Stvořitelé katastrof

Stvořitelé katastrof https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488733/bmid_stvoritele-katastrof-kh9-488733.jpg 4 13 6

Smrtící nemoc, záhadné výbuchy, spiknutí umělé inteligence… a jedna zdánlivě nevinná sázka, která to všechno spustila. Lidstvo kráčí bezohlednou cestou pokroku. Na pomoc si zve roboty, kteří mohou pracovní činnosti ulehčit. Stroje jsou však pro dobro společnosti schopny udělat víc, než po nich kdokoli požadoval. Ponořte se do strhujícího příběhu o třech přátelích, jejichž cesty se po vysoké škole rozešly, aby se za děsivých okolností opět provázaly. Helena Gloryová, konstruktérka robotů, Marek Prokop, expert na vývoj výbušnin, a Filip Galén, toužící po vývoji geniálního léku, spojí své síly k zdánlivě nevinnému experimentu. K pokusu, který má ochránit lidstvo, ale místo toho je uvede na pokraj chaosu. Románová pocta třem klasickým dílům Karla Čapka (R.U.R., Bílá nemoc, Krakatit) představí mladým čtenářům nesmrtelná témata zneužití techniky, strachu, manipulace a podstaty lidství, to vše atraktivní formou velebící odkaz jednoho z našich největších spisovatelů.... celý text

Přidat komentář

carbici
12.11.2023 2 z 5

Mohl to být zajimavý mix inspirovaný Čapkovými díly, ovšem výsledek pro mne byl 240 stran, kdy jsem se nutila do dalších vět. Všechny hlavní postavy se chovaly naprosto nepochopitelně a klišovitě zároveň. Pozitivem je, že mi to na seznam "přečtu si v příštích týdnech" připsalo původní díla od Čapka.

Eldar80
21.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavé sci-fi pro mladší čtenáře. Má to dost jednoduchý děj a zároveň se zde objevuje spousta aktuálních témat. Autorovi se oboje povedlo výborně sladit dohromady. Akorát to vyžaduje mírnou shovívavost.
Aspoň v případě děje a věrohodnosti. Je to příliš přímočaré a předvídatelné. To je vážně škoda. Tohle podceňování mladších čtenářů se mi vůbec nelíbí. Dobrodružné to fakt není a tak je otázka, jak to přijmou.
Může hrozit, že naivní děj nebude některé bystré děti bavit. Teprve až za půlkou to začne být napínavé a děj se postupně úplně vyhrotí. Může se to brát jako příběh tří kamarádů a pak už jen záleží, co všechno čtenář zachytí.
Kniha reflektuje dílo Karla Čapka, nedávnou dobu pandemie, současnost a zároveň se dívá do budoucnosti. Díky robotům se řeší umělá inteligence, zmiňuje se Deep Learning a samoučící algoritmy.
Něco tak aktuálního jsem asi nečetl. A přitom je to pořád čtivé i pro školáky. Díky internetu se objevuje problematika sociálních sítí, cenzury a svobody slova. To mě pozitivně překvapilo a vůbec jsem to nečekal.
Nejvíc mě mrzí, že to autor líp nepromyslel, aby to bylo víc čtivé i pro dospělé. Asi to bude spíš pro hochy. Přece jen se to celé točí kolem robotů a techniky. U dívek vůbec netuším. Co se týče věku, tak klidně už od 10 let. 80%


Marika56
10.08.2022 5 z 5

U syna (13let) veliký úspěch. Teď je problém, jakou knihu mu po takovém zážitku nabídnou.

Nielada
21.05.2022 3 z 5

Kniha přináší originální variaci na díla Karla Čapka a aktuální téma/témata, která velmi dobře vysvětluje dětským i trochu méně vědecky nadaným jedincům, jako jsem například já. Přes to, že obdivuji Karla Čapka a moc mě toto zpracování zajímalo, musím bohužel konstatovat, že mě nebavila - i když jsem se o to snažila. Kniha je určena dětem, ale hlavním postavám je kolem třiceti, čemuž odpovídá celé vyznění příběhu. Za celou dobu se tam ani nemihne žádné dítě či dospívající jedinec, děj je mnohdy spíše popisující než strhující a celkově tomu chybí dobrodružství a napětí, přestože o tom vlastně děj má (asi) být. Možná mi to prostě nesedlo. Moc by mě zajímal názor dětských čtenářů. A pokud je to bude bavit, tak super - protože názorový a hodnotový přínos toto dílo rozhodně má.

domiii97
23.03.2022 5 z 5

,,Smrtící nemoc, záhadné výbuchy, spiknutí umělé inteligence… a jedna zdánlivě nevinná sázka, která to všechno spustila.”

