Svátky krásné hvězdy

Svátky krásné hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46641/mid_svatky-krasne-hvezdy-yIs-46641.png 4 85 39

Pražská rodina se dvěma dětmi (7letým Jakubem a 14tiletou Evou) se rozhodne oslavit vánoce u dědečka a babičky v Jizerských horách v kruhu širší rodiny. Do jednoduchého příběhu autor zakomponoval zvyky a obyčeje. Ve vyprávění o vánocích pražské rodiny v Jizerských horách připomíná autor původní smysl těchto svátků i tradice a obyčeje s ním spjaté.... celý text

Přidat komentář

Nofar197
13.02.2024 5 z 5

Vzhledem k faktu, kdy kniha poprvé vyšla, bych si troufla říci, že jde o celkem troufaly pocin. Přece jen v době vlády komunistů se pravý význam Vánoc potlačoval, mnohé hezké tradice byly zapomenuty a zejmena pro děti představoval tento křesťanský svátek především konzum v podobě hromady dárků, zranici, školní volno nebo pohádky v televizi. Pan Kozik čtenáře prostřednictvím své knihy a jejich hlavních hrdinů seznámil s nejen českými vánočními tradicemi, ale i se základními fakty oslavy Vánoc ve světě, navíc v krásném venkovském prostředí a s příjemnou rodinou.
Smutné je, že i více jak třicet let po pádu komunismu pro většinu zůstávají Vánoce opět jen svátkem konzumu, kdo dostane víc, kdo kam pojede na hory......

JointlieKat94
15.01.2024 4 z 5

To bylo tak hezké čtení, že mi po celou dobu úplně hrálo v uších "bejvávalo dobře"!

Četlo se to skoro samo a já měla úplně hřejivý pocit z toho, že "bejvávaly" ty Vánoce takhle hezké, vážně rodinné, se všemi zvyky a tak.

Stihla jsem jí přečíst v práci a jaké bylo mé překvapení, když jsem po konci šichty viděla venku padat sníh. Úsměv na tváři tedy přetrvává. :)

Tuhle si nechám a snad si jí příště stihnu přečíst před Vánocemi.


josska
25.12.2023 5 z 5

Četla jsem knihu na štědrý den a jsem nadšená,,pohladila mě po duši,,kouzlo staročeských vánoc,zvyky a obyčeje,líbí se mě obálka i název.Díky knižním střípkum jsem ji objevila a chtěla bych si ji přečíst už každé další vánoce....

Leona333
10.12.2023 4 z 5

I po tolika letech to je hřejivé, milé, nesobecké, laskavé, vánoční počtení. S dobrým svařáčkem v druhé ruce a natažených nohou u kamen, snad nic lepšího v tenhle sváteční čas není.
Tuhle krásně zasněženou nostalgii - Svátky krásné hvězdy, všem čtenářům doporučuji.

Kokoska92
07.12.2023 5 z 5

Příčinou, že nám je někde hezky, není přepych, ale pocit domova, a ten si mohou dát jen lidé a jejich hezké vztahy. Mám také potvrzeno životem, že člověk má darovat - a ono se mu to vrátí.

Krásné a milé čtení, které pohladí po duši a spolehlivě vás naladí na Vánoce. Stačí si uvařit hrnek horkého kakaa, vybavit se talířkem cukroví a užít si příběh, ze kterého sálá sváteční atmosféra plnými doušky.

bookcase
19.12.2022 5 z 5

Dala jsem si opakování, moje tradiční čtení pro vánoční čas. Nádherné, milé pohlazení po duši.

petr.trep
30.05.2022 5 z 5

Moc krasna kniha, ktera pohladi po dusi. Idealni cteni pred Vanoci.

mira399
10.01.2022 4 z 5

Jelikož jsem na tuto knížku již párkrát narazila v diskuzích o tom, co čtenáři rádi čtou v čase vánočním, tak jsem ji chtěla konečně také zkusit. Je to milý návrat v čase. Čte se to moc hezky, ale k úplnému pocitu, že to je to TO ono pro mě na vánoce mi v příběhu přece jen něco scházelo.

JaniMa
03.01.2022 3 z 5

Nenáročná milá knížka s porcí adventní nálady. Připomenutí vybraných vánočních zvyků bylo fajn, ale kouzlo, které tu mnozí opěvují, jsem v knize neobjevila. Asi nemám toho správného vánočního ducha...

intelektuálka
27.11.2021 5 z 5

Pěkné předvánoční pohlazení - takové, jaké jsem potřebovala....

O kouzlu staročeských vánoc, o vánočních tradicích a zvycích .... tak, jak si pamatuji z dětství .... a jak se snažím uchovat ....

V zasněženém kraji Jizerských hor - a dokonce i s příchodem Jezulátka ....

" a každé dítě dostalo pod stromeček knihu...." - tak to bývalo, a snad i je ....
Já jako jednu z prvních dostala Babičku Boženy Němcové ....

