Svazijsko

Svazijsko https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200718/bmid_svazijsko-LlX-200718.jpg 5 1 1

Malé absolutistické království v nitru jižní Afriky při hranicích s Mosambikem představuje svébytnou a unikátní kulturně-historickou entitu, jež zůstává českému čtenáři stále neznámá. Navzdory ambicím Jihoafrické republiky připojit ho k sobě si (i) díky britské přítomnosti udrželo území nezávislost a řadu tradic, mj. mnohoženství krále. Ovšem ani neporušená příroda a jedinečné kulturní dědictví zatím nestačí k vymanění země z bludného kruhu chudoby, umocněné vysokým výskytem HIV/AIDS a malárie. Svazijsko má však v řadě ohledů co nabídnout a je jen otázkou, kdy (či zda) bude toho bohatství využito.... celý text

Přidat komentář

nemharap
26.03.2014 5 z 5

Tato útlá kniha mi přinesla velké množství informací o zemi, o které jsem do této chvíle nevěděl téměř vůbec nic.
Už samotný stručný popis historie Svazijska je protkán celou řadou zajímavostí a následné poměrně obsáhlé „Encyklopedické heslo“ je plné dalších informací o tomto svérázném království.

Jeden příklad za všechny: Ve Svazijsku (v královské vesnici Lobamba) probíhá každým rokem svátek Umhlanga (rákosový tanec), který trvá osm dnů. Během něho tančí svobodné a bezdětné dívky z celého království před králem a jeho matkou. Oděné jsou jen ve sporých sukních. Horní díl oblečení ani spodní prádlo povoleny nejsou. Když se král rozhodne, může vybranou dívku pojmout za svojí oficiální milenku, což je následně sděleno veřejnosti. Když oficiální milenka otěhotní, stává se další královou manželkou. Zatím poslední zasnoubení současného krále bylo oznámeno v září 2013 a jednalo se již o jeho patnáctou manželku.