Sundejte Hartmanna!

Sundejte Hartmanna! https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26073/bmid_sundejte-hartmanna-LBt-26073.jpg 4 51 11

Dva renomovaní američtí autoři Raymond F. Toliver a Travor J. Constable, ve své knize "Sundejte Hartmanna!" podávají svědectví nejen o životě nejlepšího německého stíhače druhé světové války Ericha Hartmana (*12.4.1922 - +20.12.1993), ale líčí i osudy válečného zajatace Hartmanna, který prožil více jak 10 let v táborech NKVD v Sovětském svazu. Čtenář má kromě bojovýchosudů možnost seznámit se s hrůznými metodami, jež sovětská moc používala nejen proti opozici ve vlastní zemi, ale i pro trestání válečných zajatců. ISBN 978-80-206-0688-4 (dotisk 2009)... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Holt Hartmann vom Himmel! , 1993


více info...

Přidat komentář

veronika5179
08.06.2023 5 z 5

Téměř 11 let v zajetí asi některým nestačí, jak si čtu v komentářích. Někteří čtenáři by nejraději chtěli, aby polovina knihy byla plná omluv, sypání si popelu na hlavu a nadávání na Třetí Říši.

Hartmann samozřejmě 10/10 :) eso všech leteckých es, nepřekonatelný.
Autoři pečlivě a šikovně zpracovali neuvěřitelný životní osud, který by vydal na několik knih.

Přiznejte se, čí pra(rodiče) ukořistili letecký deník a fotoalbum?

Tclaw
14.03.2020 4 z 5

Tomuto titulu bohužel plný počet dát nemůžu. Bojový duch a výsledky Hartmannovi upřít nelze, nicméně jak nádherně vystihl pan Čejka v dovětku, Hartmann jaksi opomíjí zmínit veškeré hrůzy, které Německo napáchalo. Přitom však moc dobře věděl na co má práva a jak s ním má být zacházeno. Odsuzuje poměry v ruském zajetí, ale neuvádí že nebýt války, kterou Německo začalo, nikdy by se tam nepodíval. V jednu chvíli jsem si při čtení i říkal, že je to prototyp klasického německého pyšného důstojníka - "...jsem štábní důstojník a pracovat nebudu!". Stejně tak mi přišlo i docela dost "vlezlé", jak se autoři hned od začátku snaží čtenáři vnuknout myšlenku toho, že Hartmann byl čestný, spravedlivý, chytrý, rytířský. To že nám to několikrát napíší v první kapitole, v samotné knize i závěru opravdu není nejlepší způsob propagace - působí to dosti podbízivě. Celkově bych řekl, že příběh zajímavý, ale napsáno je to místy trochu nešťastně.


Bulldog
30.06.2019 4 z 5

Doporučuji...

dadako
13.05.2019 5 z 5

Velmi poutavá knížka. Vrátil jsem se k počátkům mé četby, kdy jsem vlastně nečetl nic jiného než jen o letcích z druhé světové války a návrat to byl parádní. Když válka skončila a Hartmann byl zajat myslel jsem si že zábavnější část knihy skončila a zbytek mě již tolik bavit nebude. Ale byl to omyl. Jelikož jsem před pár týdny dočetl Souostroví Gulag mohl jsem porovnávat. Solženicin se párkrát zmínil a německých zajatcích jako pracovitých a stále při sobě držících. Zde je při pohledu zevnitř vidět, že ani jejich soudržnost nebyla nijak velká a rozdělili se na několik skupin, které šli často proti sobě. Kniha se mi moc líbila.

dearkiki
29.04.2019 4 z 5

Poutavě shrnutý životní příběh nejlepšího stíhače, kde se může čtenář seznámit i s několika dalšími slavnými členy jeho letky. Bylo zajímavé přečíst si o taktice, kterou Hartmann používal, ale i o jeho osobním životě, charakteru a myšlení. Samozřejmě, značná část knihy se pak zabývá pobytem v zajetí a vzpomínkami na tuto krušnou etapu. V duchu jsem si to mohla porovnat se vzpomínkami dalšího letce Hahna, které jsem četla o nějaký čas dříve. Knihu můžu jen doporučit. Navíc obsahuje i spoustu dobových fotografií.

Killingjoke
14.06.2017 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Poukazuje na to, v jakých podmínkách museli vojáci žít a bojovat. Popisuje utrpení lidí kvůli Hitlerovu fanatismu a později kruté zacházení s válečnými zajatci v pracovních táborech a vojenských věznicích... Američtí autoři Toliver a Constable nepohlížejí na Hartmanna jako na nacistického válečného zločince, nýbrž jako na manžela, otce a hlavně skvělého pilota, o kterém se ve světě moc nemluví. Sám Hartmann ani po letech v sovětském zajetí nepociťoval žádnou nenávist k Sovětskému svazu...

Radka Padka
13.02.2016 4 z 5

Tato kniha je sice poplatná své době vydání, ale přesto je výborná a stojí za přečtení. Neměl by ji vynechat nikdo, koho zajímají letecké boje a stíhací esa 2. sv. války.

hnusák
01.11.2015 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha, strhující příběh válečného letce.

LaKrec
31.03.2015 5 z 5

Perfektní kniha, která popisuje životní příběh nejlepšího německého stíhače 2.světové války Ericha Hartmana s neuvěřitelným kontem sestřelů na svém účtu. 352 sestřelů nepřátelských letadel. Člověka, který byl velice přímý,čestný,zásadový,zastával se práva a slabších. Se sportovním duchem, který se nezalekl ruského vyšetřování a praktik ruské tajné policie.
Po propuštění ze spárů ruského zajetí se setkal s politickou byrokracií a zájmy vyšších míst. Ale ani to nezlomilo jeho ducha...
Velice čtivá kniha,kterou mohu jen doporučit...

kebom
11.11.2014 5 z 5

Strhujúce čítanie.

Kotrlat
26.10.2013 4 z 5

Důkaz, že i nenáviděný nepřítel může mít své hrdiny.