Svaté Terezie Ježíšovy Kniha o zakládání

Svaté Terezie Ježíšovy Kniha o zakládání https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340196/mid_svate-terezie-jezisovy-kniha-o-zakl-cTi-340196.png 5 12 2

Terezie v tomto svém osobitém textu popisuje snahu o zakládání nových klášterů.

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Antonín Ludvík Stříž
Originální název:

Libro de las fundaciones


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
13.03.2017 5 z 5

"Mezi hrnci putuje Pán."
Nejde o pouhé osobní zápisky z historie karmelitánské reformy. Terezie uvádí příklady dobré i nedobré praxe v životě komunit a připojuje své komentáře a rady pro sestry, které přijdou v budoucnu. V jedné z počátečních kapitol zdůrazňuje, že klidné ústraní není nezbytnou podmínkou pokroku ve vnitřní modlitbě - a při čtení knihy se toto téma vnucuje znovu a znovu, když milá "tulačka Boží" vrší vzpomínky na nesčetná zařizování, únavné cestování, komplikovaná jednání s donátory, představenými, měšťany, dělníky...

Tenhle kousek mi připadá velmi půvabný a příznačný pro Tereziinu osobnost:
"Ze všeho nejvíc mne však bolelo, že odmítají dát mi svolení. Rozhodla jsem se, že se správcem diecéze promluvím sama. Šla jsem do kostela u jeho domu a vzkázala jsem mu, aby mi laskavě dopřál rozmluvu. Vždyť už se jednalo víc než dva měsíce a každým dnem se vyhlídky na úspěšné zakončení menšily. Když jsme se setkali, řekla jsem mu, že je velmi skličující, když několik žen chce žít přísně v dokonalé odloučenosti od světa a nemohou jen proto, že se najdou lidé, kteří jim nedovolí takto sloužit Pánu, ačkoli sami nedělají snad něco lepšího, nýbrž žijí si pěkně v blahobytu a v pohodlí. S velkou odvahou, kterou mi dával Pán, řekla jsem mu ještě spoustu jiných věcí. Srdce se v něm pohnulo natolik, že dřív, než jsme se rozešli, dal mi své povolení."

Opravdu bych chtěla slyšet tu "spoustu jiných věcí", co mu řekla! :o)

Kromě duchovních rad a povzbuzení existuje ještě jeden důvod, proč tuto knihu s potěšením čtu. Můj přístup k okolnímu světu je docela přízemní - ráda se dívám na to, co je mi drahé, ráda se dotýkám, ráda fyzicky pobývám na místech, která pro mě mají význam. Pár takových chvil je zážitkem na mnohé roky. A když se probírám těmito stránkami, těším se, jak se snad jednou vydám do Španělska a prohlédnu si místa, kde žili své životy s Bohem ti, kterých si tolik vážím.

Kopretina
04.03.2016 5 z 5

Velmi mě v této knize oslovilo, jak sv. Terezie nikoho neobviňuje. Z popisu jejího života, resp. období zakládání reformovaných klášterů jasně vyznívá, jak ji mnozí znemožňovali její poslání, dokonce ubližovali; ona však se o tom zmiňuje jen okrajově a vždy tyto lidi omlouvá. Naopak, projevilo-li se jakékoli dobro prostřednictvím nějakého člověka, upřednostňuje ho a připisuje velké ctnosti.
A taky např: s. 82: "Je velmi žalostné, když je dnes svět tak nešťastný a zaslepený, že rodiče vidí čest svých dětí v tom, aby stále myslely na smetí pozemských věcí, vždyť přece jejich vznešenost nespočívá ve věcech, které dříve či později skončí!"
Nebo s. 226: "Ze zkušenosti totiž už dávno vím, že se člověk vždycky zklame, podniká-li něco pro lidskou chválu a brzy ho přejde i ta malá radost, kterou snad z chvály má. Lidem se totiž dnes líbí to, zítra zase ono. Co včera chválili, na to budou zítra nadávat."


Štítky knihy

světice řeholní, klášterní život

Autorovy další knížky

Terezie od Ježíše
španělská, 1515 - 1582
1991  95%Hrad v nitru
1991  93%Život
2002  93%Cesta k dokonalosti
1991  97%Kniha o zakládání
2004  50%Vnitřní modlitba

Kniha Svaté Terezie Ježíšovy Kniha o zakládání je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x