Posedlost
Komentáře knihy Posedlost
Chillighamský hrad.
Jaká je úroveň paranormální aktivity?
Popis temnoty a okruhu strachu spolu se Sarah je to, čím autor vyniká.
Jde o hluboký zápas zdravého rozumu, vnímání a utkvělého soustředění s temnými silami.
Jde o dílo bohaté na hloubku duše a jejího rozjímání s temnotou.
Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře.
Kde je Ianua Diaboli?
Je to jiné, než předešlé autorovy knihy o domech (domu Perronových).
Autor si pro román vybral sakrální stavby v Kutné Hoře, přičemž pojítkem je jediná kniha.
Třeba se dočkáme toho, že autor v České republice ještě zůstane a pro svůj příští román si vybere malé město či obec s jedním kostelíkem nebo kaplí, které má ďábelskou historii a je spojeno s toutéž nebo jinou ďábelskou knihou.
Dílo je slabší, než předchozí autorova díla, ale stále ho doporučím, už kvůli Kutné Hoře a tedy nepražskému městu. Kniha mohla být více podmalována historií města a historií knihy, čili mohla být ďábelštější. Autor se do problematiky mohl více ponořit. Třeba jeho díla budou zajímavější, ale od autora se jen tak nepustím jen proto, že jeho dílo z několika, které se mi líbily, je slabší.
Jo no, není to strašidelný dům a tím mě autor trochu ztratil, protože jsem začala číst sérii právě kvůli krásnému děsivému sídlu. Ale jinak ano, kniha je čtivá a milovníky hororu přijdou na své. Není to žádná pecka a pár nelogických detailů člověka zarazí. Každopádně čtení jsem si docela užila.
(SPOILER) Z tohoto dílu jsem byla docela rozpačitá. Pořád je to čtivé, ale prostě kouzlo anglického sídla má větší účinek než nějaká kutnohorská katedrála (teda přesněji v Sedlci). Děr v příběhu bylo docela dost, některé věci nedávaly smysl a ani nebyly dovysvětlené do konce. Samotný exorcismus byl spíš k smíchu, než aby si někdo myslel, že by zabral a je popsaný dost povrchně. Trochu doufám, že příští díl bude lepší (jen se děsím, že v sérii je i s prequelem 10 dílů).
(SPOILER)
Předchozí díly neznám, to jsem si jen tak bloumala knihkupectvím, když jsem narazila na tuhle knížku. Kutná Hora a posedlý otec Hus? To musím mít! Naštěstí se to dá číst i bez znalosti předchozích dílů. První půlka není zas tak strašidelná, (sice se mi pak po ní zdálo o posedlých věcech, ale ten sen byl spíš legrační).
Ke konci to přidá na hororovitosti, ale 2 věci mě vadí - to, že nikomu nepřijde divné, proč ji nechali nahoře v bezvědomí jen tak, aby ji pak složitě naháněli k pentagramu? Ok, ale to se dá ještě přejít. Ale to, že nikoho z nich nenapadlo, že to bude ona, když o sobě tak vlastně mluví sama?
Tady má ovšem autor bod za to, že mě pěkně zmátl, když se pak nic viditelně nestalo. To jsem trochu zaváhala :-)
Tak tohle bylo asi ta nejslabší kniha z těch 4... Viditelná snaha narvat strašidelné scény kamkoliv, ale bohužel to nemělo šťávu...
Hvězdy dávám za postavu Sarah, která místy byla velmi vtipná (přemýšlení nad tím, kam si nahý kněz mohl strčit lebku - "Sjela pohledem k jeho pasu. To mě poser! Zvolala." Tak u toho jsem se pochechtávala.)
Ale jinak... Nechápu spoustu věcí - sestra Agáta chtěla odejít a najednou se objevuje opět v knize, pak otec Jánoš a vzpomíná, jak udělat exorcismus a nakonec prostě jen odříká Otčenáš? No...
Z dobře našlápnutého hororu ze strašidelného domu se stala umanutá detektivka ala najdeme ďáblovy dveře a démoni si s námi hrají.
