Susanin efekt

Susanin efekt https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381229/bmid_susanin-efekt-Q38-381229.jpg 4 83 25

Skandinávská kriminálka, jak má být, od jednoho z jejích knížat, autora Citu slečny Smily pro sníh. Zde se však do tradičně temného žánru, nepostrádajícího scény nepopsatelného násilí a ještě lepšího sexu, míchá i politická fantasy a černý humor. Susan Svendsenová má totiž jednu nevšední schopnost: umí kohokoliv přimět k tomu, aby jí vyzradil své nejsvětější tajemství a nejryzejší přání. Na cestě po Indii se jí to však nevyplatí a teď jí hrozí vězení (indické...). Dostane však nabídku od jistého vysoce postaveného člověka, který jí může umožnit okamžitý návrat do Dánska, pokud mu ovšem vyjde vstříc v jednom supertajném mezinárodním komplotu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

Effekten af Susan , 2014


více info...

Přidat komentář

Nermal
17.07.2022 odpad!

Vyjádřím se stručně. Základní myšlenka dobrá, způsobem podání čtenářům naprosto nestravitelná.

Pítrs85
28.04.2022 2 z 5

Bohužel, po celou knížku jsem se nedokázal naladit na autorovu vlnovou délku, styl, jakým je napsaná, mi absolutně nesedl. Problém mám už hned s hlavní hrdinou, pač takto nesympatickou literární postavu jsem už dlouho nepoznal. Navíc, samozřejmě existují výjimky, si pořád myslím, že spisovatel by neměl mluvit v první osobě přes ženskou postavu, to ať nechá na spisovatelkách, však jich máme šikovných spoustu. Mělo to světlé chvilky, snad i záchvěv originality, ale jako celek mi to připadá jako jedno velké prázdné nic. Za rok už nebudu vědět, o čem kniha byla.


Robodruh
07.01.2022 5 z 5

Taky se vám někdy stane, že si knížku záměrně šetříte, aby vám čtení déle vydrželo? Já to mám vždy s Peterem Høegem a ani tato kniha není výjimkou. Prostě mě baví ta směsice vtažení do děje přes detektivní zápletku, severský smysl pro humor, abstrakce na hraně a hloubka témat, které se v příběhu objevují jakoby mimochodem. Není to čtení pro každého, Høegův styl je dost osobitý a možná že vám nesedne. Anebo ano, a pak se mu zaručeně plně odevzdáte a nebudete řešit, že vás vás děj někdy zavede mimo realitu, protože to je právě to, co vás baví :)

Stoklaska
14.10.2020 4 z 5

Čekala jsem něco podobného jako Cit slečny Smilly pro sníh a nebyla jsem zklamaná. Detektivní zápletka je až v druhém plánu, bavily mě mistrné popisy situací, ve kterých Susan uplatňovala své neobyčejné schopnosti.

parvitas
25.04.2020 4 z 5

Ale toto je vážne dobré! Susan má rodinu, ktorá sa v Indii dostala do problémov a hrozí im väzenie, ale ak získa v Dánsku dokument zo zasadnutia komisie, ktorá varuje ľudstvo pred katastrofami, a inak vraj oficiálne neexistuje, tak sa to nejako vyrieši. Susan má schopnosť vyvolať v ľuďoch úprimnosť a zdôverujú sa jej, aj keď to nechce. Bavím sa. Aj keď by som po knihe nesiahla, nebyť známeho mena autora, obálka by ma odradila. :wink: Odporúčam!
p.s. keď tak s odstupom času nad tým rozmýšľam, tak asi by som od Susan nečakala také mega kúsky, ako čo ona stvárala, ale čo už. Nemôže byť každý superman, ale Supermama áno.

JáJejí
19.03.2020 5 z 5

Romány Petra Hoega jsou pořád stejné. Na stejnou kostru postav, míst a zápletek ten člověk ale dokáže nabalit "maso", nebo vlastně "tkáň", to je stravitelnější i pro vege~, natolik podmanivou, že ji i dávno netrénovaný gramota/tka dokáže shltnout v pár dnech. Autor používá velmi stručné věty, celé dílo frázuje do krátkých a vskutku odsýpajících kapitol.

Vůbec se nedejte odradit anotací, ta líčí past na klasické detektivkáře a ti jsou pak podle reakcí v diskusích zákonitě zklamáni.

Naopak, kdo četl třeba první, legendární, "zdrojovou" knihu Cit slečny Smilly pro sníh, může být nadšen.

Kniha je opět plná pozorování lidského pinožení s ironickým a přitom hluboce obdivným způsobem. Ten člověk toho o lidské duši, povahách, egu a temnotách musí vědět opravdu hodně. Neméně pak o historii a současnosti, a to ještě spoustu lokálních narážek na dánské reálie nedokážu rozšifrovat.

