Stýskání zakázáno - Kousek mého divadelního děje-spisu a země-spisu

Stýskání zakázáno - Kousek mého divadelního děje-spisu a země-spisu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412068/bmid_styskani-zakazano-kousek-meho-divad-rNT-412068.png 4 19 6

Komorní pěvkyně Soňa Červená, česká mezzosopranistka, zahájila svou profesionální operní dráhu po zkušenosti z Osvobozeného divadla v operním angažmá v Brně, odkud po sedmi letech přešla do Berlína. V nejvýznamnějším, tehdy východoněmeckém operním divadle vytvořila role, které jí otevřely cestu na prestižní světové scény západní Evropy i Spojených států amerických. K její strhující Carmen tvořily vynikající protějšek role francouzského, německého a italského repertoáru i německé barokní opery, zvláště pak opery dvacátého století – Janáčka, Berga, Stravinského, Prokofjeva, Hindemitha, Nona, Ligetiho, Henzeho, Brittena. Spolupracovala s vynikajícími režiséry a dirigenty a sama stanula mezi světovou pěveckou elitou. Byla protagonistkou avantgardních divadelních inscenací šedesátých až osmdesátých let, nastudovala a provedla obdivuhodně rozsáhlý koncertní repertoár písňový, kantátový a oratorní. Její umělecké působení bylo dvakrát oceněno titulem komorní pěvkyně (v Berlíně r. 1960 a ve Frankfurtu r. 1978). Paměti komorní pěvkyně Soni Červené Stýskání zakázáno vyšly původně po jejím návratu z emigrace v letech 1999–2006 ve třech českých a jednom německém vydání. V přepracované a doplněné podobě nyní tuto knihu vydává Nakladatelství Academia jako první díl pamětí, na který obsahově navazuje kniha Stýskání zažehnáno, poprvé vydaná Nakladatelstvím Academia v edici Paměť v roce 2017.... celý text

Přidat komentář

Matematicka
14.07.2022 3 z 5

Není to zrovna literárně vybroušené, Soňa Červená vypráví o svém životě prostě a bez příkras. Ale její životní příběh je nadmíru zajímavý. To, jak ztratila (a v jednom případě opět na čas nalezla) své tři "otce" a poté i své tři partnery, je vskutku dobrodružné. Člověk si uvědomí, že ani lidé úspěšní (a právem) to často nemají jednoduché a že by s nimi vlastně ani na chvíli neměnil. Její oddanost opeře a divadlu ji mnohokrát stála mnoho, ale právě díky ní se dostala tam, kde je dnes.
Podobně jako milary jsem na její osobnost narazila až v souvislosti s jedním z jejích projektů v Česku - u mě až s koncertem "Nádech věčnosti" o sv. Ludmile. A stejně jako ona se o ní chystám dozvědět ještě víc z knih, filmů a filmových záznamů jejích oper. Je to krásné dobrodružství a jsem ráda, že tu Soňu Červenou máme.

esma
06.10.2021 4 z 5

Životní příběh Soni Červené dokládá, že velké umění lze dosáhnout jen s plným nasazením. O to smutnější je, že musela navíc překonávat překážky kladené režimem, které vyřešila emigrací. Každý režim, který brání seberealizaci nadaných jedinců (z vědy, kultury, sportu nebo jakékoliv jiné činnosti), okrádá v konečném důsledku nás všechny.


Toffee
20.07.2020 3 z 5

Zajímavé jako přehled rolí a vystoupení, spolupracovníků, úryvků z recenzí. Čtenář si udělá obrázek, jak neuvěřitelně byla vytížená, neustále zkoušela, každý den někde vystupovala, cestovala z místa na místo, únavu si nepřipouštěla. To je ale všechno. Říkám si, při vší úctě k tomu, co dokázala, že buď byl její život opravdu nekončící sérií zkoušek a vystoupení, nebo se záměrně rozhodla v memoárech všechno osobnější vynechat. Uvědomila jsem si to hned na samém začátku. Ve druhé větě knihy je zmíněna existence sestry, dál už ale o ní není ani slovo, jako kdyby spolu nevyrůstaly. Líčí své prázdniny s tatínkem u moře, své střety s maminkou, a sestra nikde, až mnohem později je zmínka, že maminka nechtěla odjet a raději pobývala s vnoučaty na Moravě. To samé platí o sestřenici Evě, která přitom musela být blízkou přítelkyni. Vím, že jsou to memoáry Soni Červené, takže jsou o ní, jenže kdokoli, když začne vzpomínat na svůj život, vzpomíná právě i na lidi, kteří byli jeho součástí. Takhle na mne memoáry Soni Červené působily trochu jako podrobnějšími komentáři rozšířené profesní CV. Nic víc.

milary
28.02.2020 5 z 5

Na jméno Soni Červené jsem narazila kupodivu teprve před pár lety v souvislosti
s jejím účinkováním v operním nastudování procesu s Miladou Horákovou
„Zítra se bude…“. Nějakou dobu poté jsem viděla moc pěkný celovečerní dokument
Olgy Sommerové „Červená“. A tak mi nemohla uniknout ani knížka memoárů.
Četla jsem a žasla, znovu a znovu. Nejen nad tím, co jsem už věděla a nad tím, co jsem se teprve o osudu téhle mimořádné dámy dozvídala. Ale zejména nad další hřivnou, která jí byla darována jaksi mimoděk, a to schopnosti vypovídat o vlastním životě tak poutavě a s takovou neokázalou noblesou.
Vděčně (a bez obvyklého brblání na šumy a nevyhnutelnou opotřebovanost nosiče) jsem taky vyposlechla cédéčko s nahrávkami zpěvu, které je součástí knihy.
Díky za ně.

eiramka
24.06.2017 5 z 5

Soňa Červená je pojem nejen pro milovníky opery - je to symbol nezdolné vůle jít za svým snem, překonat všechny překážky osudu a vytrvat. Myslím, že už název této biografie hovoří o mnohém - paní Červená by jistě měla mnoho důvodů si "stýskat", ale to je naprosto proti jejímu naturelu, o tragických událostech mluví v knize věcně a bez zbytečného patosu - a podobně líčí i svou cestu uměleckou - a čtenáři se až tají dech nad všemi peripetiemi jejího života. Pokud bych měla použít jedno slovo k popisu knihy, napadá mě: precizní. Obsahuje soupis rolí a recenzí , dozvíte se kdy, kde a s kým role studovala - navíc vše psané krásnou češtinou. Pro mne byla paní Červená jedním z jmen, které se snažili komunisté vymazat z našeho povědomí - jsem proto velmi ráda, že jsem se mohla touto cestou s paní Červenou seznámit.

Kryštofka
25.05.2016 5 z 5

Soňa Červená je TAK mimořádná žena, mám ji na své nástěnce žen, které obdivuji. Když jsem četla jiné knihy ze světa opery, vždycky mi scházela ta hudba, o které se jen psalo. A tady mi konečně bylo splněno přání nejen číst, ale i slyšet. Chtěla bych toho o Soně vědět mnohem víc. Chtěla bych naslouchat moudrým radám ženy vnitřně i navenek nádherné. Doufám, že ještě napíše další knihu.

Štítky knihy

umění opery a operety autobiografie

Kniha Stýskání zakázáno - Kousek mého divadelního děje-spisu a země-spisu je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst22x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x