Tak tuto sérii jsem si dost oblíbil. Mohli ukázat i nějaký klidnější případ, ale i takto naprostá bomba.
Docela mne pobavilo, že jsme s příběhem v Kutné Hoře, první jméno při ubytovávání protagonistů je Ariana, typické jméno pro české stařenky? Jinak mi vyšetřování para jevů připadá značně diletantské, nač církev čeká? Že otce Husa přejde naráz posednutí démonem? Asi i u něj autor použil příjmení známé z dějin, aby to vypadalo věrohodně, třičtvrtě příběhu se všichni dohadují jak postupovat a přestěhují se i do církevního ubytování a jsem na rozpacích z toho,že sestra Agáta, byť avízovala, že odejde, najednou zůstala na místě, aby ji démon mohl napadnou? Církev pošle takové lidi skoro bez znalosti exorcismu, kněz co si možná na obřad vymítání vzpomene (jednou vypomáhal) a dva civilisty, pravda už zažili spoustu nepěkného ...za mne spoustu rozporuplných rozhodnutí. Až tedy na Čechy, nic moc...
Naprostá bomba..opět napínavé až do poslední stránky..
Posedlý kněz a katedrála, ve které straší..
Sarah Pearsonová, otec Luca Jánoš a David odjíždí do zahraničí konkrétně do Čech, aby prověřili případ opakované posedlosti nějakou nadpřirozenou bytosti u místního váženého kněze otce Husa..
A po nocích dle jeptišek bloudí chodbami kutnohorské katedrály duch mrtvého mnicha..
V průběhu vyšetřování se však ukáže, že situace v katedrále je mnohem závažnější, než se zdálo..
Budou muset čelit děsivému nepříteli, který svůj zákeřný plán zosnoval již před mnoha dávnými staletími, a nyní jim nezbývá než bojovat o holé životy..
Tentokráte vypadá další díl Hrůzy o něco lépe. Možná je to tím, že se děj koná v Kutné hoře a čtenář může třeba zavzpomínat na kostnici a zdejší chrámy nebo i třeba připomenut Codex Gigas. Jinak jsou zde obvyklé triky a nesmysly jako hromadné vraždění, otevírání pekelných bran apod., takže velké nadšení se opět nemůže konat. Přeci jen preferuji v knihách něco jiného, k životu bez pohádek bližšího, takže doufám, že mi další díl už v knihovně nepodstrčí.
I čtvrtý díl série se mi líbil, byl tajemný, napínavý a měl spád. Vždycky mi udělá radost, když se v knize objevi zmínka o České republice a tentokrát se podíváme do katedrály Nanebevzetí v Kutné hoře.
První 3 díly byli super a tak to mělo zůstat. Tento 4 díl se mě moc nelíbil. Jako jo bylo to napínavé a číst se to dalo ale nenyla to knížka ke které bych se vracel a nemohla přestat číst. A tyhle démonicke věci jsou děsivé. No třeba to další díl spraví.
Kniha se mi líbila... měla svůj spád věci, které na sebe navazovaly... a k tomu se děj odehrával v Kutné hoře (kterou jsem navštívila... takže jsem si živě představila dění v knize) ... a podle konce to vypadá, že stále dobro nezvítězilo nad zlem... těším se na další díl
Této knize předchází čtyři díly, které jsem nečetla. Úplně mi to v ději nepřekáželo, i když samozřejmě jsem v některých věcech tápala.
Sarah se vydává do Kutné Hory vyřešit problém s knězem, který se zvláštně projevuje. Jedna z řádových sester nahlásila, že je vznětlivý, a dokonce uhodil dítě. Vypadá to, že kněz se stal posedlým.
