Studna osamění

Studna osamění https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71264/bmid_studna-osameni-j1E-71264.png 4 243 57

Studna osamění: připsáno našim třem já Kniha vypráví o osudech Štěpy Gordonové, dceři nižšího britského šlechtice z Mortonského zámku, která postupně rozpoznává své lesbické založení. První je pochopil její vzdělaný a osvícený otec. Obává se však dceři i ženě pravdu vyjevit. Proto, když po tragické nehodě umírá, zemře s nedopovězenou pravdou na rtech. Vyjevení této pravdy mohlo být v dané chvíli projevem jeho životního hrdinství, neboť od chvíle, kdy ji poznal, znamenala pro něj nutný krok, kterého se nemohl odvážit. Místo toho zanechá zmatenou dceru i její okolí na pospas nepoznané skutečnosti. Štěpa se musí ke svému sebepoznání propracovat sama. Nikdy ji nepochopí matka a po skandálu se ženou, do které se Štěpa zamilovala, ji vyžene ze zámku. Ze Štěpy se stane spisovatelka, všimne si jí homosexuální dramatik Brockett, který pochopí její založení. Přiměje ji k odchodu do Paříže, kde se Štěpa seznamuje se světem homosexuálů i jejich subkulturou. Román anglické spisovatelky, vydaný r. 1928, způsobil tehdy podobné pozdvižení, jako hlavní díla J. Joyce a D. H. Lawrence. Autorka, poučena výtěžky Freudovy psychoanalýzy, se pokouší vystihnout fyzickou i psychickou osamělost lesbické ženy, která je ve společnosti uznávající jen heterosexuální lásku bytostí vyvrženou, nechápanou a přinucenou skrývat své tužby. Svědomitou snahu R. Hallové o pravdivé a rozumějící vypodobnění ocenil i významný sexuolog H. Ellis.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práce
Originální název:

The Well of Loneliness , 1928


více info...

Radimka
Radimka
30.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Posloucháno na ČR - bylo to skvělý, silný příběh o lesbické lásce napsaný na začátku minulého století s takovou přímočarostí, že i dneska by to bylo vostrý. Příběh morálky, přetvářky a opravdový lásky, kdy spisovatelka opustí svou milou, aby jí ušetřila stejného opovržení, které zažívá sama

Zemlja
Zemlja
30.08.2023 4 z 5

Už docela dávno napsaná taková kniha o lesbě. Překvapení. I když byla dobře situovaná, neměla moc šancí na spokojený život. Těžké. Povinnost vůči todině, předstírání.


sajanka
sajanka
27.07.2023 4 z 5

Toto je další z knih, ke které se vracím. Velmi dobrá a na svou dobu odvážná kniha o lesbičce Štěpě, jejích zmatcích, boji sama se sebou...

jaroiva
jaroiva
21.04.2023 3 z 5

Na svou dobu byla kniha asi pokroková, dneska mě ale moc nebavila. Spíš depresivní téma. Kousky homofobie to z koutů mé povahy nevyhnalo.

Disk
Disk
04.04.2023 5 z 5

Proslulý román Radclyffe Hall Studna osamění patří právem ke klenotům moderní britské literatury. Přestože kniha za Lamanšským průlivem vyšla poprvé před téměř sto lety, příběh Štěpy Gordonové o jejím sebeobjevování a vyrovnání s její lesbickou orientací i dnes patří k základům queer literatury a udivuje svou překvapivou nadčasovostí, byť dnes žijeme v jiné časové rovině a jako queer lidé máme dnes více možností seberealizace než Štěpa a její tehdejší vrstevnice.. Kniha samozřejmě ve své době vzbudila skandál podobně jako třeba Milenec lady Chatterleyové od Davida Herberta Lawrence, nic to ale nemění na tom, že jde o mistrovské dílo, které si i dnes zaslouží svou pozornost. Proto je poněkud udivující, že se Studna osamění ještě nedočkala nového uměleckého překladu. Dosvadní "klasické" přetlumočení Vladimíra Vendyše ze 30. let minulého století zkrátka už nestačí a je potřeba nového překladu. Ostatně nově přeložené verze se dočkal zmíněný Milenec lady Chatterleyové v provedení Petry Martínkové a samotnému románu to nesmírně pomohlo. Snad se nového přetlumočení dočká brzy i Štěpa Gordonová a její životní příběh bude nadále oslovovat nové generace nejen queer čtenářů a čtenářek.

