Sůl země 1

Sůl země 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151408/sul-zeme-1-151408.jpg 4 7 5

Dvoudílný historický román o čtyřech částech je obsáhlou,balicky laděnou kronikou.Odehrává se v letech 1899 - 1938.Popisuje osudy rodiny ve třech generacích.

Katka2382
Katka2382
23.06.2020 5 z 5

Moc pěkné čtení,připomíná mi to knihy od pana Neffa(Zlá krev,Císařské fialky atd.).Myslím že si asi nikdo nedokážeme představit v jaké bídě lidé žili,takové knihy by si měl přečíst každý kdo je věčně nespokojený a žehrá a nadává.

milan3144
milan3144
14.02.2019 4 z 5

Děj se odehrává za dob Rakouska Uherska a zavádí nás do dvou zcela odlišných prostředí. Jednak mezi chudý lid, který řeší své existenční potíže, jak se vůbec uživit a přežít a na druhou stranu do světa majetných, kteří mají na starosti zcela jiné věci. Tyto dva světy se občas protnou a ani jeden nemá pro ten druhý pochopení. Představitelé majetku a elity se dívají na chudý lid s opovržením: " jak někdo takhle vůbec může žít!" a sami sebe vidí, pro onu spodinu, jako spasitele, co jim dá alespoň trochu vydělat. Druhá strana pak na ony "dobrodince" hledí se záští a potýká se i s nespravedlností, kdy "moc" straní vždy právě majetným.
Především první půlka mě velmi zaujala. V druhé půli pak příběh pokračuje, kdy se hlavními postavami stávají v obou dějových liniích děti původních protagonistů. Zde zasahuje do jejich životů Velká válka a to v případě té dělnické linie osudově.
V této druhé půli se také ke slovu dostává i politika a to ve smyslu organizování se do politický, dělnický stran, a snaha prosadit politickými cestami zlepšení svého života. Dá se to ještě brát tak, že to nenarušuje onen obraz o těžkém životě těchto lidí. Předchozí věta zní jako protimluv, jelikož právě onen těžký život nutil lid k nějakému organizovanému zastoupení, jinak by těžko mohli něčeho, jako jednotlivci, nebo malé skupinky, dosáhnout. Ale mám tím na mysli, že to ještě není jasná a jednosměrná agitka, i když tendence z tohoto dějového vývoje a i hodnocení dalšího dílu, dávají tušit, že tento směr dostane pravděpodobně větší prostor.
Opouštím tedy tento díl s výstřely na sklonku Velké války a půjdu do druhé dílu.


Jája92
Jája92
26.05.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila, vypráví o dávné historii obyčejných lidí, kteří se museli poprat s chudobou a nespravedlnosti.

Pajina68
Pajina68
15.06.2017 4 z 5

Myslím, že o životě chudých lidí, o hladu, o bídě v minulém století se dnes před dětmi už vůbec nemluví. My se o tom učili ve škole, dnes jsou zřejmě jiné osnovy. Tuhle knihu bych dala přečíst každému, kdo je takový odpůrce "totality", aby viděl, jak lidé žili a co je vedlo k tomu, aby změnili tu hroznou dobu. Dělníci byli prostě chudáci, ale o tom se dnes nemluví. Takže tato kniha se zřejmě nikdy dalšího vydání nedočká. Rozumně uvažujícího člověka ale osud lidí z této knihu hluboce zasáhne. To nejsou žádné výmysly, to byla kdysi skutečnost.

maryzka
maryzka
15.07.2015 3 z 5

Jedna z knih zařazených do tzv,, Socialistického realismu". Není špatná, jenom už trochu zastaralá. Nikdo by tomu dnes nevěřil, ale některý pamětníci pokud ještě žijí ano.