Plusové body má autor určitě za to, že národností je Brit, ale k místu děje si vybral Českou republiku, konkrétně Kutnou Horu. Doufám, že jste někdy tento chrám navštívili, tato budova je famózní. Protože jsem toto místo navštívila, tak jako kostnici, lépe se mi situace představovaly. Ale…
Já jsem fakt srab. Vylekám se snad u všeho a pak se v noci bojím dojít i na záchod. Od této knihy jsem očekávala opravdu hodně. Z exorcismu a této tajemné části církve mám vždy mrazení v zádech a obrovský respekt a strach. Tady se ale tento efekt strachu vůbec nedostavil.
Kniha se čte svižně, je dobře napsaná, ale od takového hororu bych čekala víc. Děj tak nějak plyne, i když je zajímavý. Konec je už strašidelnější a překvapující. Hlavního záporáka jsem neodhalila ani náznakem. Ale stejně mě kniha nepřesvědčila, abych si doplnila znalosti v podobě předchozích dílů nebo četla další díly.
Já se tentokrát tak těšila, že se budu bát, ale bohužel…
(SPOILER)
V nejlepším se má přestat, a třetí díl série to měl definitivně uzavřít. Místo toho to vypadá spíš jako příprava na další pokračování, což mi přijde trochu zbytečné. Autor evidentně spěchal, aby knihu rychle dopsal, a je to znát – některé pasáže působí odbytě. Nejvíc mi ale vadily erotické scény, které byly naprosto zbytečné a spíš kazily atmosféru než že by ji obohacovaly.
Na druhou stranu se kniha četla velmi snadno a zvládla jsem ji na jeden zátah. Příjemně mě překvapilo zasazení do českého prostředí, které dodalo zajímavou autentičnost příběhu. Navíc zmínky o skutečných místech, jako je kostnice, nebo pověst o mnichu poustevníkovi, byly skvělým zpestřením. Škoda, že příběh nakonec působí spíš jako natahovaná série než uzavřená trilogie.
(SPOILER) Čtvrtá kniha ze série od Lee Mountforda. Četla se hezky a rozhodně bylo osvěžení, že se změnilo prostředí. Příběh se dokonce odehrával v Kutné Hoře. Autor naší zemi sice vykreslil hezky, ale taky jí označil za východoevropskou, což mě trochu nakrklo. Chápu, že pro některé Brity už jsme východní Evropa, ale to jen proto, že holt nemají odpovídající vzdělání v rámci zeměpisu. Co se týče popisu Kutné Hory, katedrály, kostela nebo kostnice si člověk uvědomil, kolik skvělých památek opředených legendami naše země má. Jinak se kniha četla hezky a měl jsem jí přečtenou raz dva. Já tyhle duchy, démony, exorcismus, krev a smrt na hororech zbožňuju nejvíc. Takže jsem zklamaný nebyl. Jen mi bylo líto hlavních hrdinů. Tolik práce, sebezapření, odříkání a bolesti, aby porazili temnotu, která po staletí spala v Kutnohorské katedrále. Jenže zlo je rafinované a ne všechno skončí tak, jak to vypadá...
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Lee Mountford také napsal(a)
| 2022 | Sídlo hrůzy |
| 2023 | Ďáblovy dveře |
| 2024 | Očistec |
| 2025 | Posedlost |
| 2026 | Smrtka |

68 %
90 %

Byla jsem zvědavá, Kam se série bude ubírat poté co Strašidelný dům uzavřel ďáblovy dveře. A ona to vyřešila církev– po přezkoumání ďábelské knihy z sídla hrůzy se zjistilo, že dveře nejsou jen jedny, že jejich sedm. Takže je třeba zavřít ty ostatní tečka Pro začátek je poslán hněz Luca Jánoš spolu s celým davidovým týmem, který se zabývá paranormálními jevy, do Prahy tečka s nimi jde i Sarah, u které církev zabránila žalobě pro vraždy dle minulého dílu v Praze se vyskytuje posedlý kněz. Sarah se sice nezdá, že by tu mohli být další ďáblovy dveře, ale knězi je třeba pomoci exorcismem. Zvládne to otec Luka? Toť otázka. Kniha je velmi napínavá a ten závěr? No děsivé. Ale bylo třeba mít podklad pro další pokračování a těším se