Švábi

Švábi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165557/bmid_svabi-eEl-165557.jpg 4 4117 594

Harry Hole série

< 2. díl >

2. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B12 nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu – za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Kakerlakkene , 1998


více info...

Marry123
Marry123
25.03.2024 4 z 5

Pro mě byl tenhle díl slabší, hodně se vše točilo kolem politiky. Ale ve finále jako celek dobré, napínavě do poslední chvíle a Harry je prostě Harry, nevím proč ale baví mě ten chlap :D... Amen

Jordanka9
Jordanka9
20.03.2024 5 z 5

2. díl série s HH, pro mne již několikátý, nečtu chronologicky, ale jak se mi knihy v knihovně dostanou pod ruku. Zde Harry ještě mladý, ale má již za sebou velký úspěch v Austrálii. Tentokrát je vyslán do Thajska vyřešit vraždu norského velvyslance s podmínkou: velice diskrétně. Setká se se svéráznou komisařkou- je z nich dobrá dvojka. Příběh od první stránky napínavý, plný zvratů a nečekaného rozuzlení. Rozhodně si počtete , doporučuji a jak jinak - dávám 5 !


sgjoli
sgjoli
17.03.2024 3 z 5

Po prvním díle série, který mne vlastně bavil, jsem věděla, že budu chtít s Harrym Holem ještě pokračovat. A tak jsem se pustila do Švábů.
Byť je Harry Skandinávec, tak i v druhém díle se při vyšetřování ocitá mimo svoji domovinu - tentokrát zavítá do exotického Thajska, aby pomohl s případem. A mne tenhle aspekt dost bavil. Myslím, že ta lokalita tomu příběhu dává docela šmrnc a nabízí trochu něco nového, co čtenář detektivek/thrillerů moc nepotká. Aspoň pro mne to prostředí dělá hodně a díky tomu je to pro mne i nějak víc zapamatovatelnější. Pomáhá mi to minimálně tuhle sérii odlišit od řady jiných sérií, které se v tomhle žánru rojí jak o život.
Harry tu zase předvádí vyšetřovatelskou akrobacii - všímá si detailů a vzorců, co ostatní přehlédnou. A díky tomu je tak dobrý. Přesto pro svoji povahu a alkoholickou historii nemá u svého domovského policejního oddělení nemá takovou náklonnost. A ty lidi mu to fakt dávají se*rat. Je to takový skoro až vyvrhel toho policejního společenství, chce se mi říct. A přesto mně jako čtenáře něčím uchvacuje. Doma bych ho mít asi nechtěla, ale jako postava mne prostě baví.
Zápletka případu je opět pěkně zamotaná. Přiznám se, že tentokrát jsem občas měla problém se orientovat v tom, co se děje, a držet myšlenku. Ale to může být dané tím, že jsem poslouchala příběh jak audio a možná jsem jen nedávala na 100 % pozor.
Jinak si n audioknižní podobu nestěžuji. Knihu namluvil Hynek Čermák, jehož přednes sám o sobě byl příjemný na poslech.
Nakonec dávám 3 hvězdy a jo, v téhle sérii ještě pár dílu zkusím a uvidíme, jak a kam se to vyvine.

Anna27
Anna27
02.03.2024 4 z 5

První díl se mi líbil o maličko více, ale i tak to bylo zajímavé a jako audioknihu určitě doporučuji - Hynek Čermák se poslouchá velice dobře. Baví mě, že autor popisuje danou zemi ve které se Harry nachází a i povahu místních obyvatel se kterými se setkává. A taky tu bylo méně alkoholové trapnosti, než v předchozím díle. :D

Kosta96
Kosta96
02.02.2024 3 z 5

Druhé dobrodružství Harryho Holea mě nezaujalo tolik, jako to první. Rozhodně se ale nejedná o špatné čtení. Naopak jde o kvalitní detektivku, kde nechybí napětí a překvapení.

Mája777
Mája777
14.01.2024 5 z 5

Pro letošní rok jsem si dala vlastní výzvu, a to znovu přečíst celou sérii HH.
Tak a druhý díl je za mnou a líbil se mi stejně jako kdysi. Harry tady nepije a věnuje se vyšetřování. Kniha se čte velmi dobře a dokáže vás úplně pohltit. Doporučuji.
(14. 1. 23 - 1 194 - 3)

Filomena1961
Filomena1961
30.12.2023 3 z 5

Další v pořadí druhá detektivka s komisařem Harrym odehrávající se v Thajsku. Tentokráte se Harry snaží vypátrat vraha norského velvyslance, také vyvíjí velké úsilí zbavit se své závislosti na alkoholu. I když jeho nadřízení předpokládají, že se Harry při vyšetřování dá ovlivnit a zmanipulovat, samozřejmě tomu tak není a Harry své vyšetřování přes veškeré peripetie dotáhne do zdárného konce. Musím se přiznat, že tentokráte jsem vraha správně tipovala. Jinak tento díl mi připadal trochu slabší jak první.

