Svatá Lucie

Svatá Lucie https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178053/svata-lucie-Gew-178053.jpg 3 1 1

Sicilská mučednice. Podrobný popis úcty ke svaté Lucii napříč staletími a uměleckými žánry: v hudbě, v literatuře, ve výtvarném umění. Stopy jejího života jsou epochální. Autorka s vědeckým klidem analyzuje dobové legendy světice. Lucie je patronkou lidí, kteří mají problémy se zrakem. Ale též těch, kteří propadli neřešitelné závislosti na drogách a jiným nabídkám.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Refugium Velehrad-Roma
Originální název:

Lucia la martire


více info...

zuvacka
zuvacka
21.07.2023 3 z 5

Rozumiem, že kniha tohoto druhu musí byť napísaná triezvo. Poháňala ma však zvedavosť niečo sa dozvedieť a keďže legendy sa nepatria, zostalo skôr pri ich spochybňovaní a sumarizácii histórie kultu, existujúcich sôch, obrazov či web stránok. Niežeby to nebolo cenné, len človek nezistí z čohože to nadšenie pre Luciu, pre tvorbu toľkých diel súvisiacich s ňou, vlastne pramení.

Citát:
"Jak vysvetlit úctu ke svaté Lucii v protestantském Švédsku? Ačkoli protestantizmus nezná žádné uctívaní svatých, každoročně procházejí ve Švédsku o dies natalis svaté Lucie, 13.12., krajem bíle oděné dívky s korunou ze svíček na hlavě. I když, jak jsme řekli, je Švédsko po staletí protestantskou zemí a bylo zde zvykem ničit vše, co bylo spojeno s katolickým vyznáním, přesto, jak informuje Oloph Odenius, profesor teologie a švédský filosof, existuje mnoho dokumentů týkajících se svaté Lucie ze Syrakus. V 15. století byla za Gustava I. Vasy ve Švédsku zavedena luteránská reforma a z této doby také pochází mnoho pergamenových archiválií týkajících se oficia svaté Lucie."