Sudety ve stínu Mnichova

Sudety ve stínu Mnichova https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486750/bmid_sudety-ve-stinu-mnichova-Uxh-486750.jpg 4 8 4

Události, které navždy změnily soužití Čechů a Němců, očima samotných aktérů. Konec 30. let, napětí v pohraničních oblastech vrcholí. Jak toto období prožívali lidé, kteří se dostali do soukolí dějin? Autentické záznamy z období po uzavření mnichovské dohody nabízejí netradiční úhel pohledu. Českou stranu zastupuje starosta, kronikář či rolník, německou příslušníci Wehrmachtu, henleinovec nebo hoteliér prchající před československou armádou. Unikátní publikaci doplňují více než dvě stovky dosud nezveřejněných dobových fotografií.... celý text

Přidat komentář

Bergbauer
25.12.2022

Ani v této knize není pohled na události z roku 1938 zcela úplný, součástí dějinných událostí v té době byli nejen naši Němci voliči SdP a Češi, ať už starousedlí nebo ti co přišli do pohraničí po vzniku ČSR, ale také místní Němci z řad sociální demokracie a komunistů. Jejich vzpomínky se na na onu dobu takřka neobjevují, což je velká škoda. Na straně 78 autor uvádí, že plakát s kostlivcem je dílem předvolební agitace SdP, což je omyl. Tento předvolební plakát z roku 1936 je dílem německé sociální demokracie v ČSR, strany DSAP, která na něm varuje před hrozbou nacismu a ztráty vlasti v pohraničí. Kostlivec má na čele hákový kříž, což na vyobrazení v knize není skoro vůbec vidět.

jiri77
17.05.2022 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která nám popisuje události v Sudetech v roce 1938 z pohledů Čechů ,tak i Němců. Kniha je plná zajímavých informací ,které doplňují dobové fotografie.
Kdo má rád historii a nebo ho zajímají české dějiny, je tahle kniha to pravé.


LadyCotton
09.05.2022 4 z 5

Pěkná kniha, velice pečlivě badatelsky připravená.
Nicméně mi v ní chyběla jedna (dle mého) dost zásadní věc. V knize chybí jakýsi "úvod do děje" pro ty, kteří se v historii až tak moc nevyznají, nebo se třeba o ní teprve začínají zajímat - aby byli v obraze, jak je možné (respektive PROČ), že čeští Němci ve většině Sudet vítali Wehrmacht a provolávali jim slávu + "co" ty Sudety vlastně byly. To je totiž moc důležité k pochopení celé té tragédie. A bohužel i Češi na ní mají velký podíl.

Jadla
28.04.2022 4 z 5

Nedočetla jsem ji. Není to ovšem vina knihy, ta je naopak podle mě pečlivě zpracovaná, každá z množství fotografií popsaná, nechybí citace. A popis událostí z hledisek různých, i proti sobě stojících aktérů, je zajímavý, neotřelý. Myslím si ale, že rok 1938 je ještě tak zapsaný v nás, potomcích, že při čtení není možné zůstat chladným, třeba jako když čteme o roce plácnu 1618.
A zvlášť, když je vše zjitřeno současnými událostmi. Paralely a odlišnosti rozhodnutích a jejich důsledky svírají.
Jak velká je cena, kterou český národ v roce 1938 zaplatil!