

Nedokážem porovnať s Jo Nesbom, bo som od neho nič nečítal, no myslím, že autor si nakročil vcelku dobre. Na prvotinu sa mi to veruže pozdávalo aj dosť. Našli sa chybičky aj autorské, aj tlačové, ale to nejak nezmenšilo dobrý dojem z toho, že sa príbeh čítal bez veľkých problémov. Isto sa oburiem aj po ďalších knihách autora.

Jenda75
23.01.2022 4 z 5

Tato kniha se mi velmi líbila. Děj měl spád a kniha se velmi dobře četla. Děj odehrávající se v přítomnosti a minulosti se dobře prolínal. Už se těším na další pokračování.

hana17.1.
08.12.2021 5 z 5

Velmi zajímavý a propletený děj plný zvratů. Zpočátku mi chvíli trvalo se začíst a vyznat se v postavách, ale po zapamatování jmen postav se kniha čte téměř sama. Škoda jen částečně otevřeného konce, ale pokud bude navazovat druhý díl, tak proč ne.

Kubajzz
29.11.2021 4 z 5

Tak tohle bylo super. Napínavé, plné zvratů, knížku určitě doporučuji.

Šajler
13.07.2021 3 z 5

Z počátku jsem měla problém se začíst. Chytla jsem se až v druhé půlce,kdy příběh nabral spád a směr k odhalení vraha.