Pěkné to bylo vzpomínání ....

.... neb adventu je již nakrátko
a přede dveřmi Štědrý den .....

Formicka93
24.01.2021 5 z 5

Milá knížka, zahřála u srdíčka.

bookcase
16.12.2020 5 z 5

Naprostý skvost. Doporučuji nejen během adventního a vánočního období, vlastně ji můžete číst kdykoli, když potřebujete něco, co vás pohladí po duši a přenese do dětství.

Páájinka
05.12.2020 5 z 5

Nádherná knížka bo Vánocích.

Lessana
15.02.2020 4 z 5

Pohodový, nenáročný príbeh o pražskej rodine, ktorá sa rozhodne stráviť Vianoce (ne)tradične na vidieku u starých rodičov, so strýkom i tetou a následne aj ďalšími miestnymi i cudzokrajnými dobrými ľuďmi. Nadhodnotou je láskavý tón autora, milý humor, úprimná snaha o rozšírenie povedomia ohľadom vianočných zvykov vo svete, ako aj úcta k národným dejateľom a tradícii. Pánovi Kožíkovi sa podarilo navodiť naozajstnú vianočnú atmosféru, ktorá vás obklopí, aj keby ste knihu čítali v horúcom lete :).

Kopretina
05.02.2020 4 z 5

Moc milé počtení o době, kdy Vánoce byly o Vánocích a ne čtvrt roku před nimi. Kdy lidem stačilo být spolu a zasněžené kopce. Lehce naivní, plná náhod a šťastných konců.

BabaJaga11
12.01.2020 5 z 5

Moc hezká knížka, kterou jsem si ráda přečetla i teď, po Vánocích, když už jsem se k ní o svátcích nedostala. Je napsaná laskavým jazykem, srozumitelným i školním dětem, knížku si však určitě rádi přečtou i dospělí. Vlastně možná spíše dospělí – dětem nejspíš bude připadat popis Vánoc z doby "předmobilové" a "předinternetové" jako něco předpotopního. I když věřím, že kdyby měly možnost ocitnout se uprostřed sněhových závějí v chalupě prarodičů někde v horách, nakonec by i dnešní děti podlehly kouzlu Vánoc bez zbytečné techniky, v duchu krásných českých lidových tradic, podobně, jako se to stalo hrdinům příběhu v této knížce...

I když se mi knížka moc líbila, pošlu ji dál do světa. Nejen proto, že knih mám mnoho, času na čtení málo a místa na knihy ještě méně. Hlavní důvod je ten, aby se tato knížka dostala dál, k mým přátelům a kolegům, či jejich dětem. Věřím, že si ji stejně jako já užijí!

Ještě malý dovětek k zařazení této knížky pod téma Čtenářské výzvy 2020. Původně jsem myslela, že to bude žhavý kandidát na téma poslední, tj. kniha, která nesplňuje podmínky žádného z předchozích témat. Jenže pak jsem se pořádně podívala na obálku a jako botanička nemohla nepoznat rostliny plané mrkve (Daucus carota). Zkrátka a dobře, na obálce je (mimo jiné) květina, i když v zimě jsou nadzemní části mrkve suché, což je dobře vidět i na obrázku. Sice jsem chvíli váhala, zda se něco takového dá uznat jako květina - jenže když budete mít růži a usušíte ji, je to pořád růže a pořád květina. Takže jsem mrkev nechala ve květinách a s hledáním kandidáta na poslední téma můžu začít od začátku :-).

Market = )
01.01.2020 5 z 5

Tak z toho jsem byla vážně nadšená. To bylo tak milý, tradiční, sváteční a vtipný (ten vtip mě překvapil nejvíc). Určitě se ke knížce budu ráda vracet.

šuja
29.12.2019 5 z 5

Úžasná kniha

Knižní střípky
23.12.2019 5 z 5

Toto je opravdu kniha, která ve Vás stoprocentně probudí tu pravou vánoční atmosféru. Blízká bude hlavně generaci Husákových dětí, je to jakoby Vám před očima tančily vzpomínky na dětství. Je z ní cítit to pravé kouzlo Vánoc. Pan Kožík do příběhu vložil i vzpomínky na Vánoce Aleny Ladové, Ilji Hurníka, bratří Mánesů, dcery Mikoláše Alše, J.V.Plevy, Cyrila Boudy, Vrchlického...

Dědeček Evy a Jakuba nám zase připomíná zvyky a obyčeje chudého vesnického lidu a spoustu dalších důležitých věcí, na které v každodenním shonu zapomínáme, křesťanský význam nevyjímaje.

Pojďte se na chvíli zastavit a začíst se do tohoto skvostu. Nebudete litovat.

Klárai
23.09.2019 5 z 5

Krásná kniha, ze které úplně sálá pohoda a klid, taková milá psychoterapie pro dny, které by se mohly nechat označit jako "den blbec".