Sústreď sa na vraždu

Sústreď sa na vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487240/bmid_sustred-sa-na-vrazdu-Rjb-487240.jpg 4 171 39

Björn Diemel si ako trestný obhajca žije na vysokej nohe. Päťciferný mesačný plat, obrovská kancelária, služobné auto, obleky na mieru... Byť diablovým advokátom má svoje výhody. Cena za ne však zvyčajne býva vysoká, pre Björna to znamená rozpadávajúce sa manželstvo a dcéra Emily, ktorú takmer nevída. Manželka mu dá ultimátum – buď začne navštevovať kurz sústredenia, aby zmenil svoj život k lepšiemu a našiel rovnováhu medzi prácou a rodinou, alebo môže mrznúť pri vyhasnutom rodinnom kozube. Björnova počiatočná skepsa sa vyparí, len čo zistí, že zásady kurzu Predbiehame pomaly dokáže elegantne aplikovať na svoj hektický život. Predýchava, nehodnotí, vytvára si časové ostrovy, vypína si mobil, striktne oddeľuje prácu od voľného času. A keď sa už zdá, že pomaly začne levitovať, vďaka dobre mieneným radám svojho mentálneho kouča „uvarí“ v kufri mafiánskeho bosa a stane sa jeho samozvaným nástupcom. Dokonale zharmonizovaného Björna však ani to nemôže zaskočiť. Dôležité je sústrediť sa na jednotlivé úlohy. Riešiť ich postupne, jednu po druhej. Vtedy je úspech zaručený. Aj mentálny kouč to hovorí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Achtsam Morden , 2019


více info...

Přidat komentář

Jihočech427
25.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha! Propojuje klíčové praktiky všímavosti s dobře vystavěným příběhem. Rozjezd je pozvolný, ale pak to jede až do konce. Poslouchal jsem v audio formě při cestování a bylo po parádní.

Kaduri
14.01.2024 4 z 5

Audioknihy som chcela vyskúšať už dlhšiu dobu. A prvá knižka, ktorú som týmto spôsobom "prečítala", je práve "Vraždi všímavě".
Je to popravde iný zážitok. Hlas pána Čtvrtníčka mi sadol. Znelo to ako film od Quentina Tarantina. Vlastne sa mi pri počúvaní knižka premietala pred očami ako skvelo natočená gangsterská groteska.
A o čo teda ide?
Björnovi Diemelovi, B-advokátovi pochybných existencií, sa moc nedarí. Súkromne ani pracovne. Žije v neustálom strese. Privolí preto účasti na kurze "Mindfulness" Joschka Breitnera. Akurát sa naučené princípy kurzu rozhodne aplikovať dosť nekonvenčným spôsobom...
Vtipná, trefná čierna komédia.
Skvelo som sa bavila.
Za mňa 4,5 hviezdičiek.

"Vydělávám si peníze tím, že konám dobro pro špatné lidi. Tečka."

Dýchal jsem a dál se soustředil na své pocity. Zatracená nuda.
„To je tedy všímavost?“ pokusil jsem se zakončit cvičení.
„Pokud se právě teď soustředíte na svůj dech, pak jste všímavý. Přesně tak.“
„A tím nějak změním ty debily kolem sebe?“ zeptal jsem se.
„Ne. Tím změníte svou reakci na ty debily.“
„Takže ti debilové nezmizí?“
„Ne, ale zmizí jejich vliv na to, jak se cítíte. Ještě cítíte zúžený dech, ztuhlou šíji a křeče v žaludku?!“
Znovu jsem se zasoustředil na své pocity. Všechno bylo pryč. Neuvěřitelné.

Velkým problémem naší doby je permanentní dostupnost. Díky chytrým telefonům. Je neskutečným výsměchem reálnému životu říkat „chytrý“ přístroji, který nám dokáže přes telefon, e-mail, WhatsApp nebo čím vším možným kdykoli a kdekoli poslat do naší vlastní kapsy peklo pracovního světa. „Telefon permanentního neklidu“ by bylo trefnější označení.