Navíc, kniha se točí okolo přípravy jednotlivých států na selekci svých občanů na ty, které je třeba SOBECKY zachránit, a ty, kteří si musí poradit sami.

A samotná Susan je eroticky neodolatelná pro široké spektrum postav i čtenářů/čtenářek, nejen proto, že je obdařena darem nesilikonovým! Zmínky o její fyziognomii, make-upech, outfitech a doplňcích jsou tak řídké, že vám mohou občerstvit instáčovými filtry zakrnělé buňky pro vlastní fantasii.

Jestli mám ještě větší guilty pleasure, než české překlady Haruki Murakamiho, pak jsou to překlady Petera Hoega. Naštěstí nejsou tak časté, takže se mi zatím neomrzely.

*****

"Thit a Harald šli spát. Oba se uložili v Haraldově pokoji.
Takhle to občas dělají odmala. Otevřu dveře a dívám se na ně. Pohled, jak oba spí ve stejné místnosti, mě odjakživa naplňuje radostí i smutkem zároveň. Radostí z jejich vzájemné solidarity. A smutkem z toho, že se vždy spojovali jen proti tlaku zvenčí.
V měsíčním světle, které na ně dopadá, mají pleť téměř průhlednou. Aniž bych s tím mohla něco dělat, vybavuje se mi Grossetestova kosmologie světla v jeho díle On Light, Newton popisující světlo jako látku ve své Optice, Euler, Young, Maxwell a dále přes Plancka a Einsteina pak Andrea Finková a její kvantově-optické pokusy ve spolupráci s Gangierem. Pět set let bádání, které lze shrnout tak, že pořád nikdo neví, co světlo vlastně je.
Já to najednou vím. Nacházím odpověď přímo v měsíčním světle na tvářích dvojčat.
Světlo je ve skutečnosti pohlazení."

Část první, kapitola 35, s. 186

soukroma
03.02.2020 4 z 5

Zvláštní thriller s předzvěstí apokalypsy: mnoho napínavých a ještě více znepokojivých dějů a vizí, v úvodu hodně fyziky a přírodních věd vůbec, Nobelistů a moc až moc chytrých jedinců (včetně teenagerů), s pár rodinnými tajemstvími a osobními dramaty, což se přelije v druhé půli spíš k politicko-vojenskému tématu "zachování" světa, utajování, únosům a vraždám, brutálním.

"Je to něco jako hudba v supermarketu. Slyším to odjakživa. Je to písnička o tom, že je všechno v pořádku, že můžeme být v klidu, že máme všechno, co potřebujeme. Starají se o nás, radosti neberou konce, my se jen potřebujeme opřít do opěradla a užívat si života. Je to zpěv Sirén. Pro něj máme zapomenout, že žijeme v časovém okně otevřeném jen na chviličku. Pro něj máme zapomenout na hlad, který máme hlouběji v sobě. Ale já ne. Já jsem hladová věčně."

Jakkoli mi hlavní hrdinka nijak nesedla, byla tvrdá jak ocel, zneužívala své schopnosti (zejména "svůj efekt"), nerozpakovala se porušovat pravidla, překračovat zákon a bránit se až snad za hranici sebeobrany (vrtačka a vruty, vždy přítomné páčidlo), stejně jsem měla neodbytný dojem, že ten příběh psala žena (asi se dánský autor hodně opřel do své ženské stránky...).

"Cítím s ní. Je na tom cosi poctivého, když člověk celý život chce jednu jedinou věc. I když tou jedinou věcí je on sám."

V té knize je tolik absurdního humoru a situací, že by se čtenář mohl smát na celé kolo, kdyby to nemělo podtext a poselství, které to tedy má, a k smíchu není ani za mák. Poslední slova ale rozhodně černý humor (i jistou budoucnost) nezapřou:

"Dá se do zpěvu. Já pomalu odcházím. Oni jsou za mnou... Doufám, že jsou natolik invalidní, že se nezačnou rvát."

Pozn.: pro mě tahle kniha pěkně doplnila první přečtěnou Tichou dívku - v ní je to víc o filosofii, víře, náboženství a magii, zatímco Susan je o přírodních zákonitostech, vědě, výzkumu a vedení světa.
Zaujalo mě laterální jednání Susaniny rodiny: když nevíš jak dál, zaboč doleva (pro nás dost divný směr, tedy).
A taky pořád přemýšlím nad časně ranní "hodinou arzeniku", která snad následuje po hodině psa a vlka a má mít zvláštní vliv na člověka.

kadgam
22.11.2019 4 z 5

Nebolo to najľahšie čítanie. Kniha je viac ako jednoduchá detektívka.

