Svědectví modrých koní

Svědectví modrých koní https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421790/bmid_svedectvi-modrych-koni-2Dq-421790.jpg 4 35 11

Dětství, které Tobi a Ella prožili ve východním Berlíně je zahalené tajemstvím. Teď jsou oba dospělí a žijí v Londýně, ale v jejich minulosti zůstává řada nezodpovězených otázek. Pamatují si na odvážný pokus o emigraci, který skončil tragédií. Ale kam zmizeli jejich rodiče a co se stalo s jejich malým bratrem Heikem? V současném Německu pracuje Aaron pro archiv, prochází si staré dokumenty a dozvídá se o tragédiích tisíců rodin. Jeden případ ho ale chytí za srdce natolik, že se pokusí jeho tajemství rozluštit. Když se Tobi a Ella vracejí do Berlína pátrat po své minulosti, jejich osudy se střetnou a bílá místa v minulosti jsou konečně odhalena.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Confession with Blue Horses , 2017


více info...

Přidat komentář

jana14
11.04.2023 4 z 5

(SPOILER) " Život ve stínu Berlínské zdi"
Rodina východoněmeckých intelektuálů se rozhodne pro emigraci. Strašlivá komunistická tajná služba STASI jim ovšem nastražila past...Smrt, vězení, mučení, odebraní dítětě....totálně zničené životy...Jednoho dne Berlínská zeď padla a mladá žena se vrací, aby ve svazcích STASI odhalila pravdu, osobu udavače a našla svého "ukradeného" bratříčka. Podaří se jí to?
Velmi silné téma o obětech komunismu, tentokrát od našich sousedů z NDR -Východního Německa , země Trabantů.... Jako pamětnici mi připadá, že tam měli ten komunismus ještě težší než u nás. Naše STB byla možná slabší odvar strašlivé STASI, čímž nic nesnižuji. V každém případě DOPORUČUJI.

josska
11.07.2020 4 z 5

Kniha se mě libila,minulost,součastnost to mám rada,,byla čtivá,,,,,


ZetHolda
21.06.2020 4 z 5

Zajimavy pribeh, hodne me oslovil. Neobvykle tema a po vsech tech anglickych vsuvkach v ceskych prekladech bylo neobvykle cist nemecke vety (za me hodnotim kladne, zvysuje to autenticitu pribehu).

Prislo mi, ze hledani bratricka mohlo byt zpracovane jinak, ale po docteni kniha zanecha dojem a otevre otazky a vzpominky.

Urcite stoji za precteni.

Maky78
07.06.2020 4 z 5

I takto se dá podívat na dobu před rokem 1989
Trocha nostalgie, má to spád.

bookcase
12.04.2020 5 z 5

zajímavě napsaný román o dobách jen nedávno minulých. Lehce nostalgický a nahořklý.

ladyka
07.04.2020 4 z 5

Atraktivní a nepříliš časté téma ohledně doby "berlínské zdi", takže už jen za vybrané téma si autorka zaslouží pochvalu. Hvězdu však ubírám za zpracování - něco tam pokulhávalo....byť šlo o tklivé události, nezasáhlo mě to tak, jak bych čekala, takže se připojuji k názoru čtenářky Dela111.

okeey
29.03.2020 5 z 5

Krásně psaný román, který sleduje dvě dějové linky, retrospektivní vyprávění zasazené do minulého režimu a současnost. Příběh se četl sám, za necelé dva dny přečteno. Hlavní hrdinka Ella si mě získala, a to tím, že ač ji od toho všichni odrazovali, nevzdala se a svého bratra hledaa děj se co děj. Tohle mě moc bavilo. Velice emotivní, rodinný příběh v pohnuté době. Vřele doporučuji.

vilibook
02.03.2020 2 z 5

Na Svědectví modrých koní je nejzdařilejší obálka. Námět je zajímavý ale zpracování velmi slabé. Kdyby to napsala (vyprávěla) naše Alena Mornštajnová, zvládla by to na polovičním počtu stránek a bylo by to napínavé.

veronika0382
30.01.2020 5 z 5

Svědectví modrých koní je velmi napínavý a dojemný příběh. Popisuje jaké hrůzy se děly v tehdejším Východním Německu, jak nesmyslné byly zákony a kruté tresty za jejich porušení. S Ellou se podíváme například do věznice, kde psychicky a fyzicky mučili politické vězně, zažijeme s ní útěk přes ostnatý drát a vše budeme prožívat jako na vlastní kůži s celou rodinou. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Miretti
08.01.2020 5 z 5

Kniha s poetickým názvem a krásnou obálkou si mě získala. Neotřelý příběh jedné rodiny a její soukromé tragédie byl psán poutavě, svižně a skvěle vykresloval atmosféru a život tehdejší doby. A lehce otevřený konec mi vyhovoval, dává více prostoru k úvahám a doznívání příběhu. Doporučuji.

Dela111
21.12.2019 4 z 5

Svědectví modrých koní je příběh o tragické historii jedné rodiny, která se pokusila o emigraci z dřívější NDR.
Hlavní hrdinka Ella chce najít svého nejmladšího bratra, který byl ve dvou letech dán jako dítě disidentů k nucené adopci a od té doby o něm už neslyšeli. V současném Berlíně se snaží vidět město svého dětství, vzpomíná na život své rodiny, který nebyl jednoduchý. Důležitou roli v jejím dětství hrála zeď, která Berlín rozdělovala a chvíle, kdy byla zbořena.
Kniha má velmi zajímavý námět a většinou se mi četla dobře, ale zpracování je celkově trochu slabší. U tak silného tématu očekávám, že mě citově hodně zasáhne, ale tady se tak nestalo, přesto za přečtení určitě stojí.
70 %

Štítky knihy

útěk Berlín komunismus emigrace Německá demokratická republika historické romány politická emigrace

Autorovy knížky

Sophie Hardach
německá, 1979
2019  82%Svědectví modrých koní

Kniha Svědectví modrých koní je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce87x
Chystám se číst75x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x