Filomena1961
Filomena1961
22.02.2023 5 z 5

Základním tématem románu Studna osamění je odlišná sexuální orientace Štěpy Gordonové - hlavní hrdinky. Výjimečná kniha, která popisuje, čím vším si musela Štěpa projít v době, kdy tento problém byl tabuizován. V románu jsou vykresleny mezilidské vztahy, psychologie osobnosti a osamělost Štěpy. Příběh se mi líbil a nejen to, vedl k mě k zamyšlení, nadčasová kniha.

666Jitka
666Jitka
21.02.2023 4 z 5

Velice silný příběh zabývající se lesbickou láskou, která v době, kdy byl román napsán, byla pro "normální" společnost tabu. Velice dobře propracované téma, jak z hlediska hlavní hrdinky, která je v knize vylíčena jako velice citlivý, čestný a morálně silný jedinec, tak i z hlediska většinové, pokrytecké a "bezúhonné" společnosti, která ve své době brala vztah dvou žen jako něco nepřípustného a odporného. Toto slavné dílo na mě udělalo velký dojem.

Belanna
Belanna
28.08.2022 5 z 5

Poutavý, ale hodně smutný příběh. Čtla jsem jí v době, kdy bylo v naší společnosti toto téma stále ještě poměrně tabu. Přesto na mě knížka udělala velký dojem, zvláště jazyk, jakým je psaná.

Miranda
Miranda
04.06.2022 5 z 5

Knihu jsem četla několik měsíců. Četla se mi velice těžko, zvlášť proto, že to byl zmar nad zmar. Tolik neštěstí a nespravedlnosti, které se s množstvím přečtěných stránek nijak nezlehčuje, mi moc dobře nedělalo. Neříkám, že nechápu, o čem kniha je a že bych snad očekávala zamilovanou romanci, jen tolik stupňujících se hrůz bylo přeci jen příliš a ani těch pár osamělých stránek štěstí mi naději nevrátilo. V roce 1928 napsat takovou knihu, to muselo být něco, pochybuji, že v témže roce byla vydána podobná. Jsem moc ráda, že doufejme spoustě lidí otevřela oči a že těm, kteří se v jejích hrdinech poznali, pomohla v nejtěžších chvílích. Závěrem jen můžu přidat trochu úlevy nad tím, že lidé, kteří své city směřují jiným směrem už nejsou naší společností tak opovrhováni, a nejsou nuceni schovávat se po pochybných putykách a zapíjet svůj žal a úděl a trápit se nepochopením sebe samého, jako spousta hrdinů této knihy. A nejen v téhle oblasti, ve všech lidských vztazích platí "svůj ke svému" a to není žádné opovrhování nebo odsouvání někam jinam. Člověku je vážně lépe s lidmi, kteří jej chápou a berou jej takového jaký je.

zdenaR
zdenaR
17.08.2021 5 z 5

Po mnoha letech jsem se vrátila ke knize, a to v její audioverzi a byla jsem nadšená.
Již kdysi (a to už bude dobrých 40 let) na mně příběh udělal silný dojem, i když tehdy ještě nebylo tak obvyklé otevřeně o těchto věcech hovořit. Tím spíše je obdivuhodné, že to autorka dokázala udělat již před sto lety.
Není to jenom příběh o lesbickém založení, ale hlavně o lásce a obětavosti.

zapina
zapina
12.04.2021 2 z 5

Knihu jsem poprvé zkoušela číst, když mi bylo náct. Usoudila jsem však, že na ní ještě nemám věk a odložila jsem ji. Když jsem si konečně řekla, že na ni již věk mám, tak během čtení mi došlo, že po tom, co jsem si v posledních letech prožila, mě kniha dostává do stavů, které mi nejsou příjemné. Celá kniha na mě působí velmi smutně a ponuře. Nenašla jsem ani kousek, kde by bylo aspoň trochu radosti. Možná, kdybych četla knihu v mezidobí, měla bych z ní lepší pocit. Na svou dobu je kniha geniální. Určitě ve své době byla přelomová a je úžasné, že měl někdo takovou odvahu, ji napsat. Co měla říct, tak řekla. Jsem ráda, že v dnešní době toto téma není trestné či tak velké tabu. Ačkoliv je mezi námi bohužel stále dost netolerantních lidí. Určitě doporučuji přečíst.

