Summa technologiae

Summa technologiae https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13851/bmid_summa-technologiae-3YP-13851.jpg 4 31 7

Futurologická studie se snaží postihnout budoucí podobu současné civilizace na základě poznaných zákonitostí a mechanismů biologické a technické evoluce. Kritika současnosti v kulisách budoucnosti.

Přidat komentář

Miloš1234
14.11.2023 5 z 5

Ohromila mě hloubka vědomostí autora z nejrůznějších oborů vědy a techniky.

momo67
22.09.2023 5 z 5

Je skoro neuveriteľné, že hoci Lem knihu napísal takmer pred 60 rokmi niektoré myšlienky z nej, ktoré v tom čase zneli ako číre scifi sa dnes predierajú na povrch.


ludek7426
09.08.2021 4 z 5

Pro příznivce a čtenáře Lema rozhodně doporučuji, najdeme zde spoustu myšlenek a nápadů které rozvinul ve svých románech a povídkách. Nemožnost kontaktu, mlčící vesmír, hranice mezi živým a umělým, myslícím a "naprogramovaným". Tvoření celých světů a vesmírů... A spousta dalších problémů,etických a morálních, které přináší nebo teprve přinesou technologie a věda. Celá kniha je slovy autora takový kompas při naší plavbě mezi propastmi vědění a hlouposti.....
Ať už se Lemovy předpovědi budoucnosti vyplní nebo ne, je to fascinující čtení.
"Technologie ulehčující život se stala nástrojem jeho zbídačování, protože prostředky masové informace se z poslušného šiřitele duchovních statků staly zdrojem kulturních zmetků."
Ale když čtu vaše knihy pane Leme, mám pocit že to není tak zlé, že je tady naděje.....

knih-o-mol
22.03.2021 5 z 5

Porovnání bilologické a technologické r/evoluce prozrazující zkušenost práce autora sci-fi s tématem vývoje a budoucích technologií. Pokud bych si měl vybrat jednu Lemovu knihu, tak je to tato.

desert.fox
02.09.2016 5 z 5

Pozoruhodný postup od beletrie k zamyšlením vážnějším.

stilgar1
28.06.2012 4 z 5

Stanislaw Lem je nepochybně mistrem fantastiky, ačkoliv to dokázal spíše svými romány a povídkami, než tímto rozsáhlým souborem vědecko-filosofických esejů. Je tomu tak nejspíš proto, že jeho díla, pohrávající si s fikcí, si dokázala uchovat i s časovým odstupem plnou míru nadčasovosti, neboť si v nich autor nečiní nárok na jakoukoli exaktnost. V Summě technologické Lem přistupuje k daným problémům zcela jinak. Již na začátku sice připouští, že je i zde zahleděn spíše do budoucnosti, jelikož ho fascinují možné světy, které mohou ze své možnosti přejít neočekávaně v aktualitu, avšak zůstává, jak sám tvrdí, věrný principu "Ockhamovy břitvy", a tak je množina všech možných světů radikálně omezena. I z toho důvodu mohou některé jeho myšlenky působit z dnešního pohledu velmi zastarale - dodávám však, že jsou ovšem tyto myšlenky stále v menšině, a že se tedy Lem projevil jako velmi zdatný futurolog!

Přesto bych toto dílo doporučil minimálně dvěma skupinám lidí. Za prvé těm, kteří mají rádi filosofické úvahy zakládající se na vědeckých poznatcích a pokoušející se je rozvíjet. Za druhé pak těm, kteří mají rádi Lemovy romány a povídky, a kteří chtějí blíže poznat jeho vlastní názory. Pokud se řadíte do obou z těchto skupin, určitě to nebude na škodu...

Holy.day
26.03.2011

Myslím, že jsem ji ani nedočetl do konce. Ačkoliv mě velmi zajímala, zhruba od druhé půlky už na mne začíná být trochu složitá a začínám se v ní malinko ztrácet. Jinak do té doby některé myšlenky velmi zajímavé, ale knihu hodnotit nebudu.

Autorovy další knížky

Stanisław Lem
polská, 1921 - 2006
1994  80%Solaris
1977  84%Futurologický kongres
1962  80%Návrat z hvězd
1981  78%Pánův hlas
1956  74%K mrakům Magellanovým

Kniha Summa technologiae je v

Přečtených35x
Doporučených3x
Knihotéce46x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x