Zuzaa
24.12.2023 2 z 5

S přehledem nejhorší přečtená kniha, letošního roku. Zbytečně brutální, překombinované, nelogické a vůbec ne vtipné. Všímavost tam byla napasovaná úplně uměle a při čtení jsem měla jediný pocit - ztráty času.

patricia8137
22.12.2023 5 z 5

Kniha SÚSTREĎ SA NA VRAŽDU je prvým dielom knižnej série s rovnakým názvom a mojou prvou prečítanou knihou od nemeckého autora Karstena Dussa. Musím sa priznať, že keď som sa dozvedela, že sa jedná o mafiánske krimi, tak som mala menšie obavy, či sa mi kniha bude páčiť. Po prečítaní anotácie mi odľahlo, keďže obľubujem knihy, v ktorých sú hlavnými hrdinami advokáti. Keď som sa do knihy pustila, všetky obavy opadli a ja som sa do nej veľmi rýchlo začítala. Najviac sa mi páčili úryvky príručky z kurzu sústredenia, ktoré nájdete na začiatku každej kapitoly. To, ako ich hlavný hrdina Björn využil vo svojom súkromnom, ale hlavne pracovnom živote bolo veľmi vtipné a nápadité. Táto satirická detektívka s prvkami čierneho humoru sa stala v Nemecku bestsellerom a pripravuje sa jej filmové spracovanie, ktoré si určite nenechám ujsť. Čítanie som si užila, príbeh ma pobavil a určite si prečítam aj druhý diel.

Corso
11.12.2023 4 z 5

Pribeh milujuceho otca a manzela o tom, ako si moralne zdovodnit aj nemoralne rozhodnutia. Navyse vcelku vtipne. Asi zacnem citat aj ja tie motivacne a sebarozvojove sracky :)

Marek82
16.11.2023 5 z 5

Kniha, ktorú treba brať s nadhľadom a potom sa naozaj zabavíte. Prepojenie na rozvojovú literatúru je nápadité a ku knihe môže pritiahnuť aj tých, ktorí ju inak nevyhľadávajú. Samotné princípy sústredenia sú prehľadne a podrobne popísané na začiatku každej kapitoly, ich aplikáciu do praxe a celý príbeh treba brať s rezervou, uvoľniť sa a nechať sa unášať absurdnými situáciami. Ja som sa zabavil, aj niečo dozvedel a to nie je vždy samozrejmosťou. Počúval som audio so skvelým M. Kráľom, ktorý tomu dal ďalší rozmer.

esma
04.11.2023 4 z 5

Slyšeli jste někdy o kurzu s pokynem Predbiehajme pomaly? Po přečtení knížky resp. jejího poslechu pochopíte, že by vám mohla zachránit i život.
Sústreď sa na vraždu - audio s Milom Kráľom.

Borntobike
21.10.2023 4 z 5

Geniální blbina!

mnohoknih
29.09.2023 4 z 5

Jak se z advokáta stane vrah a šéf mafie? Snadno, stačí si všímat nejen svých pocitů, ale i pocitů ostatních ve svém okolí. Pravda, zní to trochu ezotericky a první 90 stran jsem si říkala, že jsem udělala chybu, že to čtu. Ale pak jsem si všimla, že nevěřícně zírám na text a začínám se pochcechtávat. No a taky musíte mít za manželku ženu, která rozhodne, jaký život máte vést. A v neposlední řadě musíte mít dceru Emily (to jméno je důležité), která naprosto přesně chápe koncept ostrůvků času. Přestože je to v podstatě gangsterka, stejně tomu padouchovi držíte palce. Naprosto mě dostala školka jako forma úplatku. A moc se mi líbí, že má každá kapitola svůj název a odstavec z knihy osobního rozvoje. To, jak Björn tyto myšlenky aplikuje na svůj život, je věc druhá a rozhodně vtipná. Pomalý začátek je odpuštěn.

brabofka
31.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Vtipné, originální a neotřelé. Docela mě to pobavilo. Hodně připomínalo Staříka a nebo Oveho. To máte tak. Jeden den pracujete v prestižní právnické kanceláři a máte na starost klienty, kterými se ne zcela chce tato kancelář prezentovat. Ale peníze jsou peníze. Do toho máte ultimátum od manželky. Musíte si srovnat svůj profesní život, tak abyste měli čas i na svou dceru. Takže navštívíte kurz všímavosti a spolu se získanou brožurou s návodem jak žít všímavě, začněte svůj život měnit. Bohužel to s sebou nese i sem tam nějakou vraždu, vyřízení si účtů v rámci zločinecké organizace a zavedení policie na falešnou stopu. Všechno uvedené vlastně směřuje k tomu, že místo mandanta stojíte v čele a jste hlavním mafiánem.
Za mě to bylo fajn, vtipné, oddechové. Určitě si přečtu i druhý díl.