veverkaVv
veverkaVv
10.04.2021 5 z 5

Ke knížce jsem se vrátila po několika letech a znovu mě uchvátila. Ta bezmoc ze života, ale hlavně nepochopení ze strany nejbližších je velmi bolestivé. Samozřejmě, že dnešní svět je jiný, snad více tolerantní, ale i dnes to někteří lidé v našem "pokrokovém" světě nemají lehké.

Patricie219
Patricie219
02.04.2021 5 z 5

Tato kniha mě hodně zasáhla. Četla jsem ji v době, kdy jsem prožívala stejné duševní osamocení jako hlavní postava. Stejná bolest ze ztráty otce a nepochopení okolí. Paradoxně jsem poznala svou první lesbickou kamarádku Štěpánu..zkratka hodně zvláštní propojení s knihou..

Allla9
Allla9
13.03.2021 5 z 5

Krásný květnatý jazyk. Úžasné popisy přírody a hlavně hluboké vcítění se do Štěpy. Do jejího nitra, do pocitů a jednání. Dětstvím dívky ji provází hlavně její otec. On cítí to, co si Štěpa uvědomí až jako dospělá. Je lesba a život se s ní nemazlí. Tuto knížku nelze číst rychle. Autorka vás nutí si vychutnávat každou stránku.

cedos
cedos
26.01.2021 5 z 5

Další návrat ke knize se čtenářskou výzvou. Pravda je, že tuhle knihu jsem poprvé četla někdy v roce 1972 a velmi mě ovlivnila. Bylo to v době, kdy se vytvářely mé názory a postoje, respekt a tolerance k druhým. I díky této knize se i po těch dlouhých letech snažím druhým naslouchat, ctít jejich pocity a názory a to i tehdy, když nejsou totožné s tím co si myslím já. Skvělá a nadčasová kniha.

RMarkéta
RMarkéta
24.07.2020 5 z 5

Při čtení jsem se nemohla zbavit dojmu, že má kniha nejméně o sto stran více. Četla jsem pomalu, ale zase jsem o ní mohla přemýšlet a to mi dalo mnohem víc, než kdybych si zhltla na jedno posezení. Je to nadčasový příběh s pěkně rozehranou psychologií. To přidává ději na síle. Za ten čas od vydání knihy se toho moc nezměnilo. Společnost je pořád stejná. Slyšela jsem i jako rozhlasovou hru s Vilmou Cibulkovou a Petrou Špalkovou.

Imor
Imor
04.06.2020 4 z 5

Tak já nevím - některé pasáže, byť zdlouhavě popisné mi nevadily, některé naopak nudily a některé pohladily na duši. Jedno je jisté, že tato kniha bude ta, na jejíž příběh nezapomenu.

Katka2382
Katka2382
27.05.2020 5 z 5

Tuhle krásnou knihu jsem četla jako mlaďounká holčina(takže fakt dávno).A nejvíc mi v mysli zůstal popis lásky jejích rodičů.

gabriela-r
gabriela-r
04.05.2020 4 z 5

Moje prvni knizka na tema homosexuality. Nemusela by byt tak rozvlacna, ale jinak to bylo zajimave pocteni o vnimani tohoto tematu v dobe 1.svetove valky.

martunka
martunka
12.03.2020 5 z 5

Na tuhle knihu jsem přišla při četbě jiné knihy. A tam jsem se dozvěděla, že v době, kdy byla tato kniha vydaná, vzbudila ve společnosti velké pohoršení. Tak jsem byla hodně zvědavá. Ano uznávám, že v roce 1931 byl tento příběh brán jako skandální.
Mně se moc líbil. Je plný citů, smutku a lásky.