Stvořitelé katastrof je kniha inspirována klasikou od Karla Čapka - R.U.R., Bílou nemocí a Krakatitem. V anotaci se píše, že mladým čtenářům (od 13 let) se představí nesmrtelná témata zneužití techniky, strachu, manipulace a podstaty lidství.

Podle mého názoru, ale toto není kniha pro mladé. Sama jsem si musela dávat pauzy od čtení (i když nebyly nijak dlouhé, neboť jsem potřebovala vědět, jak to dopadne) a to si dovolím napsat, že už mám něco přečteného. Byly to pauzy ve smyslu rozdýchat a představit si realitu, co se odehrávala v knize.

Spisovatel Michal Vaněček zabředl do tématu, které pro nás stále je aktuální. Pandemie přišla znenadání a ochromila nás. Ze dne na den jsme se museli naučit jistá pravidla pro přežití. Vaněček příběh, a to naše každodenní sousto, vyupgradoval umělou inteligencí, řízenými výbuchy a virtualní realitou. Některé pasáže byly drsného surového stavu a proto bych to, jak jsem již zmínila výše, nedoporučila mladým čtenářům. V příběhu ani nejde o to, jak moc sci-fi to je, ale jak moc si člověk při čtení uvědomí, že by to opravdu mohlo nastat.
Nabízí se nám otázky konspiračního typu. V hlavě jich mám spoustu, ale nevím, jestli by bylo vhodné o nich mluvit.

Záměrně nepíšu jména hlavních postav nebo jak probíhal děj. Pokud budete chtít a zaujme vás tato kniha, tak si ji přečtete. Za mou osobu ji 100% doporučuji.

Kni-holka
31.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Chtít pro lidstvo to NEJLEPŠÍ a snažit se zachránit svět, není vždy ta NEJLEPŠÍ cesta. Protože i když za vším stojí dobrý úmysl, tak nezapomeňte, že vše má dobrou a špatnou stránku. A ne nadarmo se říká, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Své o tom ví i hlavní postavy příběhu Helena, Marek a Filip, kteří dokončili vysokou školu, svět jim leží u nohou a touží si splnit své sny.

Helena chce svět zaplnit roboty, kteří by pomáhali lidem.
Filip chce vyvinout zázračný lék.
Marek chce vyvinout bezpečnou výbušninu, která by se dala odpalovat na dálku.

Tři sny a tři připodobnění třem dílům Karla Čapka - R.U.R., Bílá nemoc a Krakatit.
________________________________________

‼️SPOILER:‼️
Pojítkem celého příběhu jsou roboti a zápalkou je nevinná sázka. Tři kamarádi zadali robotům úkol - zjistit, co lidstvo nejvíc ohrožuje a najít způsob, jak hrozbu eliminovat. Netušili však, že odpověď bude lidstvo samo. A tak roboti, vázáni třemi zákony robotiky (kdo viděl film Já, robot, tak ví ) se pustí do řešení problému. Světem se začne šířit záhadná nemoc a nevysvětlitelné výbuchy.
________________________________________

Stvořitelé katastrof od Michala Vaněčka a Václava Ráže, který knize dodal přenádherné ilustrace, je utopický román, který je až děsivou možností pro naši realitu. Dílo je sice myšleno pro děti, ovšem ocení ho nejen ony. Text je krásně čtivý a spolehlivě vás vtáhne do děje, že knihu nebudete chtít odložit.

Možná to na někoho bude až příliš utopické, ale já v tom viděla až děsivou možnost toho, co by se mohlo stát. Vždyť už teď jsme v zajetí technologií. Vypukne panika, jen co vypadne proud. Bez chytrého telefonu jsme skoro bezmocní. Je tohle tedy naše vlastní cesta ke dni, kdy stroje ovládnou celou společnost? No, odpověď se třeba nachází v tomhle románu.