Verrrunka
28.08.2023 4 z 5

Jelikož jsem na tuhle knížku slyšela samou chválu a jak je to vtipný, nemohla jsem si to nechat ujít. A taky jsem do toho šla s obrovských očekáváním...
A asi proto mi na začátku dost trvalo se vůbec začíst, zvyknout si na ten styl a pochopit autorův humor.
Ale když už jsme najeli na stejnou vlnu, tak jsme se fakt kolikrát neudržela a při některých scénách jsem se smála i nahlas.
Trochu mi to tím bizárem připomnělo Backmana a jeho Úzkosti a jejich lidé, tam to taky byla snůška šíleností a mělo to svoje důvody.
Takže pro milovníky klasiky to úplně není, pokud si ale chcete hodit nohy nahoru a zasmát se, určitě bych se nebála tohle zkusit.
Protože tohle je hodně neotřelá záležitost!

Aleen
04.08.2023 5 z 5

Dostala jsem důvěryhodné doporučení a zpětně za něj velmi děkuji! Protože tato neotřelá tak trochu detektivka, vycházející ze zásad mindfulness, mě příjemně pobavila. Autor vtipně manipuluje myslí unaveného, a do kouta zahnaného muže, právníka mafie, ale hlavně otce a také trochu manžela. I když možná spíše hlavní hrdina manipuluje zásadami všímavosti, aby si ospravedlnil své jednání :-) Musím přiznat, že jsem fakt hodně držela palce, aby mu ta vražda prošla!

Vesmich
12.07.2023 5 z 5

Přijímací řízení do mateřské školky, práce s dotacemi na bohulibé ekoprojekty a všudypřítomné laté, mě naprosto uchvátily. Nápad je to náramný a vzhledem k tomu, jak dobře se v Německu kniha prodává, možná to není s tamním obyvatelstvem až tak ztracené...

iva23
11.07.2023 5 z 5

Po Hlavě XXII a Stoletém staříkovi další kniha u které jsem se smála.

Luci19346
09.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Nikdy by mě nenapadlo, že se u detektivky tak nasměju. Možná to bylo tím, že to nebyla úplně detektivka. Spíše mi to přišlo jako ironická knížka o seberozvoji, kterou podtrhoval fakt, že z právníka se pomalu stane mafián.

tami1
25.06.2023 5 z 5

Vražedně zábavné čtení.
Myšlenkové pochody Björna jsou tak brilantně zamotané, že mi až přecházel zrak. Princip je jednoduchý, se všemi to myslíte extrémně dobře, ale se sebou pochopitelně nejlíp.

Prostě:
"Cesta do pekel je dlážděna samými dobrými úmysly."

PetraCy
21.06.2023 5 z 5

Opravdu vražedně zábavný krimi román...
Dobře se čte, napínavý a zábavný do konce...

Etule
15.06.2023 4 z 5

Tohle byla vážně zábava! :D Je pravda, že ke konci už mě trošku rozčilovaly výňatky z příručky. Nicméně posloucháno jako audio kniha a fakt jsem se bavila, takže za mě pohoda. :)

katerina3633
01.06.2023 4 z 5

Originální nápad spojit krimi a příručku osobního rozvoje, tedy v současné době populární témata. Parodie je to úžasná. Autor mi svým humorem sednul, gangstaři a školky, B mandanti a B advokáti, puberťáci s mobily na zapadlém parkovišti (pech jako blázen), zajímavé způsoby vražd, masakry v duchu pohody a vnitřního klidu. Rozhodně doporučuji jako odpočinkovou četbu pro pobavení.

petgona
23.05.2023 3 z 5

Neprislo mi to az take vtipne a od polovice som zacala viac-menej preskakovat pasaze z "prirucky". Obcas trochu krcovite a nelogicke, a v podstate vsetky postavy posobili tupo az na Bjorna, ktory sa teda tvari ako najvacsi kriminálny mastermind. Mozno este Sasa by mal u mna male plus.
Ale strasne to nebolo a mozno by som si precitala aj dalsi diel, len aby som zistila, kedy sa to Bjornovi rozpadne pod rukami.