Stupně

Stupně https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48782/stupne-48782.jpg 4 4 2

Jméno Christiana Morgensterna není českému čtenáři neznámé. Morgenstern si u nás již dávno dobyl věhlas svou nonsensovou poezií, méně se však ví, že je autorem i rozsáhlého díla prozaického. Nyní se českému čtenáři dostává do ruky ukázka prozaického díla poprvé. Dílo Stupně je Morgensternovým veršům v lecčems podobné, zejména slovními hříčkami a jazykovou ekvilibristikou. Zároveň si v něm však autor klade hlubší otázky po smyslu lidské existence, na něž si odpovídá elegantní a hutnou zkratkou.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Stufen


více info...

Přidat komentář

jolii
10.03.2016 5 z 5

Spousta myšlenek, se kterými se ztotožňuji. Např. po "šichtě" v MŠ s touto: Jestli něčemu, co Kristus učinil, opravdu rozumím, pak tedy tomuto: ,,A odešel od nich na pusté místo."

3497299
01.12.2011 3 z 5

Na rozdíl od jiskrně hravého a nápaditého slovního eskamotérství s existenciálním nádechem, které Morgenstern zanechal ve svých nejznámějších sbírkách (těch, kterých si samozřejmě on sám nijak zvlášť nevážil), jeho deníkové záznamy nejsou než lehce sentimentální a naivní dojmologií protkanou víceméně banální reflexí filosofie Nietzscheho, Schopenhauera a Steinera. Jistě, je to pochopitelné, jedná se o osobní deník citlivé duše umělce se silně podlomeným zdravím, což tedy ovšem otevírá otázku, zda je nutné publikovat úplně vše z autorovy pozůstalosti (málokdo by asi za svého života chtěl publikovat osobní deníky...snad s výjimkou Ladislava Klímy, který publikoval úplně cokoliv, jelikož, jsa sociopatický, potřeboval peníze na alkohol a jídlo) a když, tak v jaké formě a jakým způsobem k tomu pak kriticky přistupovat.


Kniha Stupně je v

Přečtených5x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x