Boogie007
12.10.2019 5 z 5

Jestli mě před léty hned napoprvé chytl "Cit slečny Smilly", tak to nebylo jiné ani tentokrát. Měla jsem trochu strach, z komentářů jsem vyčetla, že existují dva tábory. Jeden, který knihu hltá, druhý, který by knize přisoudil tak akorát funkci podložky pod kývající se stůl. Mě už od prvních stránek pohltila atmosféra a tempo, u kterého se nestihnete nudit. Jsou zde věci, které by mě u někoho jiného donutily knihu odložit, ale tady to jaksi patří k věci. Není to proto, aby čtenáře šokovaly, ale jen popisují ... prostě to tak u obyvatel Skandinávie je.

Disease
10.10.2019 5 z 5

Bavilo mě snad ješte víc než Smilla. Hoeg v top kondici. Je mi líto čtenářů, kteří to četli jako další "skandinávskou krimi" :-D

Marcela52
24.07.2019 5 z 5

Knihy tohoto autora vždy překvapí, takže i tentokrát jsem si opravdu početla. Není to jednoduché čtení, ale rozhodně je to dobrá literatura...

michalon
02.05.2019 1 z 5

Béčková detektivka pracující s konspiračním tématem, které je hloupé a těžko uvěřitelné.

IvaKo
23.04.2019 4 z 5

Mám ráda, když má autor originální styl a to P. Hoeg splňuje, takže i toto moje druhé setkání s jeho dílem mě bavilo. Příběh je poutavý, někdy napínavý, jindy vtipný a celkově dost k zamyšlení.

Nerevanin
04.04.2019 2 z 5

Upřímně nedoporučuji číst. Nápad celkem originální, provedení pokulhává. Motivace hlavní hrdinky se mění (respektive točí v kruhu) ob dvacet stran. Nevím, zda je na vině autor nebo překladatel, ale v knize jsou dosti zarážející logické chyby typu chození hlavní hrdinky o berlích a její skákání do oken ve stylu ninja o pár hodin později a další. Většina postav mi připadá nerealistická a postrádá hloubku a propracovanost. Ačkoli se celý příběh odpichuje od jakési asi série zločinů spáchaných hlavní čtveřicí, během celé knihy není vysvětleno, co vlastně udělala, takže to působí jako uměle vytvořená záminka k rozpoutání příběhu (což to patrně také bylo).

marvarid
21.02.2019 4 z 5

Je mi 43 let. Mám dvojčata v pubertálním věku. Pokaždé, když jim chystám jídlo, se mi malinko stáhne děloha (i když jsem to nikomu nikdy nepřiznala). Tím ale veškerá podobnost končí. Susan je superhrdinka. Nezná strach, nenechá se odradit, není problém, se kterým by si neporadila. Její superschopnost spočívá v empatii a ve vyvolání upřímnosti u svých protihráčů. Kniha je především vtipná, je místy napínavá a trochu se zabývá i vážnými problémy – především prokrastinací se kterou přistupujeme k problému nefunkčnosti demokracie jako politického uspořádání. Kritizovat nedokážu, pro Petera HØega mám obzvláštní slabost.

salamandrina
20.02.2019 2 z 5

Pro mě to je spíš Hoeg efekt: už třetí kniha, co od něj čtu a opět totál pusto-prázdno. U žádného jiného autora to snad nemám tak jako u něj. Prostě mě to nebaví, myšlenky odlétávají pryč a často prostě ani nedám ten děj. A to si nemyslím, že jsem debil. Prostě Hoeg je pro mě soukromej bermudskej trojúhelník.

MartinaP
19.02.2019 4 z 5

Zase jedna z knih, na které se nezapomíná. Moc chytrá kniha. Taky vtipná. Hodně odkazů na fyzikální zákony, dějiny Dánska. Ale nejvíce se mi líbila Susan a její páčidlo. Jo, a určitě chci jet letos do Kodaně.

sataras
01.02.2019 4 z 5

Slále mne Hoeg baví, i když trochu ve svém stylu přitvrdil...

Roberta
07.01.2019 5 z 5

Pro mě super kniha, zápletka trochu 'zuviel', ale vše odpouštím, pro ten doprovodný rej fyzikálních a jiných lahůdek.

Alma-Nacida
03.01.2019 3 z 5

Hoega znám, a tak mě jeho styl nepřekvapil, ale u Susan mi chybí jeho jinak obvyklá lehkost, s jakou se odvíjí děj jakoby přímo před očima čtenáře, jen co si na jeho počáteční chaos přivykne.
Je to pěkná kniha, ale pro mě nikoli autorova nejlepší.