Svatý zloděj

Svatý zloděj https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43190/bmid_svaty-zlodej-WmV-43190.jpg 5 70 11

Na počátku března roku 1145 se v bráně shrewsburského opatství objeví dva bratři benediktini ze vzdáleného kláštera v Ramsey. Přicházejí prosit o pomoc, neboť jejich opatství, zpustošené loupeživými tlupami Geoffreyho de Mandevilla, je v nouzi a nemá prostředky na obnovu. Nezůstanou jedinými hosty shrewsburského kláštera nadlouho. Zakrátko sem dorazí i hrabě z Leicesteru s ne zcela zřetelným záměrem a současně tu nachází dočasné přístřeší jistý francouzský trubadúr, obstarožní člověk s neznámou minulostí, hledající v Anglii mecenáše. Doprovází ho samolibý podkoní Bénezet a mladá žena v nejasném postavení. Bratr Cadfael sleduje všechny hosty se smíšenými pocity, nevyjímaje ze svých pochybností ani ony dva ramseyské prosebníky. V téže době stihla shrewburské opatství povodeň. Při chvatném stěhování zmizel relikviář svaté Winifredy, ochránkyně kláštera, a krátce nato byl kousek za hradbami zabit člověk. Brzy je označen původce všeho zla, jenže v ovzduší vypjatého náboženského fanatismu, nevykořeněné středověké pověrčivosti a při všeobecném zděšení nad ztrátou nepostradatelného relikviáře se mohlo snadno stát, že se zločinu byl neuváženě obviněn nevinný. Šerif Hugh Beringar na hradě a bratr Cadfael v bylinkářské dílně však nepřestávají uvažovat i o jiných možnostech. Bude opět na nich, aby prolomili hradbu krutých předsudků a lidské hlouposti a dovedli tento příběh shrewsburského opatství k uspokojivému zakončení.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Holy Thief , 1992


více info...

Přidat komentář

mikika
02.01.2024 5 z 5

v tomto novém díle se mi ohromně líbila ta jemňoučká ironie, s jakou autorka popisovala načepýřená ega dvou teoreticky spřátelených převorů, v praxi ale na opačných stranách soupeření. anebo ta krásná ironie okolo krádeže ostatků svaté Winifredy, o jejichž pravém umístění ví jen Cadfael a čtenáři...

konicekbily
26.05.2023 4 z 5

Občas čtu historické detektivky různých autorů v náhodném pořadí. Kniha se mi líbila, ale ztrácím se v "historických souvislostech" této řady - tedy nepamatuji se, zda jsem odvolávky na předchozí knihy přečetl a znal anebo jsem je nečetl. Chtělo by to asi číst řadu pěpně popořádku, ale to jsem neudělal a mám v souvislostech trochu zmatek.


kolacky
21.03.2023 5 z 5

Líbí se mi, jak Cadfael (s Hughem v patách) pomáhá i těm nejskromnějším zamilovaným.

Ulala
09.03.2023 4 z 5

Skvělý příběh z roku 1144. Kousek historie, kousek víry, kousek dedukce a mezilidských vztahů. Co říct, kdyby nebylo té vraždy, tak docela pohodové čtení. Ale musím říct, že mi tento díl připadal trochu vyzrálejší a zápletka dobře propracovaná.

Jara 56
16.07.2022 4 z 5

Opět pěkné napsané pohodové prázdninové čtení.

Senza Jenka
15.04.2022 5 z 5

Na Případech bratra Cadfaela se mi líbí, že je to vždy kombinace - historické události, vražda, vlastně i romance...
K tomuhle dílu mám jednu výtku a těžko říct, jestli je na vině autorka, nebo překlad, ale špatně vyprané skvrny od krve opravdu nemají růžovou barvu.

alekis
20.12.2021 5 z 5

Byl zavražděn člověk, mladý pastýř, a to je skoro jediná smutná skvrna na této skoro humoresce...
Tři strany vedou v opatství debatu, komu připadne relikviář s ostatky svaté Winifredy, který byl ukraden, poté nedotčený nalezen, a poté zpátky na své místo dopraven. Tři strany si na něj činí z jistých důvodů nárok a každá vznáší své argumenty. Je to opravdu skoro legrační :-).
Naštěstí mladá velšská světice, jako už tolikrát, zasáhne a spor se vyřeší... Relikviář zůstane tam, kam patří a všechno ostatní se vysvětlí.
Toto je předposlední díl série a na ten, co zbývá jsem opravdu zvědavá.

haki34
04.12.2017 3 z 5

sice jsem váhala zda 4 či 3, ideálně tak 3,5...opět středověký poutavý detektivní příběh, kde mi ale vadilo (jelikož čtu sérii více-méně v náhodném pořadí) že se pořád ovolávají na minulost, na smrt Winifredy, na seznámení Cadfaela a Hugha a já nevím, co se tedy tehdy stalo... jinak OK, taková zlatá Cadfaelovská klasika....

SBH
21.06.2016 4 z 5

Jediná záporná vlastnost této knihy je, že se téměř nedá sehnat. Jinak je to klasický Cadfael - moudrý mnich, brilantní Hugh, milostný příběh, jemuž benediktin napomůže k naplnění, vražda a vyšetřování zločinu. Tentokrát do hry zasahují zázraky ve velkém a dokonce programově. Díky nim je nakonec pachatel dopaden, ale v té souvislosti mi trochu chybělo důvěryhodné zdůvodnění jednak brutálního činu, navíc souhry náhod, které k němu vedly.
Nemohu opomenout krásný básnický jazyk a poetické popisy krajiny. Vřele doporučuji.

tenax
27.04.2014 5 z 5

Není co dodat, opět skvělé jako celá série.

Tiama
31.03.2014 5 z 5

Jak je vidět, ne každý ušlechtilý počin vychází z dobrých úmyslů a naopak... Moc pěkný příběh se zajímavým koncem, který stojí za přečtení.