Dietwithstyle
Dietwithstyle
25.12.2023 4 z 5

Kniha se mi četla lépe než první díl, text se mi nezdál tak náročný. Příběh fajn, dozvěděla jsem se dost zajímavé věci o Bangkoku

princesse
princesse
20.12.2023 4 z 5

Moc mě potěšilo, že Harry se trochu uklidnil co se alkoholu týče. Opravdu moc. Scén se zvracením a opileckým blouzněním bylo v prvním dílu na můj vkus přespříliš. Jinak opět úchylárna na entou. Vůbec se Harrymu nedivím, že mu z toho bylo zle a že on něco snese. Četlo se to samo, děj nevázl a i přes nějaké ty přehnané a méně pochopitelné scény, jsem spokojená. Určitě si v dohledné době přečtu i další díl.

Pampalini
Pampalini
02.12.2023 3 z 5

Příběh střídá lepší a horší pasáže, někdy dokonce nudí. Celkem se jedná o tuctovou detektivku v zaujímavém prostředí. Vyšetřovatel je génius s postřehem hodným Sherlocka. Jako koření slouží občasné bizarnosti, sex a násilí. Kdysi dáno se mi to líbilo víc, teď jsem asi poněkud náročnější. Nesbo umí dialogy, které všechno táhnou. Hodně vázne když má popsat děj nebo akci.

Ratatka
Ratatka
21.11.2023 4 z 5

Harry mě baví, styl psaní mě baví, prostředí mě baví. Trošku mi vadí kolik pokusů o vraždu Harry po "bondovsku" přežije, ale to k tomu asi patří. V závěrečných scénách jsem se trošku ztrácela, nicméně ráda budu ve čtení dalších knih pokračovat.

Araso
Araso
19.11.2023 3 z 5

Popravdě - do Švábů jsem se pustila jen proto, abych se prokousala k dalším dílům. Kniha splnila očekávání... no žádné nebylo. Je za mnou a mnohem víc se těším na ty další! Tak vzhůru do dalších dílu od Nesba ;-)

Haloon
Haloon
06.11.2023 4 z 5

Často čtu, že nejslabším dílem série o Harry Holeovi, bude Netopýr, ale za mě ho o chlup trumfnou právě Švábi. Nedokázal bych říct nic, co se mi nelíbilo, snad kromě toho, že mi přišel takový nejvíce nemastný, neslaný. Postavy i prostředí jsem si oblíbil, ale vyloženě nezamiloval. Vražda a vyšetřování mě určitě zaujaly, ale vyloženě neposadily na zadek. Je to skvělá krimi, vlastně nadprůměrná, ale není z nejlepších, jak jsme od autora zvyklý.

hajrys
hajrys
26.10.2023 4 z 5

Noooo, druhá kniha byla lepší. Děj se již tolik nevlekl, ba naopak. Ubylo alkoholových opojení a krom té hrůzy, která byla kolem příběhu, to bylo docela fajn. Asi mu dám ještě šanci.

jan14s
jan14s
26.10.2023 3 z 5

Kriminálek zatím nemám moc načtených, takže nemohu srovnávat. Tento díl mi přišel čtivější než ten předchozí. Děj se nikde nevlekl, ke konci do sebe vše zapadalo. Líbilo se mi, že si až do konce nejste úplně jistí kdo je vrahem. Celkově to byla pro mě příjemná četba a těším se, až dočtu zbytek.

LubosHacala
LubosHacala
15.09.2023 3 z 5

Zkouším číst tuhle sérii znovu, tentokrát v tom pořadí, jak byla napsaná. Musím říct, že druhý díl je mnohem lepší než první. Ale pokud se vám nepozdával, nenechte se odradit, cca od pátého dílu to bude jízda. A pokud se vám do téhle knížky nechce, s klidným svědomím ji vynechejte. Nestane se v ní nic, co by mělo význam pro další díly.
Pozn. Možná byste si měli zapamatovat, že Harry je alkoholik a že má mírně postiženou sestru. Víc vědět nepotřebujete.

Melanka
Melanka
03.09.2023 2 z 5

Po dlouhé době jsem se díky čtenářské výzvě rozhodla, že opět zkusím Nesba. A zase jsem zjistila, že to není nic pro mě. Překombinovaná, nepravděpodobná a v závěru nudná detektivka.

Pazďa
Pazďa
24.08.2023 3 z 5

Furt to není top ale druhý Harry mě bavil podstatně víc než Netopýr. Nové prostředí a vedlejší postavy byly super, děj měl větší spád a vyšetřování více zvratů. Vyšší hodnocení si zatím schovávám, věřím, že tato série má potenciál jít kvalitativně ještě výš.

Lely
Lely
10.08.2023 4 z 5

Kniha je čtivá, napínavá a nechybí ani překvapivé rozuzlení. Četla se mi lépe než první díl série.

Kekik
Kekik
21.07.2023 5 z 5

První díl jsem četla v dubnu roku 2022. Jeho čtení mě zklamalo, a proto jsem čtení druhého dílu odkládala. Bála jsem se, že mě kniha zklame.
Nezklamala. Naopak. Chytla mě od prvních stránek a už nepustila. V příběhu Švábi se setkáme s tolika hnusy, že i kdybych měla šanci jet do Bangkoku, nejela bych. Hrozné, co vše se zde děje. Vážně se divím, že sem vůbec někdo jezdí na dovolenou.
Případ byl velmi napínavý. Vraha jsem odhadla, ale úplně jistá jsem si nebyla. Konec akční, což jsem očekávala. A vtipy také zafungovaly. Na čtení třetího dílu se těším rozhodně více než tomu bylo před rokem.

Čtenářská výzva 2023: Téma 5. Kniha, jejíž hlavní postava je alkoholik.